Viktor Orban le-a transmis apropiaților într-o întâlnire cu ușile închise că vrea să utilizeze combustibil francez în locul celui rusesc la centrala nucleară de la Paks

Viktor Orban le-a transmis apropiaților într-o întâlnire cu ușile închise că vrea să utilizeze combustibil francez în locul celui rusesc la centrala nucleară de la Paks
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 sep 2023

Guvernul Ungariei intenționează să transfere în perspectivă funcționarea centralei nucleare „Paks” de pe combustibilul nuclear rusesc pe cel francez, pentru a reduce dependența energetică a acesteia de Rusia, scrie publicația maghiară Telex, citată de Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Viktor Orbán a făcut declarația la o întâlnire cu participanții la Forumul Civil din Ungaria. Evenimentul, care a avut loc sâmbătă în stațiunea Kötcse (regiunea Somogy) de lângă Lacul Balaton, s-a desfășurat cu ușile închise, dar Telex a aflat despre cuprinsul discursului premierului din sursele sale.

VIDEO Vulcanul Kilauea din Hawaii a erupt pentru a treia oară în acest an CITEȘTE ȘI VIDEO Vulcanul Kilauea din Hawaii a erupt pentru a treia oară în acest an

Potrivit publicației online, atunci când a enumerat obiectivele Guvernului pentru următorii ani, Orbán a arătat că printre acestea se numără atingerea „autosuficienței energetice, care va include funcționarea centralei nucleare de la Paks cu combustibil francez, în locul celui rusesc”.

Centrala de la Paks, care ar urma să primească două noi reactoare în curând, a fost în centrul unor discuții aprinse între Budapesta și Comisia Europeană din cauza planului lui Viktor Orban de a încredința companiei ruse Rosatom construcția noilor reactoare.

Franța, care are cel mai mare număr de reactoare nucleare din Europa, își produce propriul combustibil, importând uraniu din Australia, Niger, Kazahstan și Uzbekistan.

În același timp, de căutarea de combustibil alternativ pentru reactoarele rusești de putere cu apă sub presiune (VVER), care funcționează la centralele din Uniunea Europeană și Ucraina, s-a ocupat în principal în ultimii ani compania americană „Westinghouse”. Această activitate se desfășoară, în special, în cadrul proiectului Comunității Europene a Energiei Atomice (Euratom), numit APIS – „Program accelerat pentru aprovizionarea fiabilă cu combustibil pentru reactoare VVER”. În iulie anul acesta, la acest proiect s-a alăturat o subsidiară a companiei energetice de stat ungare MVM, care operează centrala nucleară Paks.

VIDEO Ungaria: Avion prăbușit în timpul unui show aviatic CITEȘTE ȘI VIDEO Ungaria: Avion prăbușit în timpul unui show aviatic

Centrala Paks, construită de specialiști sovietici în anii 1980, funcționează cu combustibil nuclear rusesc. Anterior, acesta a fost livrat Ungariei pe calea ferată prin teritoriul Ucrainei, dar după declanșarea conflictului armat din această țară, a început să sosească pe alte căi. Combustibilul este mai întâi transportat cu vaporul pe Marea Neagră până în portul bulgar Varna, iar apoi pe calea ferată, prin Bulgaria și România, până în Ungaria, potrivit agenției ruse TASS.

Centrala nucleară de la Paks furnizează jumătate din toată energia electrică produsă și o treime din energia electrică consumată în Ungaria. Centrala, situată pe malul Dunării la 100 km sud de Budapesta, are patru unități de putere cu reactoare VVER-440. În același timp, este în derulare construcția obiectivelor din a doua etapă, inclusiv al cincilea și al șaselea bloc energetic, conform proiectului Rosatom.

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban
paks