Ungaria majorează de urgență dobânzile și anunță noi măsuri care să susțină forintul și să tempereze inflația. Moneda a crescut cel mai mult din 2011 după anunț

Ungaria majorează de urgență dobânzile și anunță noi măsuri care să susțină forintul și să tempereze inflația. Moneda a crescut cel mai mult din 2011 după anunț
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 14 oct 2022

Banca Națională a Ungariei a anunțat o majorare de urgență a dobânzii pentru a opri deprecierea forintului, reluând cea mai drastică înăsprire monetară din Uniunea Europeană la mai puțin de o lună după ce a promis că îi va pune capăt.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Instituția a majorat, în mod neașteptat, la o reuniune de urgență, rata dobânzii la facilitatea permanentă de creditare overnight (pe o zi), la 25%, de la 15,5%. Totodată, a anunțat o nouă facilitate de depozit pe o zi la o rată mai mare a dobânzii (de 18%) și a declarat că va furniza direct valută străină necesară pentru plata facturilor la importurile de energie.

GRAFICE Dobânzile României urcă din nou la peste 9% pe an. Creșterea costurilor de finanțare lovește regiunea CITEȘTE ȘI GRAFICE Dobânzile României urcă din nou la peste 9% pe an. Creșterea costurilor de finanțare lovește regiunea

Dobânda cheie este de 13%.

Banca centrală va pune la dispoziție valută pentru a acoperi costurile de import de energie din Ungaria, care au cântărit puternic asupra forintului, una dintre monedele cu cele mai slabe performanțe din lume. Forintul a urcat cu 3% în raport cu euro după anunț, cel mai mare salt din 2011 încoace, reducând pierderile de la începutul anului la mai puțin de 12%, potrivit Bloomberg.
 
Anunțul a venit la scurt timp după ce premierul Viktor Orban a declarat vineri că a cerut băncii centrale și ministrului de Finanțe să țină în frâu inflația. 
 
Ungaria se confruntă cu o inflație puternică și deprecierea monedei și, în consecință, a majorat dobânzile la cel mai ridicat nivel din regiune.
 
Inflația anuală în Ungaria a accelerat la 20,1% an în septembrie, de la 15,7% în luna precedentă, pe fondul creșterii prețurilor la alimente și la energie. Este cel mai mare nivel din decembrie 1996.
 
Luna trecută, Ungaria a majorat cu 1,25 puncte procentuale dobânda cheie, la 13% pe an, peste așteptările analiștilor. La acel moment, banca centrală semnala că va întrerupe înăsprirea monetară agresivă.
 
 
viewscnt
Afla mai multe despre
banca ungari
inflatie
dobanzi ungaria
forint