Statele baltice se întrec între ele să reducă accizele la alcool

Statele baltice se întrec între ele să reducă accizele la alcool
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mai 2019

Băutorii din regiunea Mării Baltice au motive de sărbătorit, Estonia a revenit asupra unei decizii anterioare de a majora accizele la alcool, după ce majorarea a afectat vânzările și a diminuat veniturile la buget, iar această decizie a determinat țara vecină, Letonia, să anunțe că ar putea reduce propriile sale accize ca răspuns la decizia Estoniei, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Analiștii avertizează însă că aceste decizii ar putea declanșa o cursă spre limita inferioară cu privire la taxarea alcoolului, spre bucuria celor care consumă alcool dar afectând veniturile guvernului. Există și îngrijorări care merg dincolo de finanțele statului: decizia Estoniei de a majora taxele pe alcool a dus consumul de alcool la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu iar sindicatele doctorilor avertizează că planurile privind reducerea taxelor ar "trimite un mesaj clar că sănătatea publică nu este importantă", scrie Agerpres.

DIGI lansează serviciile de telefonie mobilă în Ungaria CITEȘTE ȘI DIGI lansează serviciile de telefonie mobilă în Ungaria

După de a majorat accizele la alcool, Estonia a început să resimtă efectele scăderii veniturilor la buget în urmă cu doi ani, când din ce în ce mai mulți din cetățenii săi au început să meargă în țara vecină Letonia pentru a cumpăra vin și băuturi spirtoase iar numărul de turiști finlandezi, care vizitau Estonia în principal pentru a cumpăra alcool la prețuri reduse, a început și el să scadă. La presiunile retailerilor și a companiei de transport maritim de pasageri Tallink Grupp, autoritățile de la Tallin au decis că vor reduce accizele la alcool cu 25% începând din luna iulie, reducând prețul pentru o sticlă de votcă de o jumătate de litru cu 1,5 euro până la șase euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
accize
estonia
letonia