VIDEO Un nou cutremur puternic în Turcia. Circa 30 de clădiri s-au prăbușit

VIDEO Un nou cutremur puternic în Turcia. Circa 30 de clădiri s-au prăbușit
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 feb 2023

Un nou cutremur puternic de suprafață a zguduit luni sud-estul Turciei, ucigând o persoană, rănind 69 și provocând prăbușirea a circa 30 de clădiri, au anunțat autoritățile turce, care au declanșat noi operațiuni contracronometru de salvare a mai multor persoane despre care se crede că sunt prinse sub dărâmături, relatează agenția Anadolu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acest seism, cu o magnitudine de 5,6, potrivit estimării comunicate de AFAD, serviciul pentru situații de urgență al Turciei, s-a produs la o adâncime de 6,9 km și a avut loc la trei săptămâni de la cutremurul masiv ce a ucis peste 50.000 de persoane în Turcia și Siria, scrie News.ro.

Lidl introduce în Marea Britanie limite la ardei, roșii și castraveți CITEȘTE ȘI Lidl introduce în Marea Britanie limite la ardei, roșii și castraveți

USGS estimează magnitudinea cutremurului de luni la 5,2 și adâncimea la 10 kilometri.

Epicentrul noii mișcări seismice a fost la Yeșilyurt, în Malatya, o zonă deja afectată de cutremurul din 6 februarie. Seismul de luni s-a produs la ora locală 12.04 (11.04, ora României) și s-a simțit și în pronviciile învecinate  Kahramanmaraș, Gaziantep, Adiyaman and Șanliurfa. 

Mai multe clădiri șubrezite de seismele anterioare s-au prăbușit. O echipă de salvare a scos un bărbat în viață, legat de o targă, dintre dărâmăturile unei clădiri din provincia Malatya, potrivit imaginilor transmise de CNN Turk. La scurt timp după aceea, o femeie, care ar fi fiica bărbatului, a fost salvată din aceeași clădire.

Șeful Autorității de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia (AFAD) a declarat într-o conferință de presă că echipele de căutare și salvare au fost desfășurate în cinci clădiri.

În ultimele trei săptămâni au avut loc patru noi cutremure în regiune, precum și 45 de replici cu magnitudini între 5 și 6, a declarat directorul general al AFAD, Orhan Tatar.

Între timp, Turcia a arestat 184 de persoane în legătură cu prăbușirea unor clădiri în urma cutremurelor din această lună, iar investigațiile se extind, a declarat sâmbătă un ministru.

Duminică, AFAD a anunțat că bilanțul victimelor cutremurului devastator de acum trei săptămâni a crescut la 44.374 de morți în Turcia. Numărul total al deceselor în Turcia și în Siria vecină depășește 50.000.

Peste 160.000 de clădiri - însumând peste 520.000 de apartamente - s-au prăbușit sau au fost grav avariate în Turcia în urma dezastrului, cel mai grav din istoria modernă a țării.

Cutremurele au, de asemenea, un impact psihologic profund, copiii fiind deosebit de vulnerabili.

După cel mai recent cutremur, AFAD a emis un nou avertisment pe Twitter în care le spune oamenilor să nu intre sau chiar să stea în apropierea clădirilor avariate din zona seismică.

viewscnt
Afla mai multe despre
cutremur
turcia