Ungaria va renunța la plafonarea prețurilor produselor alimentelor

Ungaria va renunța la plafonarea prețurilor produselor alimentelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iun 2023

Guvernul ungar intenționează să înlăture, începând cu data de 1 august 2023, plafoanele impuse prețurilor alimentelor de bază în urmă cu 16 luni, și, în paralel, a ordonat retailerilor să introducă reduceri mai mari de prețuri la anumite produse alimentare, a declarat Gergely Gulyas, directorul de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În prezent, Ungaria înregistrează cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană, chiar dacă rata anuală a scăzut în mai pentru a patra lună consecutivă, până la 21,5%. Comparativ, inflația medie anuală în UE a fost de 7,1% în luna mai, scrie Agerpres.

CONFIRMARE CET Palas Constanța, dată în plată contra ștergerii de datorii bugetare de aproape 108 milioane lei. Va fi integrată într-o centrală nouă, făcută cu bani PNRR. Primul transfer de acest tip realizat în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE CET Palas Constanța, dată în plată contra ștergerii de datorii bugetare de aproape 108 milioane lei. Va fi integrată într-o centrală nouă, făcută cu bani PNRR. Primul transfer de acest tip realizat în România

Într-o conferință de presă organizată joi, Gergely Gulyas a spus că rata anuală a inflației ar putea încetini până la 15% în luna august și o inflație de o singură cifră este posibilă înainte de sfârșitul anului.

"Procesul de dezinflație se va accelera la toamnă", a apreciat Gergely Gulyas.

În luna februarie 2022, Executivul de la Budapesta a impus un preț maximal la lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc și de pui, în încercarea de a proteja gospodăriile de creșterea costurilor, iar ulterior au fost plafonate și prețurile la carburanți și ratele la creditele ipotecare. În pofida plafonării, inflația prețurilor alimentare în Ungaria a ajuns la 44,8% în luna decembrie a anului trecut.

Pentru a frâna creșterea prețurilor, Guvernul condus de premierul Viktor Orban a ordonat și marilor retaileri să introducă reduceri obligatorii de prețuri la alimente.

Joi, Gergely Gulyas a spus că, începând de la 1 august, discounturile obligatorii la anumite produse alimentare pe care retailerii vor trebui să le introducă vor fi majorate, de la 10% până la 15%, adăugând că produsele ale căror prețuri au fost până acum controlate vor fi incluse în acest program.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
alimente
preturi