Ucraina cere Rusiei despăgubiri de război în valoare de 300 de miliarde de dolari

Ucraina cere Rusiei despăgubiri de război în valoare de 300 de miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2022

Ucraina urmărește să ceară Rusiei despăgubiri de război în valoare de peste 300 miliarde de dolari, potrivit unei declarații a ministrul justiției ucrainean, Denis Maliuska, citată vineri de DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Kievul dorește adoptarea unei rezoluții de către Adunarea Generală a ONU care să stabilească un mecanism internațional de compensare, a declarat Maliuska grupului media german Funke.

Documente confidențiale ale NATO, furate CITEȘTE ȘI Documente confidențiale ale NATO, furate

În timp ce daunele provocate infrastructurii ucrainene de invazia rusă sunt estimate la valori ce depășesc suma menționată ca reparații de Maliuska, cifra de 300 miliarde de dolari reprezintă valoarea totală a activelor pe care Banca Națională a Rusiei le deține în țările membre ale Grupului celor șapte state cele mai industrializate din lume (SUA, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Marea Britanie) și care au fost înghețate în baza sancțiunilor impuse Moscovei ca urmare a invaziei în Ucraina, scrie Agerpres.

Pe lângă accesul la fondurile înghețate ale statului rus, Maliuska a declarat că Ucraina dorește totodată confiscarea activelor din străinătate ale companiilor de stat rusești și ale proprietăților de la oligarhii ruși.

Separat, potrivit dpa, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că trupele ucrainene au recucerit de la începutul lunii septembrie peste 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu ocupat anterior de forțele ruse în urma invaziei.

'În cursul operațiunilor de apărare în curs de desfășurare, eroii noștri au eliberat deja zeci de așezări', a spus Zelenski în discursul său de joi seara.

'În total, peste 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul nostru au fost eliberați de la 1 septembrie', a adăugat el.

Zelenski confirmase anterior că forțele ucrainene au preluat controlul asupra orașului Balakliia, în regiunea Harkov (nord-est), un alt indiciu că această contraofensivă împotriva trupelor ruse progresează din estul țării, notează DPA.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
rusia
razboi