VIDEO Putin i-a prezentat lui Erdogan planul „hub-ului de aprovizionare cu gaze”. Meci de ping-pong Erdogan-Tokaev

VIDEO Putin i-a prezentat lui Erdogan planul „hub-ului de aprovizionare cu gaze”. Meci de ping-pong Erdogan-Tokaev
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 oct 2022

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, că Turcia este cea mai fiabilă rută de livrare a gazelor către Uniunea Europeană și a propus construirea în această țară a ceea ce a numit un „hub de aprovizionare”, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anterior, presedintele turc s-a întâlnit cu omologul sau kazah, Kasim-Jomart Tokaev, cei doi jucând și ping-pong - VEZI MAI JOS VIDEO

Propunerea vine în contextul în care Rusia încearcă să își mențină influența energetică asupra Europei, redirecționând în același timp livrările de la gazoductele baltice Nord Stream, avariate luna trecută în urma unor explozii care fac încă obiectul unei anchete, scrie G4Media.ro.

ULTIMA ORĂ Fabrica de zahăr de la Luduș nu va mai fi închisă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fabrica de zahăr de la Luduș nu va mai fi închisă

„În cursul activității acestui hub, pe care l-am putea crea împreună, bineînțeles, ar fi, de asemenea, o platformă nu numai pentru livrări, ci și pentru determinarea prețului, deoarece aceasta este o problemă foarte importantă – problema prețurilor”, i-a spus Putin lui Erdogan în cadrul unei întâlniri în Kazahstan.

„Astăzi, aceste prețuri sunt foarte mari; am putea cu ușurință să le reglementăm [la un nivel normal al pieței], fără nicio conotație politică”.

Putin a sugerat pentru prima dată miercuri că Rusia ar putea crea un important hub de gaze în Turcia prin redirecționarea livrărilor destinate conductelor submarine Nord Stream, care sunt avariate. Autoritățile suedeze și daneze investighează exploziile ca fiind acte de sabotaj, dar nu au spus încă cine cred că este responsabil.

În schimbul televizat dintre cei doi lideri, Erdogan nu a comentat ideea hub-ului de gaz.

Erdogan a încercat să medieze între Moscova și Kiev de când Putin a invadat Ucraina pe 24 februarie. El a obținut un progres diplomatic rar când, împreună cu Națiunile Unite, a intermediat un acord în iulie care a permis reluarea exporturilor comerciale de cereale ucrainene din porturile din Marea Neagră pe care Rusia le blocase.

Putin a declarat la reuniunea de joi că nu ajungea suficientă cantitate de cereale către țările cele mai sărace. De asemenea, Rusia spune că propriile sale exporturi de cereale și îngrășăminte, deși nu sunt vizate direct de sancțiunile occidentale, sunt împiedicate de problemele legate de accesul la porturile străine și de dificultățile în obținerea de asigurări.

„Suntem hotărâți să consolidăm și să continuăm exporturile de cereale în cadrul acordului de la Istanbul și transferul de cereale și îngrășăminte rusești către țările mai puțin dezvoltate prin intermediul Turciei”, i-a spus Erdogan lui Putin.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
astana
erdogan