Viktor Orban ia în calcul să iasă din sală când se va vota la summitul UE ajutorul financiar pentru Ucraina

Viktor Orban ia în calcul să iasă din sală când se va vota la summitul UE ajutorul financiar pentru Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 dec 2023

Șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a sugerat într-un interviu că acesta din urmă s-ar putea abține la următorul summit european la votul privind ajutorul financiar european oferit Ucrainei, deși speră în continuare ca până atunci să fie găsită o soluție acceptabilă pentru toate statele membre.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Nu este ceea ce dorim să facem, dar este imprevizibil", a spus Gergely Gulyas, șeful de cabinet al lui Orban, într-un interviu acordat televiziunii private ATV și preluat duminică de agenția EFE. El a răspuns astfel după ce a fost întrebat dacă la summitul european din 1 februarie ceilalți lideri europeni i-ar putea cere lui Orban să iasă la o cafea în timp ce ei votează ajutorul pentru Ucraina, la fel cum s-a întâmplat pe 14 decembrie la votul pentru începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, când Orban a ieșit din sală pentru a se realiza consensul, scrie Agerpres.

Producătorul auto rus Avtovaz vrea să crească producția de mașini Lada la 500.000 de unități în 2024 CITEȘTE ȘI Producătorul auto rus Avtovaz vrea să crească producția de mașini Lada la 500.000 de unități în 2024

În privința lansării acestor negocieri premierul ungar a acceptat în cele din urmă să se abțină, în schimb el a blocat prin veto un ajutor financiar al UE pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani.

În timp ce continuă discuțiile cu Budapesta pentru deblocarea acestui veto, Comisia Europeană caută soluții alternative, cum ar fi contractarea unui împrumut de 20 de miliarde de euro și oferirea acestei sume Ucrainei. Ungaria se opune și acestei scheme de împrumut, care seamănă cu cea de finanțare a planului european de relansare post-pandemie, întrucât în final tot statele membre vor trebui să achite acest credit mai târziu prin propriile lor contribuții la bugetul UE.

O altă soluție, avansată chiar de Viktor Orban pe 21 decembrie, este ca "toți să pună pe masă ce au să ofere" Ucrainei, dând astfel de înțeles că ar putea totuși să susțină o soluție în care fiecare stat membru al UE să sprijine Ucraina prin acorduri bilaterale.

Opoziția sa față de ajutorul financiar destinat Ucrainei este determinată nu doar de tensiunile dintre Budapesta și Kiev pe tema drepturilor minorității maghiare din Transcarpatia, ci și de blocarea accesului Ungariei la fondurile europene de către Comisia Europeană care-l acuză pe Orban că încalcă statul de drept.

Premierul ungar, singurul lider european care a păstrat legături strânse cu Rusia după ce aceasta a lansat agresiunea militară contra Ucrainei, acuză Bruxellesul că a blocat fondurile europene ce revin Ungariei din motive pur politice, respectiv din cauza orientării conservatoare a guvernului ungar și măsurilor luate de acesta împotriva migrației ilegale și comunității LGBT

Comisia Europeană a deblocat luna aceasta 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria, plus 920 de milioane de euro din planul european REPowerEU, dar alte fonduri europene (de coeziune și pentru planul de redresare post-pandemie) de peste 21 de miliarde de euro rămân în continuare înghețate, iar Orban insistă asupra deblocării lor integrale și consideră că, în ce privește ajutorul financiar destinat Ucrainei, acesta nu trebuie acordat din bugetul UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban
ucraina