VIDEO Polonia - Demonstrație de forță cu dedicație, cea mai mare paradă militară din ultimele decenii. Expert: Va fi superputerea militară europeană a UE și a NATO

VIDEO Polonia - Demonstrație de forță cu dedicație, cea mai mare paradă militară din ultimele decenii. Expert: Va fi superputerea militară europeană a UE și a NATO
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 aug 2023

Polonia organizează cea mai mare paradă militară din ultimele decenii, într-o demonstrație de forță defensivă care vine în contextul în care tensiunile cresc la granița dintre acest stat membru NATO și aliatul-cheie al Rusiei, Belarus, relatează CNN.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministerul polonez al Apărării a declarat că sărbătorirea Zilei Armatei Poloneze este marcată de un spectacol care include 200 de unități de echipament militar polonez și străin, 92 de aeronave și 2.000 de membri ai serviciului militar, arată news.ro.

Premierul Letoniei își anunță demisia CITEȘTE ȘI Premierul Letoniei își anunță demisia

Parada include unele dintre cele mai recente tehnologii pe care Polonia le are în arsenalul său, inclusiv tancuri M1A1 Abrams de fabricație americană, tancuri sud-coreene K2 și obuziere autopropulsate K9, lansatoare de rachete HIMARS, obuziere autopropulsate Krab, precum și sisteme de baterii de rachete Patriot de fabricație americană, care fac parte din sistemul polonez de apărare aeriană "WISŁA".

În ultimii ani, Polonia a devenit una dintre principalele puteri militare din Europa, după ce a investit miliarde de dolari în noi echipamente în urma deciziei Rusiei de a anexa peninsula ucraineană Crimeea în 2014. Influența diplomatică a Varșoviei a crescut, de asemenea, ca urmare a rolului cheie pe care l-a jucat în sprijinirea Ucrainei de la invazia la scară largă a Moscovei.

Săptămâna trecută, Polonia a anunțat desfășurarea a mii de trupe suplimentare la granița sa estică, pe măsură ce crește îngrijorarea cu privire la prezența forțelor mercenare ruse Wagner în Belarus.

Bulgaria a inaugurat prima Academie pentru ciobani CITEȘTE ȘI Bulgaria a inaugurat prima Academie pentru ciobani

Polonia are granițe comune nu doar cu Ucraina și Belarus, ci și cu enclava rusă Kaliningrad. Prin punerea în scenă a unei demonstrații masive de putere, Varșovia trimite un mesaj pe care Rusia și Belarus sunt obligate să îl înțeleagă, au declarat experții citați de CNN.

O DEMONSTRAȚIE DE FORȚĂ CU DEDICAȚIE

"Statele adversare văd aceste (parade) ca pe o demonstrație de forță, așa că Polonia va răspunde cu o demonstrație de forță", a declarat pentru CNN Edward Arnold, cercetător la think tank-ul britanic de securitate RUSI.

În același timp, Polonia se află la doar două luni de alegeri parlamentare cruciale, iar Arnold spune că, pe lângă faptul că își arată capacitățile, guvernul polonez încearcă, de asemenea, să își reasigure propriul popor că rămâne angajat în domeniul securității.

Arkadi Voloj, cofondatorul Yandex, considerat un Google rusesc, decide să iasă public și și critică invazia \ CITEȘTE ȘI Arkadi Voloj, cofondatorul Yandex, considerat un Google rusesc, decide să iasă public și și critică invazia "barbară" a Rusiei în Ucraina. De ce acum, după 17 luni de război

Partidul de dreapta aflat la guvernare, Lege și Justiție, speră să obțină un al treilea mandat consecutiv la putere, ceea ce ar fi fără precedent în Polonia postcomunistă. Dar până acum a avut dificultăți în a lua un avans decisiv în fața mișcării de opoziție Platforma Civică.

