Un audit financiar la Agrokor, cel mai mare retailer din Balcani, a scos la iveală nereguli în raportările financiare ale grupului croat și pierderi uriașe

Un audit financiar la Agrokor, cel mai mare retailer din Balcani, a scos la iveală nereguli în raportările financiare ale grupului croat și pierderi uriașe
scris 8 oct 2017

Un audit financiar la grupul croat Agrokor a scos la iveală discrepanțe majore între raportările financiare pentru 2015 și 2016 ale celor mai importante companii din grup și datele reale.

Printre neregulile descoperite se numără active și stocuri supraevaluate, dar și costuri omise, potrivit SeeNews.

Din aprilie, grupul a trecut sub controlul statului, printr-o lege specială, iar guvernul croat l-a numit pe expertul Ante Ramljak la conducerea companiei, acesta urmând să se ocupe de restructurarea activității pentru evitarea falimentului.

“Am ajuns la niște concluzii despre care credem că sunt realiste și reflectă valoarea corectă a companiei. În unele situații, au existat corecții majore față de rezulttele publicate anterior pentru 2015 și 2016. Fără Legea Agrokor, aceste concluzii ar fi pus sub semnul întrebării viitorul grupului”, a declarat administratorul grupului, Ante Ramljak, citat de Total Croatia News.

Auditul a început în luna mai și fost realizat de compania PricewaterhouseCoopers (PwC). În urma auditului, s-a stabilit că, în anul trecut, cele mai importante 9 companii din grupul Agrokor au avut o pierdere cumulată echivalentă cu 500 de milioane de dolari. Anterior, Agrokor raportase profit pentru primele 9 luni din 2016.

Agrokor, companie fondată în urmă cu peste 40 de ani ca o afacere de familie ce se ocupa cu plantarea și comercializarea florilor, s-a transformat într-un conglomerat cu activități în sectoarele alimentar, agricultură, IT, energie și servicii, cu afaceri anuale de aproape 6,5 miliarde euro și peste 60.000 de angajați în Croația, Slovenia, Serbia și Bosnia și Herțegovina, cifre care plasează grupul în fruntea clasamentului retailerilor din Balcani.

viewscnt
Afla mai multe despre
agrokor
audit
croat
croatia
pwc
rezultate