Turcia majorează rata dobânzii cheie la 42,5%

Turcia majorează rata dobânzii cheie la 42,5%
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 dec 2023

Banca centrală a Turciei a majorat joi dobânda sa cheie pentru a șaptea lună consecutiv, la 42,5%, în conformitate cu așteptările pieței și dând semne de încetinire a procesului de înăsprire a politicii monetare, scrie agenția AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Banca a majorat rata cu două puncte și jumătate față de luna trecută și a explicat într-un comunicat de presă că înăsprirea monetară este „aproape de nivelul necesar pentru a stabili cursul dezinflației”, scrie G4Media.ro

BCE majorează cerințele de capital pentru 20 de bănci, din cauza creditelor neperformante CITEȘTE ȘI BCE majorează cerințele de capital pentru 20 de bănci, din cauza creditelor neperformante

Creșterea prețurilor de consum, alimentată în special de deprecierea lirei turcești, a urcat la 61,98% în ritm anual în noiembrie, față de 61,36% în octombrie.

Cu toate acestea, ea a scăzut ușor de la 3,43% la 3,28% pe o lună în noiembrie.

Deși cifrele oficiale sunt ridicate, ele sunt contestate de economiștii independenți de la Grupul de Cercetare a Inflației (Enag), care au estimat creșterea prețurilor de consum de la an la an la 129,27% în noiembrie.

De la alegerile din mai, care au marcat menținerea la putere a președintelui Erdogan, noua echipă aflată la conducerea Băncii Centrale și a Ministerului Economiei a majorat rata cheie de la 8,5% la 42,5% în încercarea de a reduce inflația.

Erdogan a fost reales în luna mai în urma unui angajament din campanie de a nu permite niciodată băncii centrale să crească rata cheie atâta timp cât va fi președinte.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
dobanda