Turcia estimează un număr record de turiști în acest an, peste 40 de milioane, și mizează pe traseele de tracking și hicking

Turcia estimează un număr record de turiști în acest an, peste 40 de milioane, și mizează pe traseele de tracking și hicking
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 nov 2022

Turcia estimează un număr record de turiști în acest an, de peste 40 de milioane, și vrea să își promoveze destinațiile mai puțin cunoscute străinilor, mizând pe traseele de tracking și hicking, a declarat pentru News.ro Taner Saraç, ghid turistic la Metropoltours. Turismul este unul dintre cei mai mari contributori la economia Turciei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Turcia are foarte multe produse turistice, iar turismul sportiv este unul dintre ele. Astfel, parcul natural Ballikayalar este unul special, deoarece este la numai 45 de minute de Istanbul. Dacă vii la Istanbul, parcul se află la numai o oră de condus, iar aici poți face cățărări, te poți plimba și noi credem că are potential pentru turiștii entuziasmați de mișcare. Iar noi dorim să promovăm această regiune pentru ca europenii și turiștii din întreaga lume să își poată face drumețiile montane și cățărările, pentru a avea o altă experiență turcească aici. Anul trecut am avut circa 30 de milioane de turiști, iar anul acesta ne îndreptăm spre un număr record, de peste 40 de milioane de turiști. Cifrele nu sunt încă oficiale, dar se pare că vom ”sparge” recordul în ceea ce privește numărul turiștilor străini”, a declarat pentru News.ro Taner Saraç, ghid turistic la Metropoltours.

Cele mai mari piețe care furnizau Turciei turiști erau Rusia, Ucraina, Germania, Marea Britanie, Polonia, dar și România, Bulgaria și Grecia.

Sancțiunile UE, \ CITEȘTE ȘI Sancțiunile UE, "un pas spre război", consideră prim-ministrul ungar Viktor Orban

”Vom vedea până la finalul anului care țară ne-a adus cei mai mulți turiști”, a spus acesta, precizând că turiștii ruși și-au petrecut în continuare vacanțele în Turcia.

Localizată în Marea Mediterană și legând Europa de Asia prin faimoasa strâmtoare Istanbul, Turcia reprezintă o destinatie unică ce anul trecut a găzduit 30 de milioane de vizitatori.

”În timpul pandemiei, am avut o campanie de marketing diversă și am promovat Turcia (Türkiye) la nivel global. Am avut o promovare intensivă în peste 200 de țări și regiuni, reclame și activități de PR. Iar când zborurile au reînceput, am văzut că oamenii chiar aveau nevoie de o vacanță și s-au grăbit să ajungă în Turcia. În ceea ce privește sporturile ce pot fi practicate în Turcia, aici sunt incluse golful, de exemplu în Antalya, yacht-ingul, alergatul, ciclismul. Avem și tabere de fotbal, campionate de baschet și atletism. Sporturi atât pentru amatori, cât și pentru profesioniști”, a adăugat el.

Un centru constant al interacțiunilor culturale, Turcia continuă să își inspire vizitatorii cu istoria sa ce reflectă diversitatea civilizaților de secole, prin natura și gastronomia sa.

Pescarii din Deltă au fost în Italia, Spania și Suedia și vor acum pescaturism. Turism păgubos, cherhanalele fac jocul CITEȘTE ȘI Pescarii din Deltă au fost în Italia, Spania și Suedia și vor acum pescaturism. Turism păgubos, cherhanalele fac jocul

Localizată la intersecția diferitelor culturi, Turcia are un simț unic al artei și modei, combinând tradiționalul cu modernul, atrăgând vizitatori de pe tot globul prin scena vibrantă a shoppingului și distracției.

Micuța insula Burgazada, căreia localnicii îi spun Burgaz, care înseamnă ”fortăreață”, este o insulă relativ stâncoasă și împădurită, una dintre ”Insulele Prinților”. Pe insulă se găsesc numeroase plaje și obiective istorice, inclusiv o moschee localizată în spatele pieței. Pe Burgazada poți vizita locuri ascunse precum Kalpazankaya și muzeul Sait Faik. Sait Faik Abasıyanık, scriitor turc ce a trăit pe insulă și a fost inspirat de aceasta. La restaurantul său favorit din Kalpazankaya poate fi găsită statuia acestuia, care se bucură de priveliște cu un pahar de rachiu ce este reumplut zilnic.

Mesele simple de lemn și scaunele de pe plaja Kalpazankaya, ascunse în partea de vest a insulei, oferă priveliști uimitoare asupra mării la umbra pinilor. Este un loc plăcut unde te poți bucura de un prânz explorând insula sau bucurându-te de apus.

În vârful insulei se află Dealul Steagului, unde există o vedere panoramică spectaculoasă asupra tuturor insulelor din arhipeleag și a Coastei Anatoliene.

Un alt loc de interes este Sanatoriul Burgazada, fondat în 1928, fiind astfel unul din cele mai vechi sanatorii din Turcia. Pe insulă se pot practica o multitudine de sporturi acvatice.

