Turcia testează sistemele de rachete rusești S-400, în pofida amenințărilor americane

Turcia testează sistemele de rachete rusești S-400, în pofida amenințărilor americane
scris 25 nov 2019

Turcia va începe luni testarea sistemelor rusești de apărare antiaeriană, în pofida apelurilor repetate din partea Washingtonului de a nu le activa pentru că în caz contrar riscă sancțiuni, informează presa turcă, citată de AFP și Reuters.

Guvernoratul Ankarei a indicat duminică, într-un comunicat, că avioane militare, între care F-16, vor survola Capitala luni și marți "la altitudine mică și mare" în cadrul "testării unui proiect de sistem de apărare antiariană", fără alte precizări, scrie Agerpres.

Schimbare în managementul LifeBox și noi planuri CITEȘTE ȘI Schimbare în managementul LifeBox și noi planuri

Dar cotidianul proguvernamental turc Milliyet și postul de televiziune CNN Turk au relatat luni că aceste zboruri vizează în realitate testarea radarelor din componența bateriilor S-400, un sistem rusesc de apărare antiaeriană și antirachetă, achiziționat de Ankara spre nemulțumirea partenerilor săi din NATO.

Achiziționarea de către Turcia a acestui sistem de apărare aeriană rusă este un subiect important de tensiune între Ankara și Washington. Problema a fost evocată în timpul întâlnirii de la mijlocul lunii noiembrie la Washington între președinții turc și american Recep Tayyip Erdogan, respectiv Donald Trump.

Washingtonul apreciază că S-400 nu sunt compatibile cu dispozitivele NATO, alianță din care Turcia face parte.

SUA afirmă, între altele, că achiziționarea acestui sistem de către Ankara, a cărui livrare a început în iulie, pune în pericol secretele tehnologice ale F-35, un avion de vânătoare invizibil american (cu tehnologie stealth).

viewscnt
Afla mai multe despre
s-400
rachete
turcia
rusia