Unele bănci străine își revizuiesc expunerea pe Turcia din cauza evoluțiilor volatile ale lirei

Unele bănci străine își revizuiesc expunerea pe Turcia din cauza evoluțiilor volatile ale lirei
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 dec 2021

Mai multe bănci străine se gândesc să introducă limite cu privire la împrumuturile în dolari oferite firmelor din Turcia, în contextul fluctuațiilor mari ale lirei turcești, o măsură care ar putea duce la creșterea costurilor de creditare, au declarat pentru Reuters două surse din industria bancară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit altor surse, cel puțin două bănci au încetat să mai facă tranzacții cash cu lire turcești, ceea ce ar putea limita accesul firmelor locale la valută și afecta investițiile străine, scrie Agerpres.

Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare CITEȘTE ȘI Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare

Moneda turcească a înregistrat mari fluctuații începând din luna septembrie, când președintele Tayyip Erdogan a presat Banca centrală să reducă agresiv dobânda de referință. Luni, lira turcească s-a depreciat cu 10% până la 18,4 lire pentru un dolar, ceea ce duce pierderile totale înregistrate de la începutul anului la aproape 60%, după care a înregistrat o revenire de 12% după ce Erdogan a anunțat un plan care ar proteja depozitele în lire de fluctuațiile pieței.

În mod frecvent băncile turcești se împrumută de pe piețele internaționale, iar reticența băncilor străine în a se expune la fluctuațiile mari ale monedei turcești ar putea crea dificultăți băncilor turcești în a se împrumuta și a-și refinanța datoriile.

Agenția de evaluare Fitch estimează că la finalul celui de al treilea trimestru datoria externă totală a băncilor turcești se situa la 138 de miliarde de dolari iar 83 de miliarde de dolari ajung la scadență în următoarele 12 luni.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

"Am avut câteva bănci care au venit la noi și ne-au spus că vor revizui limitele cu privire la Turcia pentru următoarea perioadă de rostogolire, în funcție de noutățile pe care le vor obține cu privire la economie", a declarat un bancher.

O a doua sursă din mediul bancar a declarat că banca la care lucrează a limitat recent afacerile cu Turcia, după ce și-a redus expunerea cu privire la împrumuturile pe termen scurt. "Fiecare tranzacție trebuie aprobată de departamentul de risc", a spus sursa.

Băncile turcești au un lung istoric în care au fost capabile să acceseze finanțare externă în pofida mai multor perioade de stres, susține Lindsey Liddell, responsabil pentru ratingurile acordate băncilor turcești la Fitch.

"Cu toate acestea, lichiditatea în valută ar putea fi supusă la presiuni de pe urma unei închideri prelungite a pieței sau de pe urma unei ieșiri semnificative a depozitelor în valută. Accesul băncilor la lichiditatea în valută ar putea de asemenea să devină mai dependentă de banca centrală și ar putea fi incertă în perioade de stres pe piață", apreciază Lindsey Liddell.

O mare bancă europeană și una asiatică au dezvăluit că au încetat tranzacțiile în numerar cu lire și sunt extrem de prudente cu privire la oferirea de lichiditate pentru contractele forward, citând volatilitatea de pe piață și riscurile politice.

Biofarm realizează cea mai importantă investiție din industria farmaceutică a ultimilor 30 de ani CITEȘTE ȘI Biofarm realizează cea mai importantă investiție din industria farmaceutică a ultimilor 30 de ani

Presiunile făcute de Erdogan asupra Băncii Turciei au determinat instituția să reducă dobânda de bază cu 500 de puncte de bază începând din septembrie și până acum, ceea ce a aruncat lira turcească în cea mai gravă criză din ultimele două decenii, moneda turcească pierzând 40% din valoare în ultimele cinci săptămâni.

Cu toate acestea, Sergey Dergachev manager de portofoliu la Union Investment, crede că este puțin probabil ca criza valutară să declanșeze cazuri de default în rândul companiilor turcești, unul dintre motive fiind și acela că și-au refinanțat maturitățile din 2022 la începutul acestui an.

"Majoritatea emitenților sunt și exportatori și profită operațional de deprecierea lirei iar o deteriorare severă a creditului nu este un scenariu probabil pe care îl întrevăd pentru companiile turcești emitente de eurobonduri", a spus Sergey Dergachev. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
banci