Un director și un angajat - acuzați de terorism în urma celei mai mari compromiteri de date personale din istoria Bulgariei

Un director și un angajat - acuzați de terorism în urma celei mai mari compromiteri de date personale din istoria Bulgariei
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iul 2019

Procuratura din Bulgaria a pus sub acuzare pentru terorism doi angajați ai unei companii de securitate cibernetică, în cadrul investigației referitoare la cel mai mare caz de compromitere a datelor personale din istoria țării, a declarat miercuri un avocat al inculpaților, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Georgi Iankov, un director la compania Tad Group, a fost pus sub acuzare și eliberat din custodie, a spus avocatul Georgi Stefanov, arată news.ro.

Anterior, Kristian Boikov, în vârstă de 20 de ani, angajat în domeniul securității cibernetice la aceeași companie, a fost și el acuzat de terorism.

Ambii au negat acuzațiile, a spus Stefanov.

FOTO Proteste în Bulgaria față de scumpirea carburanților și a RCA, precum și față de majorarea taxelor pe mașinile vechi. Drumuri internaționale blocate, ciocniri între forțele de Poliție și protestatari CITEȘTE ȘI FOTO Proteste în Bulgaria față de scumpirea carburanților și a RCA, precum și față de majorarea taxelor pe mașinile vechi. Drumuri internaționale blocate, ciocniri între forțele de Poliție și protestatari

Procurorii nu au fost disponibili pentru comentarii.

“Suntem foarte surprinși de acuzații. Cum poți să acuzi pe cineva de terorism, iar apoi să îl eliberezi?”, a adăugat avocatul.

Poliția a percheziționat marți birourile Tad Group, confiscând computere și reținând un director, în legătură cu atacul cibernetic de luna trecută de la agenția fiscală, la care au fost compromise aproape toate datele personale ale adulților bulgari.

Boikov a fost eliberat condiționat miercurea trecută, dar nu poate părăsi țara.

FOTO Facebook a șters sute de conturi și pagini care răspândeau informații false în Republica Moldova. Funcționari guvernamentali, în spatele unora dintre acestea CITEȘTE ȘI FOTO Facebook a șters sute de conturi și pagini care răspândeau informații false în Republica Moldova. Funcționari guvernamentali, în spatele unora dintre acestea

Potrivit procurorilor, Boikov nu a acționat singur, iar aceștia caută și alte persoane implicate în atac.

Procurorii cred că Boikov este în spatele unui email care părea trimis de un hacker rus, care a oferit presei locale fișierele furate de la agenția fiscală. În acest moment, procurorii nu cred că atacul ar fi venit din străinătate.

Datele decriptate de pe unul din computerele lui Boikov i-au determinat să creadă, în prezent, că acesta a avut datele furate înainte să fie publicate online.

Agenția fiscală riscă o amendă de până la 20 de milioane de euro în acest caz, care, potrivit oficialilor, a compromis circa 3% din baza de date a agenției.

Potrivit publicației financiare Capital, datele compromise includ fișiere de la rețeaua anti-fraudă EUROFISC a UE, care permite administrațiilor fiscale naționale să facă schimb de informații privind activitățile frauduloase și combaterea fraudei cu TVA.

Miercuri, agenția fiscală a anunțat că va contacta 189 de bulgari ale căror nume complete, numerele de identificare personală, adresele și detaliile cărților de identitate au fost între datele compromise.

Alți peste patru milioane de bulgari afectați de scurgerea de date nu trebuie să își schimbe cărțile de identitate.

Agenția a informat notariatele, băncile și furnizorii de credite din Bulgaria în privința scurgerii de date și le-a cerut să fie extrem de vigilente în  aprobarea vânzărilor imobiliare și acordarea de împrumuturi.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
hackeri