Bulgaria, care speră să fie în sfârșit admisă în spațiul Schengen după ani de așteptare, a fost de acord cu o cerere a Ungariei de a elimina o taxă excepțională pe gazul rusesc transportat pe teritoriul său către Ungaria și Serbia, relatează AFP.
Parlamentul de la Sofia a votat luni eliminarea măsurii, care a intrat în vigoare la 13 octombrie. Taxa este de 20 de leva (10 euro) pe megawatt oră (MWh) de gaz transportat prin gazoductul TurkStream.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Inițial, măsura era destinată să "reducă profiturile Gazprom", dar s-a dovedit complicat de implementat, iar gigantul rus nu a plătit niciodată suma datorată, scrie Agerpres.
Budapesta și Belgradul, dependente de hidrocarburile rusești și nerăbdătoare să mențină legături cu Kremlinul, au denunțat decizia, spunând că este o "măsură ostilă care pune în pericol aprovizionarea cu energie a ambelor țări".
Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a amenințat chiar că va bloca intrarea Bulgariei în Schengen dacă taxa va fi menținută.
"Dacă Ungaria își respectă promisiunea, vetoul trebuie ridicat imediat", a declarat premierul Nikolai Denkov într-un interviu televizat.
Aderarea la spațiul de liberă circulație pare în sfârșit aproape pentru Bulgaria, care este membră a UE din 2007, comentează AFP.
Dintre cele două țări refractare care s-au opus aderării sale anul trecut, Olanda a considerat săptămâna trecută că Sofia îndeplinește condițiile, în timp ce Austria și-a relaxat poziția.
Ea a lansat ideea a ceea ce a numit "Air Schengen", spunând că este pregătită să relaxeze regulile de trafic aerian pentru Bulgaria și România dacă Bruxellesul consolidează frontierele externe ale UE.