Ungaria: Guvernul Orban își consolidează dominația ideologică prin reforma universitară, în opinia criticilor săi

Ungaria: Guvernul Orban își consolidează dominația ideologică prin reforma universitară, în opinia criticilor săi
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 apr 2021

Ungaria urmează să adopte marți o lege prin care se înființează fundații care să preia conducerea universităților și a instituțiilor culturale, un pas care, în opinia criticilor executivului de dreapta de la Budapesta, vizează extinderea amprentei sale ideologice, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În prezent, majoritatea universităților ungare sunt deținute de stat, dar se bucură de un nivel ridicat de autonomie academică, scrie Agerpres.

Proiectul de lege, elaborat de adjunctul prim-ministrului Viktor Orban, susține că universitățile trebuie privatizate deoarece condițiile moderne necesită o "regândire a rolului statului", iar fundațiile vor gestiona instituțiile mai eficient.

Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

Guvernul Orban va numi consilii de administrație care să conducă fundațiile, care vor controla active imobiliare substanțiale și vor beneficia de fonduri UE în valoare de miliarde de euro, având, de asemenea, o influență considerabilă asupra activității cotidiene a universităților.

Guvernul va dota mai multe fundații folosind participațiile la companiile publice considerate solide, precum MOL și producătorul de medicamente Richter. De asemenea, va aloca peste un trilion de forinți (3.3 miliarde de dolari), care pot fi recuperați din fonduri UE, pentru renovarea universităților.

Premierul Viktor Orban și-a întărit controlul asupra unei mari părți a vieții publice, precum mass-media, educația și cercetarea științifică, într-un context mai larg, în care urmărește să remodeleze cultura națională.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Orban a prezentat schimbările într-un discurs din 2018, când a imaginat încorporarea sistemului său politic într-o nouă "eră culturală".

Guvernul său, care promovează ceea ce el numește valori creștine și conservatoare, s-a opus puternic imigrației și a limitat adopțiile de către homosexuali și recunoașterea legală a persoanelor transgender.

Criticii acestor politici consideră că această nouă lege este următorul său în extinderea influenței sale ideologice și a acaparării puterii.

"Aceasta face parte din războiul ideologic pe care Orban l-a declarat acum doi ani", a declarat Attila Chikan, profesor la Universitatea Corvinus din Budapesta și fost ministru în primul guvern Orban."Nu fac niciun secret: vor să își asume puterea intelectuală, după cea politică și economică".

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Ionuț Nedea, Litoralulromanesc.ro: Statul trebuie să promoveze destinațiile românești pentru turiștii români și străini. Exceptarea măsurii de purtare a măștii la plajă CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Ionuț Nedea, Litoralulromanesc.ro: Statul trebuie să promoveze destinațiile românești pentru turiștii români și străini. Exceptarea măsurii de purtare a măștii la plajă

Attila Chikan a menționat că această decizie vine după ce guvernul a intensificat controlul asupra cercetării academice și a forțat o școală liberală de top, Universitatea Central Europeană, să se mute la Viena în 2019.

Proiectul de lege ce urmează să fie votat în parlament marți afirmă că "așteptarea fundamentală este ca fundațiile să apere în mod activ supraviețuirea și bunăstarea națiunii și interesele de a-i îmbogăți comorile intelectuale".

Fundațiile care conduc unele instituții culturale vor avea sarcini patriotice, ca de exemplu "întărirea identității naționale".

Opoziția a declarat că prin intermediul susținătorilor partidului de guvernământ al lui Orban, Fidesz, și chiar prin miniștri în consiliile de administrație, Orban ar putea păstra un nivel de control asupra universităților și după alegerile din 2022 și le-ar putea submina autonomia.

Gergely Arato, deputat al partidului de opoziție Coaliția Democratică, a declarat că proiectul de lege va elimina "proprietatea, tradițiile, comunitatea, cunoașterea" poporului ungar și le va oferi aliaților guvernamentali care controlează universitățile.

Guvernul susține că universitățile vor beneficia de pe urma noului model. Istvan Stumpf, comisarul guvernamental responsabil cu aceste schimbări, a refuzat să acorde un interviu Reuters.

În octombrie, studenții de la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică au protestat față de impunerea unui consiliu numit de guvern, despre care protestatarii au afirmat că subminează autonomia școlii. 

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban
ungaria