VIDEO Manifestații în Europa în favoarea Ucrainei. Oamenii sunt, însă, pesimiști

VIDEO Manifestații în Europa în favoarea Ucrainei. Oamenii sunt, însă, pesimiști
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 feb 2024

Mii de persoane și-au manifestat în Europa susținerea față de Ucraina - ”Afară cu Rusia din Ucraina!” -, în ziua marcării a doi ani de la invazia rusă, în pofida faptului că o mică proporție a opiniei crede într-o victorie a Kievului, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În Germania, aproximativ 5.000 de persoane, potrivit poliției, s-au adunat la Berlin cu steaguri ucrainene și pancarte cu mesajul ”Apărați Ucraina” sau ”Înarmați Ucraina acum!”, arată news.ro.

VIDEO Parlamentul European explică pe social media cum a susținut Ucraina CITEȘTE ȘI VIDEO Parlamentul European explică pe social media cum a susținut Ucraina

Tot atâți oameni au manifestat la Koln.

Alte câteva mii de manifestanți au fost înregistrați la Frankfurt, Munchen și Stuttgart.

”Locul nostru al tuturor în această luptă este alături de prietenii ucraineni”, a declarat la manifestația de la Berlin primarul orașului, Kai Wegner.

Poarta Brandenburg, care se afla pe timpul Războiului Rece lângă zidul care a împărțit metropola în două, urma să fie iluminată sâmbătă seara în culorile albastru și galben ale Ucrainei.

ORDIN pentru un număr masiv de ucraineni: Nu vă apropiați de granița cu România și Moldova! CITEȘTE ȘI ORDIN pentru un număr masiv de ucraineni: Nu vă apropiați de granița cu România și Moldova!

”Occidentul trebuie să facă mai mult pentru a susține Ucraina”, declară AFP un inginer, Achem Lobreuer, în vârstă de 58 de ani, venit să manifesteze la Frankfurt.

”Dacă avem arme mai multe, putem să ne apărăm și să recuperăm teritoriul cucerit” de către Rusia în estul Ucrainei, subliniază o ucraineană, Maksim Godovnikov, în vârstă de 38 de ani.

”PUTIN, ASASIN!”

În Franța, mii de persoane au defilat pentru a-și marca susținerea față de Kiev, strigând ”Putin, asasin!” sau ”Afară cu Rusia din Ucraina!”.

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI, AICI ȘI AICI

La Paris, Lille (nord), Rouen (vest), Nisa sau Toulouse (sud), ucraineni, francezi, adesea înfășurați în steagul galben-albastru al Ucrainei, s-au adunat pentru a-și exprima solidaritatea, dar și îngrijorarea, în momentul în care forțele Kievului, care duc lipsă de armament și muniție, se află într-o poziție foarte dificilă în fața atacurilor rusești.

Rusia s-a folosit de o „flotă fantomă” și a câștigat de la invazia în Ucraina miliarde de dolari din vânzarea de combustibili fosili, în ciuda sancțiunilor CITEȘTE ȘI Rusia s-a folosit de o „flotă fantomă” și a câștigat de la invazia în Ucraina miliarde de dolari din vânzarea de combustibili fosili, în ciuda sancțiunilor

În Marea Britanie, câteva mii de persoane au mărșăluit de la Hyde Park la Trafalgar Square, într-o mare de steaguri ucrainene.

Cu o coroană de flori pe cap, o ucraineancă, Anna Gîev, în vârstă de 18 ani, venită împreună cu mama sa, vrea ”să le arate oamenilor că războiul nu s-a terminat (...), că mor în continuare oameni din cauza terorismului” Rusiei.

O ucraineancă, Tania Zubașenko, în vârstă de 54 de ani, dintre care a petrecut 24 în Regatul Unit, amintește că ”zilnic oameni mor” și se plânge de faptul că ”Occidentul nu furnizează suficiente arme, din nefericire”.

În Suedia, câteva mii de persoane s-au adunat la Stockholm, cu mottoul ”Afară cu Rusia din Ucraina!”.

Cehii negociază cu Germania pentru tancuri CITEȘTE ȘI Cehii negociază cu Germania pentru tancuri

”Este important să ne arătăm susținerea față de Ucraina și de lupta ei dificilă”, declară AFP Anders Engström, în vârstă de 61 de ani.

Manifestații au avut loc și în Serbia, la Belgrad, unde câteva sute de sârbi și cetățeni ruși - care au ales exilul după declanșarea Războiului din Ucraina - s-au alăturat unei manifestații conduse de către ambasadorul Ucrainei.

În Italia, câteva sute de persoane au participat la Milano (nord) la o manifestație denumită ”Victoria păcii”, o inițiativă a unor asociații proucrainene.

În Grecia, patru sute de persoane s-au adunat în centrul Atenei.

PESIMISM

În pofida acestei mobilizări, cetățenii europeni sunt pesimiști în privința șanselor Ucrainei de a învinge Rusia în război, potrivit unui sondaj efectuat în 12 state membre ale Uniunii Europene (UE), publicat săptămâna aceasta.

VIDEO Bulgaria va trăi un moment istoric - cel mai lung tunel rutier din țară CITEȘTE ȘI VIDEO Bulgaria va trăi un moment istoric - cel mai lung tunel rutier din țară

Potrivit acestei anchete, realizată pentru grupul de reflecție Consiliul European al Relațiilor Internaționale (ECFR), doar 10% dintre persoanele intervievate cred într-o victorie a Ucrainei pe teren.

Aproximativ 20% anticipează o victorie a Rusiei, iar 37% estimează că războiul se va încheia printr-o formă de ”compromis”.

Economia Ungariei s-a contractat CITEȘTE ȘI Economia Ungariei s-a contractat

Însă 41% dintre persoanele chestionate cred că UE este necesar fie ”să crească”, fie ”să mențină” ajutorul pe care-l acordă Ucrainei la nivelul actual, în ipoteza unei opriri bruște a susținerii americane în timpul unei eventuale președinții a lui Donald Trump.

În Germania, o țară aflată în vârful susținerii Ucrainei, după doi ani de război doar 25% din populație crede într-o victorie a Kievului, iar 40% crede contrariul.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
manifestatii