Ucraina mută data Crăciunului

Ucraina mută data Crăciunului
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 iul 2023

Ucraina a mutat oficial data la care sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie (la fel ca cea mai mare parte a Occidentului), rupându-se astfel de Biserica Ortodoxă Rusă, care îl sărbătorește pe 7 ianuarie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul de lege a fost semnat vineri de președintele Volodimir Zelenski evidențiază ruptura tot mai mai între bisericile din Kiev și Moscova de la invazia declanșată de Rusia împotriva vecinului său pro-occidental în februarie anul trecut, scrie The Guardian, preluat de Hotnews.

VIDEO Președinta Ungariei a înotat pe o distanță de peste 5 kilometri cu bodyguarzii după ea CITEȘTE ȘI VIDEO Președinta Ungariei a înotat pe o distanță de peste 5 kilometri cu bodyguarzii după ea

„Lupta neîncetată pentru identitatea lor contribuie la... dorința fiecărui ucrainean de a-și trăi viața urmând propriile tradiții și sărbători”, se arată într-o notă explicativă a proiectului de lege pe site-ul parlamentului.

Scopul noii legi este acela de a „abandona moștenirea rusă ce impune sărbătorirea Crăciunului pe 7 ianuarie”, se mai arată în expunerea de motive.

Până la declanșarea invaziei împotriva țării lor anul trecut, majoritatea ortodocșilor din Ucraina au sărbătorit Crăciunul pe 7 ianuarie, ca alte țări ortodoxe care folosesc calendarul iulian introdus în 46 î.Hr.

Biserica Ortodoxă a Ucrainei, cea fidelă Kievului, a anunțat în urmă cu două luni că a decis să treacă la calendarul iulian îndreptat, în care Crăciunul este sărbătorit pe data de 25 decembrie, într-o nouă mutare de distanțare față de Rusia.

VIDEO Pompierii români, întâmpinați cu aplauze în Grecia. „Piele de găină când vedem aceste imagini!\ CITEȘTE ȘI VIDEO Pompierii români, întâmpinați cu aplauze în Grecia. „Piele de găină când vedem aceste imagini!"

„Întrebarea aceasta a apărut cu o nouă forță ca rezultat al agresiunii ruse” a scris Biserica Ortodoxă a Ucrainei.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, cea fidelă Moscovei, nu a comentat decizia. În mod formal ea a rupt legăturile cu Patriarhia Moscovei în luna martie a anului trecut, însă guvernul de la Kiev o acuză că susține în continuare invazia rusă prin numeroși membri ai clerului său.

13 ierarhi ai acestei biserici care până anul trecut a fost subordonată Patriarhiei de la Moscova au rămas fără cetățenie, fiind acuzați de serviciul secret ucrainean (SBU) de trădare sau de propagandă pro-rusă în biserici. Legea ucraineană nu permite dubla cetățenie, iar cei 13 ar fi deținut și cetățenie rusă.https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26428557-ucraina-muta-oficial-data-craciunului-25-decembrie.htm

Biserica Ortodoxă a Ucrainei a anunțat că va trece la calendarul iulian îndreptat de la 1 septembrie, când începe anul liturgic, notând că „în zilele noastre calendarul iulian este perceput ca fiind legat de cultura bisericii ruse”.

Aceasta a precizat însă că parohiile individuale vor avea posibilitatea de a urma în continuare vechiul calendar iulian, dacă doresc acest lucru, afirmând că „reforma calendarului se va desfășura fără constrângere, treptat și conștient”.

Cumpărătorii Bilete.ro, cea mai veche companie de vânzare de bilete din România, se extind în regiune CITEȘTE ȘI Cumpărătorii Bilete.ro, cea mai veche companie de vânzare de bilete din România, se extind în regiune

Autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei a fost recunoscută în urmă cu 5 ani de către patriarhul ecumenic Bartolomeu I.

Un sondaj de opinie făcut de guvernul ucrainean în luna decembrie a anului trecut a arătat că 59% din peste 1,5 milioane de respondenți s-au pronunțat în favoarea sărbătoririi Crăciunului în data de 25 decembrie.

Ministerul ucrainean al culturii și-a exprimat anterior susținerea pentru mutarea datei, afirmând că aceasta „este potrivită cerințelor vremurilor noastre și opiniei publice”.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
craciun