Zelenski ascultă de popor și semnează un val de demiteri pentru corupție. Năravuri vechi într-o țară care se vrea nouă. Cum tratezi corupția într-o țară în război?

Zelenski ascultă de popor și semnează un val de demiteri pentru corupție. Năravuri vechi într-o țară care se vrea nouă. Cum tratezi corupția într-o țară în război?
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 ian 2023

O serie de oficiali de rang înalt au fost demiși în cea mai mare remaniere politică din Ucraina din timpul războiului, care arătă, potrivit Kievului, că președintele Volodimir Zelenski este receptiv la reacțiile publicul său în urma acuzațiilor de corupție la adresa unor oficiali, relatează Reuters și The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Președintele vede și aude societatea. Și el răspunde direct la o cerere publică cheie - justiție pentru toți", a scris pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier principal al lui Zelenski, arată news.ro.

MESAJ Stânga radicală, cea mai mare forță de opoziție din Grecia, pune în discuție în Parlament achiziția Enel România de către compania elenă PPC CITEȘTE ȘI MESAJ Stânga radicală, cea mai mare forță de opoziție din Grecia, pune în discuție în Parlament achiziția Enel România de către compania elenă PPC

Cincisprezece înalți funcționari și-au părăsit posturile începând de sâmbătă, șase dintre aceștia fiind acuzați de corupție de către jurnaliști și autoritățile anticorupție din Ucraina.

Lupta de lungă durată împotriva corupției în Ucraina a căpătat o importanță vitală, în condițiile în care invazia Rusiei a făcut ca Kievul să fie puternic dependent de sprijinul occidental și să urmărească aderarea rapidă la Uniunea Europeană.

DE UNDE A ÎNCEPUT TOTUL

Eliberarea din funcție a 15 oficiali, în timp ce invazia Rusiei intră în cea de-a 12-a lună, a avut loc la câteva zile după arestarea adjunctului unui ministru, suspectat de corupție, și după acuzații aduse Ministerului Apărării cu privire la achiziții de hrană pentru soldați la prețuri supraevaluate, acuzații care, deși negate, au stârnit un val de proteste.

Mulți unguri trec granița spre Croația pentru carburanți, chiar și cu bidoane CITEȘTE ȘI Mulți unguri trec granița spre Croația pentru carburanți, chiar și cu bidoane

Printre oficialii demisionari se numără cinci guvernatori regionali, inclusiv cel al regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, patru miniștri adjuncți și un înalt oficial al biroului prezidențial, Kirilo Timoșenko, văzut ca un apropiat al lui Zelenski.  Președintele anunțase însă luni că vor exista "decizii de personal - unele astăzi, altele mâine".

În urmă cu câteva zile, un alt consilier al lui Zelenski, Oleksii Arestovici, și-a dat demisia după ce afirmase în  mod eronat că racheta care a căzut peste un bloc din Dnipro, ducând la moartea a 45 de civili, ar fi fost doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană.

Unele dintre schimbări au fost planificate de ceva timp, dar au fost precipitate de valul brusc de titluri negative din presă, spune analistul politic din Kiev Volodimir Fesenko. "Aceasta este simultan o intensificare a luptei împotriva corupției și o reacție a președintelui la articolele critice din mass-media", a declarat Fesenko pentru Reuters.

Într-adevăr, unele dintre anunțuri sunt legate de acuzațiile de corupție, dar altele păreau să nu aibă nicio legătură. Schimbarea a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât a venit pe fondul unei aparente "înghețări" a politicii interne, care s-a menținut pe tot parcursul războiului. Rivalitățile politice au fost lăsate în mare parte deoparte pentru a se concentra pe lupta pentru supraviețuirea națională.