"Problemele de securitate sunt cu adevărat importante, alături de economie și de nivelul de trai, ceea ce nu este surprinzător din moment ce la granița Poloniei are loc un război", a declarat pentru CNN Aleks Szczerbiak, profesor și șef al departamentului de politică de la Universitatea Sussex din Anglia. "Demonstrarea competenței lor în materie de securitate este absolut critică pentru realegerea guvernului", a spus el, adăugând că această problemă traversează tot spectrul politic.

"Nimeni nu va spune că securitatea militară nu este o problemă importantă și că nu ar trebui consolidată armata. (Opoziția) va spune că guvernul organizează această paradă ca un fel de cascadorie electorală, dar nu va spune că întărirea armatei poloneze nu este importantă", a punctat analistul.

ROLUL POLONIEI ÎN CADRUL NATO S-A SCHIMBAT DRAMATIC

Rolul Poloniei în cadrul NATO s-a schimbat dramatic în ultimul deceniu, potrivit lui Jamie Shea, fost oficial NATO, în prezent profesor de strategie și securitate la Universitatea din Exeter, în Anglia, și membru al Chatham House.

"Dacă vă uitați la NATO în urmă cu 10 ani, înainte ca Putin să anexeze Crimeea și (să lanseze invazia din) Ucraina, obiectivul principal al NATO era în principal Orientul Mijlociu, Afganistanul și aceste tipuri de misiuni la care Polonia a participat, dar numai într-o mică măsură", a declarat el pentru CNN. "Dar din 2014, odată cu revenirea NATO la concentrarea pe Europa Centrală și de Est, importanța Poloniei în cadrul alianței a crescut masiv", arată Jamie Shea.

Publicație pro-guvernamentală de la Budapesta: Numărul românilor este în scădere, în timp ce numărul ungurilor este în creștere CITEȘTE ȘI Publicație pro-guvernamentală de la Budapesta: Numărul românilor este în scădere, în timp ce numărul ungurilor este în creștere

La rândul său, Arnold spune că schimbarea de putere în rândul membrilor europeni ai NATO este vizibilă. "Conducerea obișnuia să fie deținută de Marea Britanie, Germania, Franța, apoi, împreună cu SUA, era grupul care într-un fel decidea lucrurile și care devenea politica NATO", a spus el. În condițiile în care Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană, iar Germania încă ezită să își asume un rol de lider în ceea ce privește Ucraina, Polonia a simțit oportunitatea pe care o are.

"(Ei) au relații foarte bune cu țările baltice, sunt foarte vocali în ceea ce privește problemele de apărare și securitate, iar Rusia a fost întotdeauna o amenințare majoră, așa că, dacă te gândești la acest lucru din punctul de vedere al Washingtonului, atunci Varșovia pare a fi un pariu bun", a adăugat Arnold.

POLONIA ALOCĂ DIN PIB PENTRU APĂRARE MAI MULT DECÂT SUA

Polonia a crescut dramatic suma pe care o cheltuiește pentru apărare în ultimii ani, de la mai puțin de 2% din PIB în 2014 la 4% în acest an, potrivit statisticilor oficiale ale NATO. Acest lucru o face să fie cel mai mare sponsor al cheltuielilor militare în ceea ce privește cota din PIB, peste SUA. În mod crucial, peste 50% din investițiile Poloniei sunt destinate echipamentelor noi, cercetării și dezvoltării.

„Idioții utili ai lui Putin”: Cum i-a plătit fiecare austriac lui Putin câte 590 de euro CITEȘTE ȘI „Idioții utili ai lui Putin”: Cum i-a plătit fiecare austriac lui Putin câte 590 de euro

"Dacă rămân pe drumul cel bun cu toate aceste diferite planuri de achiziții, vor fi superputerea militară europeană a UE și a NATO", a declarat Shea. "Conform unui calcul, dacă vor achiziționa toate tancurile din SUA, tancurile Abrams și tancurile pe care le-au comandat din Coreea de Sud, plus modernizarea celor pe care le au în prezent, vor avea mai multe tancuri decât Franța, Germania, Italia și Marea Britanie la un loc", a subliniat el.

