Turcia ar putea fi noul teren de joacă pentru oligarhii ruși, dar este o strategie riscantă

Turcia ar putea fi noul teren de joacă pentru oligarhii ruși, dar este o strategie riscantă
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mar 2022

Averile oligarhilor ruși sunt în căutarea unei noi case, iar Turcia se impune rapid ca o gazdă binevoitoare, dar această strategie poate fi riscantă, potrivit CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat sâmbătă, pentru CNBC, că îi va primi în țară pe oligarhii ruși sancționați, atât ca turiști, cât și ca investitori, atâta timp cât relațiile lor de afaceri respectă dreptul internațional, scrie News.ro.

Daniel Dines (UiPath) mărturisește că ar fi vrut să fie scriitor, o profesie care nu era însă \ CITEȘTE ȘI Daniel Dines (UiPath) mărturisește că ar fi vrut să fie scriitor, o profesie care nu era însă "una adevărată" în România comunistă, și că s-a temut de șomaj

Declarația a venit la o zi după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că ”anumite grupuri de capital” ar putea ”parca facilitățile la noi”, ceea ce a fost văzut ca o referire directă la sosirea recentă a mai multor active de lux deținute de ruși în Turcia, inclusiv două iahturi și un avion privat aparținând miliardarului Roman Abramovici.

Comentariile au stârnit speculații că Turcia – o țară non-UE, dar membră NATO – ar putea încuraja în mod activ investițiile miliardarilor aflați pe lista neagră, în timp ce încearcă să-și susțină economia care are probleme.

Rușii bogați caută deja în mod activ investiții în Turcia, potrivit informațiilor Reuters. Dar orice posibil câștig ar putea fi de scurtă durată pentru o țară care orchestrează un echilibru delicat între Rusia și Occident.

”Atragerea banilor ruși ar putea dăuna Turciei pe termen lung”, a declarat pentru CNBC Defne Arslan, director senior la Consiliul Atlantic din Turcia și fost economist la Ambasada SUA la Ankara.

Turcia încearcă să calce pe o linie fină în războiul aflat în desfășurare în Ucraina. Deși critică cu fermitate invazia neprovocată a Moscovei, nu a pus în aplicare sancțiuni precum cele impuse de SUA, UE, Regatul Unit și alții, declarând că se opune în principiu.

În schimb, Turcia a adoptat rolul de mediator neutru, facilitând discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina.

Negocierile de marți de la Istanbul au părut să trezească speranța unui progres, după ce Moscova a fost de acord să renunțe la atacul militar asupra Kievului și Cernihivului, în timp ce negociatorii ucraineni au propus adoptarea unui statut neutru în schimbul garanțiilor de securitate.

Poziția de neutralitate a Turciei este în mare măsură înțeleasă, având în vedere legăturile sale economice și diplomatice strânse cu Rusia, în special în ceea ce privește energia, apărarea, comerțul și turismul. Ca atare, aliații occidentali nu au făcut presiuni asupra Turciei să se alăture sancțiunilor și nici nu sunt susceptibili să o pedepsească pentru că nu a făcut acest lucru.

Asta face din Turcia un avanpost legitim pentru bunurile aparținând rușilor sancționați. Într-adevăr, un aflux de investiții străine și active de lux ar putea oferi un avantaj pentru economia turcă asediată, care a intrat în regim de criză în septembrie anul trecut, după ce reducerile neortodoxe ale ratelor dobânziilor au amplificat inflația care se afla deja în plină creștere.

Cu toate acestea, toleranța occidentală este probabil să scadă dacă Turcia va începe să solicite în mod activ venirea averilor sancționate, consideră Emre Peker, director și specialist în Turcia la compania de consultanță pentru riscuri politice Eurasia Group.

Ambasada Turciei la Londra nu a răspuns solicitării de comentarii din partea CNBC.

Turcia cu greu își poate permite să fie lovită de sancțiuni secundare, având în vedere presiunea pe care războiul și sancțiunile rusești rezultare au aplicat-o deja asupra economiei sale.

Luna trecută, inflația din Turcia a urcat la un maxim din ultimii 20 de ani, de 54,4%, pe fondul prăbușirii lirei turcești și a creșterii prețurilor mărfurilor. Datele care reflectă pe deplin impactul războiului nu au fost încă publicate.

”Atacul Rusiei asupra Ucrainei face situația economică a Turciei mai precară”, a spus Peker. „Ramificațiile sunt clare. Presiunile inflaționiste sunt mai mari, destabilizand economia turcă. Impactul sancțiunilor va reduce sau opri turismul din Rusia și Ucraina, care au reprezentat aproximativ o treime din intrările turistice. Și va afecta investițiile turcești în Ucraina și Rusia”, ”, a continuat el.

Între timp, Erdogan este dornic să susțină reputația Turciei de mediator independent în conflictul în curs, încercând să câștige popularitate atât în ​​țară, cât și în străinătate, înaintea alegerilor din 2023.

”Erdogan este disperat să treacă la alegerile de anul viitor”, a declarat Timothy Ash, strateg principal al piețelor emergente la BlueBay Asset Management, pentru CNBC.

Cu toate acestea, există oportunități pentru Turcia de a-și susține economia și de a beneficia de venirea bogăției din Rusia fără a atrage probleme politice și economice. Acestea includ atragerea de investiții de la unele dintre cele 450 de mărci occidentale care s-au retras până acum din Rusia, potrivit analiștului Arslan de la Atlantic Council.

”Dacă joacă corect, cred că poate fi o oportunitate uriașă pentru Turcia, nu numai că poate rămâne în linia aliaților occidentali, ci poate atrage investiții de la companii străine”, a spus ea, subliniind asemănările dintre geografia și liniile de producție din Rusia și cele turce, printre alți factori.

Într-adevăr, Erdogan a spus săptămâna trecută că ”ușa Turciei este deschisă” companiilor care doresc să-și mute afacerile în afara Rusiei.

”Nu doar companiile americane, ci și multe mărci și grupuri din întreaga lume părăsesc Rusia. Desigur, ușa noastră este deschisă celor care vin în țara noastră”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
oligarhi
rusia