Vladimir Putin promulgă o lege care interzice folosirea cuvintelor străine în limba rusă

Vladimir Putin promulgă o lege care interzice folosirea cuvintelor străine în limba rusă
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 mar 2023

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care interzice, între altele, folosirea unor cuvinte străine, în cazul în care rusa este folosită ca limbă de stat - iar singurele excepții fac cuvinte care nu au echivalent în rusă -, potrivit agențiilor ruse de presă Tass și RIA Novosti, relatează BFMTV.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

EuroWeeklyNews anunța, săptămâna trecută că această lege a trecut prin Parlamernt, și aprecia că Moscova vrea ca, prin acest text, să protejeze limba și cultura ruse, care ar fi ”amenințate” de prezența unor cuvinte străine, scrie News.ro.

FOTO ANPC a intrat cu amenzi în mari piețe din București. \ CITEȘTE ȘI FOTO ANPC a intrat cu amenzi în mari piețe din București. "Când mergi să cumperi de la piață, nu trebuie să participi la o cursă cu obstacole și peripeții."

Legea introduce concepte ca ”dicționare normative”, gramatici și cărți de referință care urmează să stabilească norme ale limbii ruse ca limbă de stat.

Agențiile de presă scriu că, în anumite domenii, folosirea limbii ruse ca limbă de stat este obligatorie.

Între aceste sectoare, agenția oficială rusă de presă Tass enumeră educația, presa, porțiuni ale culturii și administrațiile.

Textele și documentele urmează să fie publicate până la 1 ianuarie 2025, declară agenției RIA Novosti președinta Comisiei Culturii din Duma de Stat, Elena Iampolsakaia.

Urmează să fie editat un nou dicționar, care să stabiească cuvinteke străine care vor putea să fie folosite în continuare.

Problema limbii ruse este foarte importantă la Moscova.

În 2014, o lege ucraineană care retrăgea rusei statutul de limbă oficială în anumite teritorii ucrainene, a contribuit la producerea unei fracturi cu Rusia, care a invadat ulterior Crimeea.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
rusia