ROLUL CRUCIAL ÎN AJUTAREA UCRAINEI O POATE FACE VULNERABILĂ

Polonia a apărut ca un aliat cheie pentru Ucraina, ceea ce o face vulnerabilă. Cea mai mare parte a echipamentelor militare occidentale și a altor provizii ajung în Ucraina prin Polonia, iar țara găzduiește 1,6 milioane de refugiați ucraineni, potrivit Națiunilor Unite.

"Întregul pivot al eforturilor occidentale de a sprijini Ucraina și de a o menține în luptă depinde în mod crucial de Polonia", arată Shea. "O mare parte din pregătirea soldaților ucraineni are loc în Polonia, iar polonezii au înființat, de asemenea, o serie de ateliere de reparații, unde tancurile Leopard pot fi reparate și trimise înapoi, iar o mulțime de soldați ucraineni care sunt răniți sunt tratați în spitale poloneze", a explicat el.

În același timp, guvernul este gata să își prioritizeze alegătorii. "Lege și Justiție a arătat că este dispus să îi supere pe ucraineni în mare măsură acolo unde simte că alternativa ar fi să țină cu fermierii polonezi", a spus Shea, amintind de decizia Varșoviei de a interzice importurile de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, în urma unei creșteri bruște a mărfurilor ieftine din Ucraina. Varșovia încearcă acum să extindă interdicția.

JOCUL POLONIEI ȘI PERICOLUL BELARUS

Și în timp ce conflictele Poloniei cu Uniunea Europeană pe teme precum statul de drept și migrația nu au dispărut, Varșovia le arată clar aliaților săi că au nevoie de puterea sa militară. "Relația actualului guvern cu UE este destul de fracturată, în special pe probleme de justiție și afaceri interne, dar și pe alte probleme. Dar Polonia vrea să încerce să minimalizeze aceste puncte de vedere și să sublinieze într-un fel că ei au o contribuție foarte mare la securitate și că nu vor să o pună în pericol în niciun fel", a declarat Arnold.

Polonia a depistat o scurgere în conducta pentru petrol rusesc Drujba CITEȘTE ȘI Polonia a depistat o scurgere în conducta pentru petrol rusesc Drujba

Pe de altă parte, evenimentele recente din Belarus au arătat că riscurile cu care se confruntă Polonia nu sunt pur ipotetice. Două persoane au fost ucise anul trecut în estul Poloniei, la aproximativ 6,4 kilometri vest de granița cu Ucraina, de o rachetă ucraineană care a contracarat un atac rusesc ce se apropia. Oficialii ucraineni și polonezi au descris incidentul ca fiind un accident și au acuzat agresiunea rusă pentru moartea lor.

Rusia a folosit Belarusul ca teren de pregătire atunci când a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Mai recent, mii de luptători mercenari Wagner ar fi fost trimiși acolo luna trecută, ca parte a unui acord pentru a pune capăt insurecției armate a grupului împotriva Kremlinului.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a cerut grupului să ajute la antrenarea armatei țării sale, iar la începutul acestei luni cele două forțe au organizat exerciții comune de antrenament în apropierea graniței poloneze. În timpul acestor exerciții, Varșovia a acuzat două elicoptere belaruse că au încălcat spațiul aerian polonez. Ca reacție la acest incident, ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak a declarat la radioul public că 10.000 de soldați vor fi trimiși la graniță - 4.000 vor sprijini direct paza de frontieră, iar restul de 6.000 vor fi în rezervă.

În 2021, Lukașenko a fost acuzat că a fabricat o criză a imigranților care a vizat Polonia, transportând migranți din Orientul Mijlociu cu avionul la Minsk și trimițându-i apoi la granița cu UE, ca represalii la sancțiunile impuse de Europa regimului său.

VIDEO poate fi văzut și AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
parada
rusia