ULTIMA ORĂ FOTO Partidul cancelarului austriac Karl Nehammer, care a blocat aderarea României la Schengen, pierde zece puncte procentuale și majoritatea absolută

ULTIMA ORĂ FOTO Partidul cancelarului austriac Karl Nehammer, care a blocat aderarea României la Schengen, pierde zece puncte procentuale și majoritatea absolută
scris 29 ian 2023

Partidul Popular (ÖVP) al cancelarului austriac Karl Nehammer și-a pierdut majoritatea absolută, din cauza unui scor bun al naționaliștilor din cadrul Partidului Libertății (FPÖ) - care a obținut cu un sfert mai multe voturi decât în alegerile anterioare - în alegeri regionale-cheie, duminică, în Austria Inferioară, și este nevoit să încerce să formeze o coaliție pentru a rămâne la putere, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, ceea ce semnalează o scădere a susținerii Guvernului lui Nehammer.

De ce este important: Votul negativ acordat în decembrie de Guvernul austriac pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen a fost interpretat ca un gest politic, pentru a obține mai multe voturi la alegerile de astăzi din partea austriecilor care vor reguli mai stricte pentru migranți.

Potrivit unui exit-poll difuzat de televiziunea publică ORF, FPÖ se clasează pe locul doi, cu 25.4% dintre voturile exprimate, iar Partidul Social Democrat (SPÖ) se clasează pe locul trei, cu 20.7% dintre voturile exprimate, arată news.ro.

Viktor Orban preia retorica Rusiei: Dacă trimiți arme Ucrainei, indiferent ce spui, ești în război CITEȘTE ȘI Viktor Orban preia retorica Rusiei: Dacă trimiți arme Ucrainei, indiferent ce spui, ești în război

ÖVP a obținut o victorie, cu 39.7% dintre voturile exprimate, cu zece puncte procentuale mai puțin decât în alegerile precedente.

Austria Inferioară, în care se află Viena, în estul țării, este a doua cea mai populată regiune și considerată fieful ÖVP (centru-dreapta).

Foto news.ro.

Foto news.ro.

Industria mixtă, agricolă și industrială a regiunii, întâmpină dificultăți în a se adapta ”exploziei” prețurilor energiei.

Producția austriacă de bunuri și servicii urmează să stagneze anul acesta, în contextul estimării unei creșteri economice de 0,3%.

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
romania