Bulgaria cedează presiunii Ungariei de a elimina o taxă excepțională pe gazul rusesc, în speranța de a adera la Schengen

Bulgaria cedează presiunii Ungariei de a elimina o taxă excepțională pe gazul rusesc, în speranța de a adera la Schengen
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 dec 2023

Bulgaria, care speră să fie în sfârșit admisă în spațiul Schengen după ani de așteptare, a fost de acord cu o cerere a Ungariei de a elimina o taxă excepțională pe gazul rusesc transportat pe teritoriul său către Ungaria și Serbia, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Parlamentul de la Sofia a votat luni eliminarea măsurii, care a intrat în vigoare la 13 octombrie. Taxa este de 20 de leva (10 euro) pe megawatt oră (MWh) de gaz transportat prin gazoductul TurkStream.

LEGE FOTO Noile reguli pentru vânzarea alimentelor din insecte în magazine - semnate. Panou obligatoriu de avertizare CITEȘTE ȘI LEGE FOTO Noile reguli pentru vânzarea alimentelor din insecte în magazine - semnate. Panou obligatoriu de avertizare

Inițial, măsura era destinată să "reducă profiturile Gazprom", dar s-a dovedit complicat de implementat, iar gigantul rus nu a plătit niciodată suma datorată, scrie Agerpres.

Budapesta și Belgradul, dependente de hidrocarburile rusești și nerăbdătoare să mențină legături cu Kremlinul, au denunțat decizia, spunând că este o "măsură ostilă care pune în pericol aprovizionarea cu energie a ambelor țări".

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a amenințat chiar că va bloca intrarea Bulgariei în Schengen dacă taxa va fi menținută.

"Dacă Ungaria își respectă promisiunea, vetoul trebuie ridicat imediat", a declarat premierul Nikolai Denkov într-un interviu televizat.

Aderarea la spațiul de liberă circulație pare în sfârșit aproape pentru Bulgaria, care este membră a UE din 2007, comentează AFP.

Dintre cele două țări refractare care s-au opus aderării sale anul trecut, Olanda a considerat săptămâna trecută că Sofia îndeplinește condițiile, în timp ce Austria și-a relaxat poziția.

Ea a lansat ideea a ceea ce a numit "Air Schengen", spunând că este pregătită să relaxeze regulile de trafic aerian pentru Bulgaria și România dacă Bruxellesul consolidează frontierele externe ale UE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
taxa