Serviciile de informații americane avertizează: Sprijinul economic al Chinei pentru Rusia lui Putin este în creștere

Serviciile de informații americane avertizează: Sprijinul economic al Chinei pentru Rusia lui Putin este în creștere
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 iul 2023

Legăturile economice ale Chinei cu Rusia au contribuit la limitarea efectului sancțiunilor occidentale punitive impuse din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, potrivit unui raport al serviciilor de informații americane, transmite The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

AFP relatează că, potrivit serviciilor de informații, China „a devenit un partener economic și mai critic pentru Rusia de la invazia sa în Ucraina în februarie 2022”. Raportul neclasificat a fost publicat de legislatorii democrați, arată G4Media.

VIDEO Un avion de stingere a incendiilor din Grecia s-a prăbușit CITEȘTE ȘI VIDEO Un avion de stingere a incendiilor din Grecia s-a prăbușit

„Beijingul urmărește o varietate de mecanisme de sprijin economic pentru Rusia care atenuează atât impactul sancțiunilor occidentale, cât și al controalelor la export”, se arată în raport.

Potrivit acestui raport, China a stimulat importurile de energie din Rusia și a pus la dispoziție petroliere și asigurări pentru transportul țițeiului.

De asemenea, cele două părți au „crescut ponderea comerțului bilateral decontat în yuani”, precum și „extinderea utilizării sistemelor de plată interne”, ceea ce ajută „entitățile rusești să efectueze tranzacții financiare fără a fi protejate de interdicțiile occidentale”.

Raportul afirmă că Beijingul a furnizat probabil Moscovei echipamente civile-militare cu dublă utilizare folosite în Ucraina, dar notează că este „dificil de stabilit în ce măsură (China) a ajutat Rusia să se sustragă și să eludeze sancțiunile și controalele la export”.

Cel mai mare parc solar din Bulgaria, ″Sfântul Gheorghe″, va fi construit la granița cu România, pe amplasamentul unui aeroport dezafectat CITEȘTE ȘI Cel mai mare parc solar din Bulgaria, ″Sfântul Gheorghe″, va fi construit la granița cu România, pe amplasamentul unui aeroport dezafectat

Rusia a eșuat în încercarea sa de a cuceri Kievul și de a decapita guvernul țării în primele zile ale războiului, dar a confiscat porțiuni din alte teritorii pe care trupele ucrainene se luptă să le recucerească.

Beijingul afirmă că este o parte neutră în conflict, dar a fost criticat de țările occidentale pentru că refuză să condamne Moscova și pentru legăturile sale continue cu Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
china
rusia