NĂRAVURI VECHI ÎNTR-O ȚARĂ CARE SE VREA NOUĂ

Ministrul adjunct al Apărării, Viaceslav Șapovalov, și-a prezentat demisia după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, un articol apărut în presa locală a acuzat Ministerul Apărării că plătește prețuri umflate pentru aprovizionarea cu alimente a soldaților, o stratagemă veche folosită de oficialii corupți pentru a sustrage bani publici. Ministerul a declarat că acuzațiile au fost nefondate, dar că demisia lui Șapovalov, care se ocupa de aprovizionarea armatei, a fost o "faptă demnă", care va contribui la păstrarea încrederii în minister.

Austria introduce \'\'cea mai strictă\'\' lege anticorupție din lume CITEȘTE ȘI Austria introduce ''cea mai strictă'' lege anticorupție din lume

Remanierea a intervenit printr-o serie de anunțuri, iar prim-ministrul Denîs Șmîhal a declarat la ședința de guvern că Ucraina face progrese în campania anticorupție. "Este o muncă sistemică, consecutivă, care este foarte necesară pentru Ucraina și care face parte integrantă din integrarea în UE", a spus el.

Guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk, Zaporojie, Kiev, Sumî și Herson s-au numărat printre cei care au plecat. Biroul președintelui a declarat că a acceptat demisia lui Kirilo Timoshenko din funcția de șef-adjunct al acestuia, dar nu a oferit niciun motiv pentru plecarea sa. Bărbatul de 33 de ani a lucrat la campania electorală a lui Zelenski și se afla în funcție din 2019, supervizând regiunile și politicile regionale. El fusese criticat de presa locală pentru că a condus mașini de lux în timpul invaziei, deși a negat orice abatere și a spus că vehiculele fuseseră închiriate.

Procurorul general adjunct Oleksii Sîmonenko, care fusese criticat de presa locală pentru că și-a petrecut vacanța cu familia în Marbella, în Spania, în timpul războiului, a fost înlăturat din funcție. Sîmonenko nu a comentat public aceste acuzații, dar Zelenski declarase luni, în discursul său nocturn, că oficialii nu vor mai putea călători în străinătate în scopuri care nu au legătură cu activitatea guvernamentală, iar cine vrea să-și petreacă vacanța în străinătate pe timp de război trebuie să nu mai ocupe funcții guvernamentale.

Hotelierii bulgari vin cu activități alternative pentru schiori în așteptarea zăpezii CITEȘTE ȘI Hotelierii bulgari vin cu activități alternative pentru schiori în așteptarea zăpezii

Valul de schimbări a început în weekend, când ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Vasil Lozinski, a fost reținut de anchetatorii anticorupție și demis din funcție. El a fost acuzat de procurori că a umflat prețul echipamentelor de iarnă, inclusiv al generatoarelor, și că ar fi sifonat 400.000 de dolari prin comisioane. Anchetatorii au găsit, de asemenea, 38.000 de dolari în numerar în biroul său.

După reținerea lui Lozinski, Zelenski a promis că va avea toleranță zero față de corupție, o problemă ce a afectat Ucraina încă de la independență. "Vreau să fie clar: nu va exista nicio întoarcere la modul în care erau lucrurile înainte", a declarat președintele în discursul său nocturn către compatrioți.

Remanierile au continuat marți după-amiază, cabinetul de miniștri al Ucrainei anunțând demiterea celor cinci șefi de regiuni, dintre care doar unul este anchetat pentru corupție, alături de alți trei viceminiștri și doi șefi de agenții de stat - niciunul dintre ei nefiind acuzat de corupție.

MINISTRUL APĂRĂRII ȘI-A PIERDUT CREDIBILITATEA

Vitali Șabunin, un important activist anticorupție, spune că demiterea celor acuzați de corupție este o dovadă că sistemul anticorupție pus recent la punct în Ucraina funcționează. "Nu numai că sistemul anticorupție funcționează, dar și politicienii învață să lucreze într-un mod nou", a declarat Șabunin. El a dat exemplul lui Lozinski, al cărui șef, Oleksi Kubrakov, ministrul infrastructurii, a cerut cabinetului de miniștri să îl demită la o oră după reținerea sa și perchezițiile din biroul său.

