UE: Polonia nu are niciun ”motiv coerent” să invoce forța majoră într-un contract existent pentru a nu mai plăti mai multe vaccinuri împotriva Covid-19 de la Pfizer

UE: Polonia nu are niciun ”motiv coerent” să invoce forța majoră într-un contract existent pentru a nu mai plăti mai multe vaccinuri împotriva Covid-19 de la Pfizer
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mai 2022

Polonia nu are niciun ”motiv coerent” să invoce forța majoră într-un contract existent pentru a nu mai plăti mai multe vaccinuri împotriva Covid-19 de la Pfizer, a declarat un oficial al Comisiei Europene pentru Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În aprilie, ministrul polonez al Sănătății, Adam Niedzielski, a declarat că Varșovia a informat Comisia Europeană și Pfizer că nu va mai lua sau nu va mai plăti pentru vaccinuri împotriva Covid-19 în baza unui contract de furnizare co-negociat de UE, recunoscând că acest lucru ar declanșa un conflict juridic, scrie News.ro.

FOTO Auchan cedează după doar un an restaurantul de la Bucur Obor, zonă din care a plecat și McDonald\'s CITEȘTE ȘI FOTO Auchan cedează după doar un an restaurantul de la Bucur Obor, zonă din care a plecat și McDonald's

Polonia a invocat clauza de forță majoră din contractul cu Pfizer în urma războiului din Ucraina, care a declamșat un aflux de aproximativ 3 milioane de refugiați ucraineni în țară.

”Nu există niciun motiv coerent pentru a invoca forța majoră. Războiul din Ucraina nu a făcut nimic pentru a schimba nevoile de vaccinare ale Poloniei, dimpotrivă, are nevoie acum pentru a vaccina refugiații”, a spus oficialul Comisiei Europene, refuzând să fie numit din cauza sensibilității problemei.

Comisia Europeană a refuzat să comenteze.

În aprilie, un purtător de cuvânt al Executivului UE le-a declarat jurnaliștilor că statele membre sunt legate de obligații contractuale, dar Bruxelles-ul încearcă să faciliteze ”o soluție pragmatică”.

Pfizer a refuzat să comenteze dacă intenționează să inițieze acțiuni în justiție, dar un purtător de cuvânt a spus: ”Fiind conștienți de nevoile locale, căutăm să oferim soluții pragmatice cererilor ori de câte ori este posibil”.

”În cazul Pfizer, lucrăm cu două firme de avocatură din Belgia, a declarat luni Wojciech Andrusiewicz, purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez al Sănătății, precizând că nu a început oficial o dispută  juridică.

"Din păcate, încă nu putem vedea solidaritate din partea Comisiei Europene. Pe de altă parte, alte patru țări UE sunt interesate de negocieri pentru flexibilizarea contractelor și vor începe discuțiile în curând", a adăugat Andrusiewicz, fără a detalia.

El a spus că discuții similare cu Moderna, care furnizează și țărilor UE vaccinuri împotriva Covid-19, au fost ”foarte bune”.

Moderna nu a comentat până acum această problemă.

UE a semnat trei contracte cu Pfizer pentru furnizarea vaccinului pentru Covid-19 pe care l-a dezvoltat cu firma germană de biotehnologie BioNTech. Uniunea are și două contracte cu Moderna.

Pfizer, de departe principalul furnizor al UE, a convenit în mai anul trecut cu statele UE cel mai mare acord de aprovizionare semnat vreodată în timpul pandemiei, garantând până la 1,8 miliarde de vaccinuri pentru până la 35 de miliarde de euro (36,8 miliarde de dolari).

Țările UE au convenit să cumpere o parte din vaccinuri, care să fie aproximativ proporționale cu populația lor.

Acordul a venit după ce UE a asigurat deja un volum mare de vaccinuri pentru populația sa. Cu toate acestea, Uniunea a considerat că sunt necesare mai multe vaccinuri, după ce a suferit întreruperi de aprovizionare la începutul campaniei de vaccinare.

Polonia a spus că furnizarea conform contractului ar costa țara peste 6 miliarde de zloți (1,4 miliarde de dolari) până în 2023.

Aproximativ 60% din populația poloneză de 38 de milioane de locuitori a fost vaccinată cu două doze de vaccin pentru Covid-19 și aproximativ o treime a primit și o injecție de rapel. Vaccinările sunt sub media UE de peste 70% din populație complet vaccinată și jumătate din populație care a primit și un rapel.

viewscnt
Afla mai multe despre
pfizer
vaccin
covid-19