VIDEO Polonia, paralizată de protestele fermierilor: Peste 250 de blocaje pe șosele și la granița cu Ucraina. „Fără noi, veți fi flămânzi, goi și treji"

VIDEO Polonia, paralizată de protestele fermierilor: Peste 250 de blocaje pe șosele și la granița cu Ucraina. „Fără noi, veți fi flămânzi, goi și treji"
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 feb 2024

Fermierii polonezi au blocat vineri drumuri din întreaga țară și de la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, dând startul unei greve generale de o lună pentru a protesta împotriva politicilor UE și a lipsei de acțiune a guvernului în vederea protejării mijloacelor lor de trai, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fermierii din Franța, Belgia, Portugalia, Grecia, Spania și Germania au protestat împotriva constrângerilor impuse de măsurile UE de combatere a schimbărilor climatice, precum și împotriva creșterii costurilor și a ceea ce ei consideră a fi o concurență neloială din străinătate, scrie Hotnews.ro.

FOTO Inspecție neanunțată a unui oficial guvernamental la Autostrada Ford. Antreprenorului turc i se cer mai mulți muncitori CITEȘTE ȘI FOTO Inspecție neanunțată a unui oficial guvernamental la Autostrada Ford. Antreprenorului turc i se cer mai mulți muncitori

Fermierii polonezi au fost deosebit de vehemenți în ceea ce privește impactul importurilor de alimente ieftine din Ucraina vecină.

Aproximativ 100 de fermieri și 50 de mașini au blocat accesul la punctul de trecere a frontierei Medyka, blocând traficul pentru toate vehiculele, a declarat la televiziune purtătorul de cuvânt al serviciului de frontieră ucrainean Andriy Demchenko.

„Fără noi, veți fi flămânzi, goi și treji"

Presa poloneză a spus că sunt peste 250 de blocaje în întreaga țară. Imaginile apărute online au arătat convoaie de tractoare care blochează drumurile și bannere precum „Fără noi, veți fi flămânzi, goi și treji".

„Astăzi, întreaga Europă este în flăcări. A venit Green Deal, care ne-a distrus concepția despre agricultură", a declarat unul dintre protestatari, Wieslaw Gryn, pentru postul privat de televiziune TVN24, la punctul de trecere a frontierei Hrubieszow.

„Nu suntem împotriva soluțiilor pro-ecologice, dar acestea trebuie să fie convenite cu fermierii", a adăugat el.

Rusia s-a supărat atât de tare pe Ecuador că a oprit 90% dintre importurile de banane CITEȘTE ȘI Rusia s-a supărat atât de tare pe Ecuador că a oprit 90% dintre importurile de banane

Ministrul polonez al agriculturii a declarat că înțelege problemele cu care se confruntă fermierii, dar a sperat că protestele ar putea fi organizate astfel încât să fie „cât mai puțin împovărătoare pentru cetățeni".

Fermierii din Polonia amenință cu greva generală

„Fermierii au preocupări, așteptări și cereri legitime pentru a limita afluxul excesiv de bunuri din Ucraina, precum și de pe alte piețe non-europene către UE, în special către Polonia", a declarat vineri Czeslaw Siekierski la radioul public.

Sindicatul agricol „Solidaritatea", care a anunțat protestele de săptămâna trecută, a declarat că, pe lângă baraje la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, a planificat blocări de la un capăt la altul ale drumurilor din întreaga Polonie până la 10 martie.

Solidaritatea a subliniat că „pasivitatea autorităților poloneze... în ceea ce privește importul de produse agricole și alimentare din Ucraina nu ne lasă altă opțiune decât să declarăm o grevă generală".

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
fermieri