Turcia interzice concedierile

Turcia interzice concedierile
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 feb 2023

Autoritățile turce au lansat o schemă de sprijin salarial și totodată au interzis disponibilizările în zece orașe, în ideea de a proteja muncitorii și companiile de impactul financiar al cutremurului care a lovit sudul țării la începutul acestei luni, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Devastatorul seism de la începutul lunii februarie a ucis zeci de mii de oameni, a distrus sau a avariat aproximativ 150.000 de clădiri și a lăsat alte zeci de mii de persoane fără locuințe în sud-estul Turciei. Potrivit agenției de presă Reuters, bilanțul acestor seisme a depășit 46.000 de morți, scrie Agerpres.

PSD va lua șefia ANAF odată cu aplicarea rotativei - surse politice CITEȘTE ȘI PSD va lua șefia ANAF odată cu aplicarea rotativei - surse politice

Angajatorii al căror loc de muncă a fost "puternic sau moderat afectat" vor beneficia de sprijin pentru a acoperi parțial salariile angajaților al căror program de lucru a fost redus, se precizează într-un anunț publicat miercuri în Monitorul Oficial.

De asemenea, a fost introdusă o interdicție cu privire la concedieri în cele 10 provincii afectate de cutremur.

Parlamentul Turciei a impus starea de urgență pe o perioadă de trei luni, în cele 10 provincii devastate de cutremur iar Banca Centrală a Turciei a amânat plățile la anumite credite. La rândul său, Trezoreria turcă a declarat situație de forță majoră până la finele lunii iulie și a amânat plata taxelor pentru regiunea afectată.

Guvernul de la Ankara a oferit sprijin salarial și a impus o interdicție referitoare la disponibilizări și în anul 2020, în încercarea de a contracara impactul economic al pandemiei de COVID-19.

Potrivit unor estimări ale organizațiilor mediului de afaceri și economiștilor, cutremurul de la începutul lunii ar putea costa Turcia până la 100 de miliarde de dolari pentru reconstrucția locuințelor și infrastructurii și ar putea anula unul până la două puncte procentuale din creșterea economică din acest an. Înainte de seism, Guvernul de la Ankara prognoza o creștere economică de 5,5% pentru acest an, după un avans de 5% în 2022.

Aproximativ 13,4 milioane de persoane trăiesc în cele 10 provincii turcești lovite de seism, sau 15% din populația Turciei, și aceste 10 provincii sunt responsabile pentru aproape 10% din Produsul Intern Brut al Turciei.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
concedieri