Turcia face economii de două miliarde de dolari cumpărând petrol rusesc, în pofida sancțiunilor occidentale

Turcia face economii de două miliarde de dolari cumpărând petrol rusesc, în pofida sancțiunilor occidentale
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 dec 2023

Turcia și companiile din această țară au economisit în 2023 aproximativ două miliarde de dolari la facturile de energie majorând importurile de produse petroliere și de petrol rusesc vândut la preț redus, arată calculele Reuters pe baza datelor LSEG și a estimărilor traderilor, iar Ankara vrea să cumpere și mai mult de la vecina ei, în pofida sancțiunilor occidentale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În emisfera vestică, Turcia a devenit cel mai mare importator de energie din Rusia, după ce Europa a interzis cea mai mare parte a importurilor de petrol și gaze din Rusia, în urmă cu un an, după invadarea Ucrainei. China și India au importat cantități mai mari din Rusia decât Turcia, dar apropierea Ankarei de porturile rusești o ajută să economisească mai mult decât alți cumpărători, datorită transportului mai ieftin, scrie Agerpres.

INEDIT Guvernatorul Băncii Centrale a Turciei, obligat să se mute înapoi cu părinții CITEȘTE ȘI INEDIT Guvernatorul Băncii Centrale a Turciei, obligat să se mute înapoi cu părinții

Livrările de țiței rusesc Urals către Turcia au crescut în noiembrie la nivelul record de 400.000 barili pe zi (bpd), reprezentând 14% din exporturile pe mare de țiței rusesc de luna trecută, arată calculele Reuters.

Oficialii de la Ministerul Energiei din Rusia nu au dorit să comenteze informația, în timp ce Ministerul turc al Energiei și rafinăriile Turpas și STAR nu au răspuns solicitărilor de a face comentarii.

În următoarele luni livrările către Turcia ar urma să crească și mai mult, după ce producătorul rus de petrol Lukoil a semnat un acord cu firma Socar pentru a rafina până la 200.000 bpd la rafinăria turcă STAR deținută de Socar, susțin traderii.

În plus, Turcia importă din Rusia motorină, păcură, combustibili marini și kerosen, iar aceste importurile au crescut cu 200% în perioada ianuarie-noiembrie 2023, la aproximativ 0,29 milioane bpd.

Turcia a plătit mai puțin cu 25-150 de dolari pe tonă pentru motorina rusească anul acesta, față de nivelul similar al prețurilor în regiunea mediteraneeană, conform traderilor. Pentru un baril de țiței, beneficiază de discounturi între 5-20 dolari. Importurile mai ieftine de energie au ajutat Ankara să-și reducă deficitul comercial și să atenueze presiunile asupra monedei naționale, care anul acesta s-a devalorizat cu 30%.

DOCUMENT Gigant cu investiții de 2 miliarde euro pune \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT Gigant cu investiții de 2 miliarde euro pune "pe hold" proiecte în România

Mulți activiști și susținători ai Ucrainei acuză Turcia că ajută Rusia să-și vândă produsele către Europa ocolind sancțiunile. Țara a dezmințit acuzațiile și susține că exportă combustibili rafinați din diverse tipuri de țiței.

De asemenea, Moscova și Ankara discută înființarea unui pentru gazele rusești în Tucia, după reducerea semnificativă a achizițiilor de către UE. Planul servește visului Ankarei de a deveni un un distribuitor major de energie în Europa de Sud. Rusia vede acest hub ca un mod de a redirecționa exporturile sale de gaze din Europe sau de a vinde indirect gaze către UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
petrol