Ucraina ia în considerare să reia exportul de cereale pe calea ferată prin Republica Moldova și România

Ucraina ia în considerare să reia exportul de cereale pe calea ferată prin Republica Moldova și România
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mar 2022

Guvernul ucrainean elaborează în prezent un plan privind reluarea exportului de cereale în alte țări pentru a preveni o eventuală criză alimentară la nivel mondial, a declarat duminică, într-o conferință de presă, ministrul ucrainean pentru politica agrară și alimentație, Roman Leșcenko, informează publicația ucraineană Delo.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Până acum exporturile de cereale din Ucraina se realizau în proporție de 80% prin porturile sale de la Marea Neagră. La ora actuală, acestea sunt complet blocate de forțele ruse, de aceea guvernul ucrainean caută noi modalități pentru a relua exportul de cereale, relevă publicația menționată.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

În prezent, guvernul de la Kiev dezvoltă un plan care prevedea reluarea exportului de cereale pe calea ferată prin granița de vest a țării, scrie Agerpres.

"Examinăm cu statele vecine din partea de vest a țării 'reducerea la zero' a cotelor, restricțiilor în vederea livrării de cereale prin Republica Moldova și România", a explicat Leșcenko, indicând că din România cerealele vor fi livrate prin porturile acesteia la Marea Neagră, având în vedere că ele nu se află în zona controlată de ruși. Prin deblocarea a cel puțin unui port, Ucraina va putea crește ponderea exporturilor sale de cereale, a adăugat el.

'Avem nevoie să deschidem cel puțin un port și vom putea exporta până la 5 milioane de tone pe lună. Evident, vor exista pierderi, dar nu critice', a menționat oficialul ucrainean, potrivit căruia criză alimentară globală ar putea duce la o criză economică în lumea întreagă. De aceea încheierea războiului în Ucraina reprezintă o problemă de importanță mondială, nu doar regională, adăugat oficialul ucrainean.

În urma blocării exporturilor de cereale din Ucraina, cel mai mult au de suferit țările din Africa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală și de Est, notează Delo. Timp de 10 ani, Ucraina nu a restricționat exporturile și a fost un furnizor stabil de produse alimentare pentru aceste țări.

Șeful adjunct al președinției de la Kiev, Rostislav Șurma, a declarat că obiectivul Ucrainei în acest an este să strângă cel puțin 70% din recolta de anul trecut, conform Delo.

Pe de altă parte, cinci nave încărcate cu grâu au 'dispărut' zilele trecute din portul Berdiansk, oraș ucrainean la Marea Azov, conform publicației Ukrainska Pravda, citată de dpa.

Ultima oară acestea au fost văzute când erau mutate de remorchere rusești și duse într-un loc necunoscut. Această informație nu a putut fi verificată din surse independente, notează dpa.

Șeful administrației regionale Zaporojie, Olexandr Staruh, a confirmat dispariția navelor ucrainene cu grâu. Conform documentelor vamale, la bordul acestor nave se aflau câteva zeci de tone de cereale, spune el.

Berdiansk a căzut în mâinile forțelor ruse după aproape două săptămâni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, acesta fiind situat în apropiere de orașul-port Mariupol, aflat sub asediu de mai mult timp. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
cereale