Un fost ministru și un novice în politică, în turul doi al alegerilor prezidențiale lituaniene

Un fost ministru și un novice în politică, în turul doi al alegerilor prezidențiale lituaniene
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mai 2019

Fostul ministru conservator al Finanțelor Ingrida Simonyte se claseazăpe primul loc după primul tur al alegerilor prezidențiale în Lituania și îl înfruntăîn turul doi, la 26 mai, pe economistul Gitanas Nauseda, un novice în politică, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Premierul Saulius Skvernelis (centru), învins duminică, a anunțat că demisionează la 12 iulie, data la care se încheie al doilea mandat al președintei în exercițiu Dalia Grybauskaite, scrie News.ro.

Potrivit rezultatelor definitive, publicate luni dimineața, Simonyte a obținut o victorie fragilă, cu 31,13% din voturile exprimate împotriva lui Nauseda (30,95%), iar Skvernelis s-a clasat al treilea (19,72%).

FOTO Apple a început să producă chipset-urile viitoarelor modele de iPhone CITEȘTE ȘI FOTO Apple a început să producă chipset-urile viitoarelor modele de iPhone

”Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au acceptat mesajul nostru, care spune că vrem un stat providență în Lituania și că vrem mai multă pace politică”, a declarat Nauseda.

Campania prezidențială a fost dominată de problema fracturii sociale între bogați și săraci - care crește în Lituania, în pofida unei creșteri economice solide.

Cei trei favoriți au afirmat că ei caută să atace această problemă.

"Nauseda are mai multe șanse să atragă voturi date altor candidați (în primul tur), mai ales de stânga”, a apreciat un analist de la Universitatea din Vilnius, Ramunas Vilpisauskas.

În opinia sa, niciunul dintre candidați nu ar introduce schimbări radicale privind diplomația și apărarea.

”Prin Nauseda, am putea să avem modificări tactice în comunicarea cu vecinii, însă linia strategică nu ar urma să se schimbe”, a mai declarat politologul pentru AFP. ”După primul tur, este evident că lituanienii au votat în favoarea continuității”.

”REDUCEREA POLARIZĂRII”

Skvernelis nu a așteptat rezultatul final al numărării voturilor pentru a-și recunoaște înfrângerea.

”Eșecul meu de a intra în turul doi reflectă estimarea mea ca om politic”, a declarat el pentru postul public de televiziune LRT. ”Ca om politic, accept această estimare și trebuie să iau această decizie”, a adăugat el, precizând că își va prezenta demisia din Guvern în iulie.

Această dată va permite noului șef de stat să numească un succesor.

Un fost consilier la o bancă de afaceri, în vârstă de 54 de ani, Nauseda îi atrage pe alegătorii aflați în căutarea unui președinte imparțial, deasupra certurilor politice.

El propune o luptă împotriva nedreptății sociale în această țară cu 2,8 milioane de locuitori, cu o demografie în declin, din cauza unei migrații masive a tinerilor în Occident.

După ce și-a făcut datoria civică vineri, în cadrul votului anticipat, el a declarat că are ”sentimentul că are greaua responsabilitate de a reduce polarizarea”.

”PRINDEREA OCCIDENTALILOR DIN URMĂ”

”Nu putem izola Vilnius de restul Lituaniei”, a declarat rivala sa, Ingrida Simonyte, în vârstă de 44 de ani, în cursul mitingului cu care și-a încheiat campania electorală în capitală. Ea a propus reducerea prăpastiei economice dintre zonele rurale și urbane cu ajutorul stimulării creșterii economice.

O liberală, ea susține uniune între persoane de același sex.

Alegători intervievați de AFP duminică și-au exprimat speranța unei consolidări a luptei împotriva corupției și unei îmbunătățiri a puterii de cupărare.

”Putem face mai mult pentru a prinde din urmă țările occidentale”, a declarat o vânzătoare în vârstă de 21 de ani, Raminta Tubinyte, care a votat cu Simonyte.

În Lituania, președintele nu-și exercită puterea politică zilnic, ci este însărcinat cu politica externă și participă la summiturile UE.

El numește miniștrii, judecătorii și comandanții armatei și Băncii centrale, însă cu asentimentul premierului sau Parlamentului.

Cei nouă candidați la președinție s-au prezentat drept susținători convinși ai UE și NATO, considerate o asigurare împotriva marelui vecin rus.

viewscnt
Afla mai multe despre
ingrida simonyte
alegeri lituania