Warren Buffett spune că Berkshire Hathaway ”este făcut să dureze”, chiar dacă epoca câștigurilor spectaculoase a luat sfârșit

Warren Buffett spune că Berkshire Hathaway ”este făcut să dureze”, chiar dacă epoca câștigurilor spectaculoase a luat sfârșit
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 feb 2024

Warren Buffett a dat asigurări investitorilor că conglomeratul său Berkshire Hathaway le va aduce beneficii pe termen lung, chiar dacă deplânge recenta trecere în neființă a adjunctului său de o viață, Charlie Munger, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În scrisoarea sa anuală adresată acționarilor din Berkshire, care a însoțit publicarea unui profit operațional record de 37,4 miliarde de dolari pe 2023, Buffett a spus că conglomeratul său de peste 900 de miliarde de dolari a devenit o fortăreață capabilă să reziste chiar și unui dezastru financiar fără precedent, scrie News.ro.

GRAFICE Creditul a scăzut. Dinamica anuală încetinește din nou CITEȘTE ȘI GRAFICE Creditul a scăzut. Dinamica anuală încetinește din nou

”Berkshire este construit pentru a rezista”, a scris Buffett.

Buffett a temperat, de asemenea, așteptările pentru prețul acțiunilor Berkshire, spunând că dimensiunea uriașă a companiei nu lasă ”nicio posibilitate de performanță uluitoare”.

”Rămân doar o mână de companii în această țară capabile să mute cu adevărat acul la Berkshire și au fost preluate la nesfârșit de noi și de alții”, a scris Buffett.

”Pe unele le putem evalua, pe altele nu”.

Dar miliardarul în vârstă de 93 de ani i-a asigurat pe investitori că vicepreședintele Greg Abel, succesorul său desemnat, este ”în toate privințele pregătit să fie directorul general al Berkshire mâine”.

De asemenea, Buffett și-a păstrat cele mai sincere cuvinte pentru Munger, care a murit în noiembrie, la vârsta de 99 de ani.

El l-a numit pe Munger ”arhitectul” Berkshire, Buffett fiind doar ”antreprenorul general” și le-a amintit investitorilor cum Munger l-a împins să cumpere afaceri minunate la prețuri corecte în loc de afaceri corecte la prețuri minunate.

FOTO Nicusor Dan anunță schimbări importante de traseu în Drumul Taberei. \ CITEȘTE ȘI FOTO Nicusor Dan anunță schimbări importante de traseu în Drumul Taberei. "Fără poluare fonică."

”Conservatorismul fiscal extrem” al Berkshire, inclusiv reticența de a face achiziții majore la prețuri umflate, este unul dintre motivele pentru care Buffett a lăsat ca numerarul companiei din Omaha, Nebraska, să crească la un record de 167,6 miliarde de dolari.

”Într-un fel, relația lui cu mine a fost în parte frate mai mare, în parte tată iubitor. Chiar și când a știut că are dreptate, mi-a dat frâiele, iar când am gafat, nu mi-a reamintit niciodată – niciodată – de greșeala mea”, a scris Buffett, referindu-se la Munger.

Cathy Seifert, un analist CFRA Research, care recomandă cumpărarea de acțiuni Berkshire, a spus că Buffett a încercat să arate cum Berkshire a putut rezista la turbulențe, chiar și după ce Munger l-a ajutat să transforme o companie textilă care odată a eșuat într-un colos care reflectă economia mai largă.

”Nimic nu este perfect. A încercat să demonstreze că există un plan de succesiune, iar Berkshire s-a ținut de construirea acestuia”, a spus ea.

Buffett a comparat prudența Berkshire în a face achiziții, piața de valori stabilind acum în mod obișnuit niveluri record, cu o poliță de asigurare împotriva tipului de decizii de afaceri grăbite și neînțelepte care l-ar fi enervat pe Munger.

”Am sentimentul că Berkshire vrea să-l facă pe Charlie mândru”, a spus Thomas Russo, manager de portofoliu și acționar de multă vreme la Gardner, Russo & Quinn din Lancaster, Pennsylvania.

Scrisoarea lui Buffett a fost însoțită de rezultatele trimestriale și anuale ale Berkshire, care are sediul central în Omaha, Nebraska.

BCE raportează prima pierdere anuală în 19 ani, pe fondul creșterii dobânzilor CITEȘTE ȘI BCE raportează prima pierdere anuală în 19 ani, pe fondul creșterii dobânzilor

Profitul operațional din zecile sale afaceri de asigurări, căi ferate, industriale, energetice și afaceri cu amănuntul a crescut cu 28% în trimestrul patru, la 8,48 miliarde dolari, și cu 21% în 2023,, până la un record de 37,4 miliarde dolari.

Întreprinderile de asigurări, cum ar fi Geico, au beneficiat de o calitate îmbunătățită a subscrierii și de venituri mai mari din investiții, pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut, compensând presiunile salariale de la operatorul feroviar BNSF și pierderile cauzate de incendii la Berkshire Hathaway Energy.

”Rezultatele reflectă valoarea de a deține o colecție diversificată de afaceri operaționale”, a spus Jim Shanahan, un analist Edward Jones, cu un rating ”menține” pentru acțiunile Berkshire.

Câștigurile din investiții în portofoliul de acțiuni Berkshire de 354 de miliarde de dolari, care include acțiuni precum Apple, American Express, Bank of America și Coca-Cola, au ajutat Berkshire să genereze un profit anual de 96,2 miliarde de dolari.

Suma reflectă regulile contabile care impun Berkshire să raporteze câștigurile din acțiunile pe care nu le-a vândut, totuși, făcându-l ”mai rău decât inutil” pentru investitori, potrivit lui Buffett.

viewscnt
Afla mai multe despre
warren buffett
berkshire hathaway
charlie munger