Platforma bulgară de închirieri rulote, bungalow-uri, corturi și case cupole Karavani pregătește lansarea în România CITEȘTE ȘI Platforma bulgară de închirieri rulote, bungalow-uri, corturi și case cupole Karavani pregătește lansarea în România

Parcul natural Ballikayalar se află la vest de Kocaeli, la numai o oră de condus de Istanbul. Este o vale desemnată parc national și arie națională protejată. Este înconjurată de canioane, fiind astfel un loc perfect pentru cățărări. Există totodată trasee de hicking, potrivite chiar și celor care nu au antrenament, acestea nefiind foarte solicitante. De-a lungul traseelor, pot fi întâlnite mici cascade și lacuri.

În Parcul natural Ballikayalar se găsesc mai multe specii de arbori, cum ar fi salcie, castan, stejar tuia, paltin de munte, brad, carpen și tei. Există, de asemenea, o diversitate foarte mare de animale, adăpostite de acest parc: privighetoare, corbi, cârtițe, cerbi și veverițe. Parcul a fost declarat sit natural de gradul I în 1995 și se află printre primele centre de cățărare ale Turciei, primele cățărări fiind făcute în anii 1970.

Parcul are peste 100 de trasee, majoritatea acestora fiind potrivite pentru începători.

În zonă pot fi întâlnite peste 400 specii de plante, 15 dintre acestea fiind endemic regiunii. De asemenea, în zonă există 50 de specii de fluturi și 110 specii de păsări. Pe lângăactivitățile de hicking și tracking, în parc mai pot fi plăcute plimbări cu canoele, tot aici aflându-se și zone de campare.

Pregătire pentru primele curse aeriene Brașov – București. Care va fi prima aeronavă comercială care va ateriza pe pista noului aeroport CITEȘTE ȘI Pregătire pentru primele curse aeriene Brașov – București. Care va fi prima aeronavă comercială care va ateriza pe pista noului aeroport

Parcul este de asemenea gazda Festivalului de cățărare Ballikayalar, cel mai longeviv de acest fel din Turcia.

Orașul Sakarya se află pe coasta Mării Negre și își ia numele de la râul Sakarya. Râul crează o pânză de estuare în provincie, iar frumusețea sa naturală îți taie respirația. Dacă vrei să te afli în natură, istorie, liniște și confort, Sakarya este locul unde trebuie să fii. Sakarya este plin de comori ale naturii, cum ar fi Lacul Sapanca, Acarlarlongozu, și plaja Karasu și are un bogat patrimoniu cultural și culinar.

Lacul Sapanca este un loc ce poate fi vizitat într-o excursie de o zi. Te poți bucura și de restaurantele și cafenelele aflate pe malul lacului.

La cinci minute distanță de centrul orașului Sakarya, Acarlarlongozu este o bună alternativă pentru oamenii care doresc să își petreacă timpul în aer liber. Lacul Poyrazlar este cel mai bun loc pentru un picnic înconjurat de natură. Orașul Taracli, aflat la70 km depărtare de Sakarya  este situat pe istoricul Drum al Mătăsii. Orașul este inclus în rețeaua Cittaslow.

De asemenea, vestigiile arhitecturii otomane din Taracli merită văzute.

Lacul Sapanca, aflat la 137 de km de Istanbul, unul din cele mai vizitate locuri din Sakarya, este un lac cu apă dulce, aflat între dealurile acoperite de pini și brazi și stejari, ce oferă un mediu natural minunat.

În jurul lacului se află restaurante, păstrăvării și hoteluri care satisfac orice așteptări. Restaurante și cafenele se pot găsi și de-a lungul izvoarelor care alimentează Lacul Sapanca.

Turism Felix își reduce substanțial profitul net la 9 luni CITEȘTE ȘI Turism Felix își reduce substanțial profitul net la 9 luni

Lacul se întinde pe o arie de 42 de km pătrați, având 16 km lungime. Desi cel mai adânc punct al lacului are 61 de metri, adâncimea sa medie este de 30 de metri. Habitatul din jurul lacului oferă adăpost pentru circa 80 de specii de păsări.

Lacul Sapanca este o zonă ușor accesibilă, fiind adiacent centrelor urbane. El oferă o atmosferă încântătoare unde vizitatorii pot evada de zgomotul și traficul din orașe, putându-se relaxa în natură.

Lacul este înconjurat de Pădurea Arifiye, ce oferă iubitorilor de natură zone de camping și picnic.

De asemenea, poți să te plimbi cu canoele pe lac.

Lacul se află la 321 km de Ankara, 489 km de Izmir, 165 km de Bursa, 48 km de Kocaeli și 25 km de Sakarya.

Calea Liceana, primul traseu lung de hicking din Turcia și printre cele mai frumoase, are o distanță de 500 km, întinzându-se de la Fethiye până în Antalya. Aceasta atrage mii de vizitatori anual din toată lumea. Trasel include peste 20 de așezări și orașe antice ce erau printre cele mai importante centre administrative și comerciale din Lycia.

Drumul se împarte în 30 de trasee de dificultăți diferite și poate fi terminat în aproximativ 30 de zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
turcia