Ucraina vrea să construiască patru reactoare suplimentare la centrala Nucleară Hmelnițki pentru a compensa pierderea Centralei Nucleare Zaporojie

Ucraina vrea să construiască patru reactoare suplimentare la centrala Nucleară Hmelnițki pentru a compensa pierderea Centralei Nucleare Zaporojie
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2024

Ucraina anunță  că vrea să construiască patru noi reactoare nucleare la Centrala Nucleară Hmelnițki (vest) - începând din acest an -, pentru a compensa pierderea Centralei Nucleare Zaporojie - cea mai mare din Europa -, ocupată de forțele ruse din martie 2022, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Centrala Nucleară Hmelnițki se află în vestul țării - o zonă relativ ”sigură” -, vizată însă cu regularitate în atacuri rusești, scrie News.ro.

OFICIAL - Top. Cele mai bune hoteluri din Bulgaria CITEȘTE ȘI OFICIAL - Top. Cele mai bune hoteluri din Bulgaria

În octombrie 2023, Ministerul ucrainean al Energiei anunța că un atac a atins zona din apropierea centralei nucleare și a spart geamurile unor clădiri administraive și laboratoare.

Centrala Nucleară Hmelnițki ar deveni, prin adăugarea celor patru reactoare, ”cea mai mare centrală din Europa și mai puternică decât cea de la Zaporojie”, dă asigurări ministrul Gherman Galușcenko.

Ucraina vrea să instaleze două reactoare de tip VVER-1000 - de concepție sovietică -, iar apoi alte două reactoare de tip AP1000 în colaborare cu întreprinderea americană Westinghouse, anunță Ministerul ucrainean al Energiei.

”Construcția va dura timp”, recunoaște ministerul.

Unul dintre cele două reactoare de tip VVER-1000 ar putea să intre în activitate cel mai devreme ”peste doi ani și jumătate”.

Potrivit ministerului, reactoarele de tip AP1000, mai moderne, rezistă mai bine la întreruperi de curent.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
reactoare nucleare
zaporojie