Un fost bancher a fost condamnat la închisoare în cazul „furtului miliardului” din Republica Moldova

Un fost bancher a fost condamnat la închisoare în cazul „furtului miliardului” din Republica Moldova
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2024

O instanță din Republica Moldova a decis încarcerarea pentru 10 ani a unui bancher, Viorel Bîrcă, după ce a fost condamnat în legătură cu "furtul miliardului", o fraudă de proporții prin care în urmă cu 10 ani un miliard de dolari a fost scos din sistemul bancar al țării și transferat în străinătate, suma fiind echivalentă cu 12% din produsul intern brut al Republicii Moldova la momentul respectiv.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Procurorul anticorupție al țării a anunțat sentința pronunțată împotriva lui Viorel Bîrcă în legătură cu frauda din 2014-2015, sub acuzația de fraudă în masă și de "acțiune în interesul unui grup infracțional". Jurnaliștii nu au fost informați în prealabil despre ședința de condamnare și nu au fost prezenți, menționează Reuters. Agenția precizează de asemenea că Bîrcă este doar a doua persoană care este condamnată la închisoare în acest caz care datează de aproape un deceniu, scrie News.ro.

OFICIAL - Top. Cele mai bune hoteluri din Bulgaria CITEȘTE ȘI OFICIAL - Top. Cele mai bune hoteluri din Bulgaria

Viorel Bîrcă, spre deosebire de alte figuri care au legătură cu acest caz, a rămas în Moldova, deși nu se știe dacă acesta a fost prezent în instanță la pronunțarea sentinței.

Procurorii au susținut că Bîrcă a organizat mai multe transferuri în străinătate, în valoare totală de 100 de milioane de dolari, în timp ce era președinte interimar al Consiliului de administrație al Băncii de Economii. Acesta a negat toate acuzațiile care i se aduc.

Un proces civil a fost, de asemenea, lansat împotriva lui Bîrcă.

Potrivit NewsMaker, sentința poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Anul trecut, o instanță din Moldova l-a condamnat în lipsă pe oligarhul prorus Ilan Șor la 15 ani de închisoare în legătură cu acest caz. Șor, care a fugit în Israel, a organizat de acolo mitinguri împotriva administrației proeuropene a președintei Maia Sandu. Ulterior, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a scos în afara legii partidul politic care îi purta numele. Într-un interviu acordat luni NewsMaker, ambasadorul Israelului în Republica Moldova, Joel Lion, a declarat că Ilan Șor trăiește în Israel ca cetățean al statului Israel și  nu a comis niciun fel de infracțiuni împotriva statului Israel, o eventuală extrădare a sa fiind strict o problemă care ține de domeniul juridic, pe care trebuie să o hotărască instanțele israeliene. Ministerul Justiției din Moldova s-a adresat Ministerului Justiției din Israel cu o solicitare de extrădare, iar aceasta este în curs de examinare.

Elon Musk a anunțat că Neuralink a realizat primul său implant cerebral CITEȘTE ȘI Elon Musk a anunțat că Neuralink a realizat primul său implant cerebral

O altă presupusă figură centrală din spatele fraudei masive, Vlad Plahotniuc, a avut o influență enormă asupra tuturor aspectelor vieții publice moldovenești înainte de a părăsi țara în 2019. De asemenea, el rămâne în libertate și se crede că se află în Ciprul de Nord. A fost pus sub acuzare și trimis în judecată, dar încă nu a fost condamnat.

Mai mult de 30 de dosare nerezolvate rămân în instanțe în legătură cu acest caz de fraudă, care continuă să reverbereze în politica moldovenească la un deceniu de la evenimente.

Luna trecută, parlamentul moldovean l-a demis pe șeful băncii centrale, Octavian Armașu, pentru că nu a acționat pentru a recupera banii pierduți în acest scandal.

viewscnt
Afla mai multe despre
bancher
republica moldova