VIDEO Putin, singur la slujba de Crăciun de la Kremlin CITEȘTE ȘI VIDEO Putin, singur la slujba de Crăciun de la Kremlin

Șabunin îl critică însă pe ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, pentru că l-a apărat și nu l-a concediat el însuși pe Șapovalov, adjunctul său responsabil cu logistica, atunci când publicația ucraineană ZN.UA a publicat, sâmbătă, contracte care arătau că prețurile unor alimente pentru soldați era chiar de câteva ori mai marI decât într-un supermarket. Șapovalov a demisionat marți pentru a nu destabiliza, după spusele sale, armata ucraineană pe fondul acuzațiilor aduse ministerului.

Reznikov a declarat că acuzațiile fac parte dintr-un atac informațional asupra ministerului și a ordonat serviciilor de securitate ucrainene să investigheze cine a divulgat contractele.

Șabunin spune însă că schema de corupție a fost "prea primitivă" pentru ca publicul să nu o înțeleagă. Potrivit contractelor obținute de jurnaliști, un singur ou costa 17 hrivne ucrainene (0,42 euro). Prețurile de la ouă, cartofi și varză sunt cunoscute foarte bine de toată lumea în Ucraina, a declarat Șabunin, care a precizat că prețurile en-gros ar trebui să fie oricum mai mici decât în supermarket.

"Publicul și-a pierdut încrederea în Reznikov", spune Șabunin. "Toate contractele (militare) nu sunt publice din cauza războiului și asta este normal, dar de ce ar trebui să-l cred acum că toate prețurile din celelalte contracte sunt în regulă? Totul ține de încredere", arată activistul anticorupție, citat de The Guardian.

Ministerul Apărării nu a negat autenticitatea contractului, dar insistă că prețul declarat a fost o eroare tehnică. Într-un răspuns lung pe pagina sa de Facebook, în engleză și ucraineană, Reznikov nu a negat autenticitatea contractelor. Cu toate acestea, el a spus că prețul ouălor a fost o eroare tehnică descoperită în decembrie și că persoana responsabilă din minister a fost suspendată când a fost descoperită. De asemenea, el a declarat că este dispus să înființeze o comisie parlamentară de anchetă, deoarece este "încrezător că (ministerul) a procedat corect".

CUM TRATEZI CORUPȚIA ÎNTR-O ȚARĂ ÎN RĂZBOI?

Corupția a fost o problemă spinoasă pentru jurnaliștii și activiștii ucraineni încă de la începutul războiului. Aceștia se tem că aducerea de dovezi de corupție ar putea afecta sprijinul internațional pentru efortul de război al țării lor.

Trupele ruse au continuat să „terorizeze” civilii din Ucraina, în ciuda armistițiului anunțat de Putin cu ocazia Crăciunului ortodox de rit vechi CITEȘTE ȘI Trupele ruse au continuat să „terorizeze” civilii din Ucraina, în ciuda armistițiului anunțat de Putin cu ocazia Crăciunului ortodox de rit vechi

Șabunin spune că, de la începutul războiului, s-a dezvoltat o înțelegere tacită între activiști și jurnaliști și autorități. "Nu vom critica autoritățile, așa cum făceam înainte de război, dar autoritățile ar trebui, în schimb, să reacționeze foarte ferm și rapid la orice act de corupție, chiar și la scară mică - așa cum au făcut în cazul lui Lozinski. Acolo, s-au achitat de contractul social. Dar Ministerul Apărării nu a făcut-o", punctează Șabunin.

Activistul este de părere că demiterea lui Reznikov ar fi fost singura modalitate de a restabili încrederea partenerilor occidentali ai Ucrainei.

SUA sunt de departe cel mai mare susținător financiar al Ucrainei. Ambasadorul său în Ucraina, Bridget Brink, a declarat luni, în timpul unei conferințe la Kiev: "În viitoarea Ucraină nu poate fi loc în viitor pentru cei care folosesc resursele statului pentru propria îmbogățire. Resursele de stat ar trebui să servească poporului".

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
zelenski
coruptie