Zi istorică - Erdogan promite că va accepta aderarea Suediei la NATO. Care sunt obligațiile. Textul integral al declarației de presă a NATO

Zi istorică - Erdogan promite că va accepta aderarea Suediei la NATO. Care sunt obligațiile. Textul integral al declarației de presă a NATO
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iul 2023

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis luni seara, în urma unei discuții de mai multe ore cu premierul suedez Ulf Kristersson, mediate de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, că va transmite parlamentului de la Ankara, spre ratificare, protocolul pentru aderarea Suediei la NATO, anunță un comunicat al Alianței Nord-Atlantice, fără a preciza însă un orizont de timp pentru acest demers al liderului turc.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a străduit, luni seară, să deblocheze impasul în ceea ce privește aderarea Suediei la NATO, convocându-i la discuții pe președintele turc Tayyip Erdogan și pe premierul suedez Ulf Kristersson înaintea summitului alianței care începe marți la Vilnius, arată news.ro.

Investițiile străine din Grecia au atins un nivel record CITEȘTE ȘI Investițiile străine din Grecia au atins un nivel record

"Este încă posibil să avem o decizie pozitivă în privința Suediei la Vilnius", declarase Stoltenberg într-o conferință de presă înainte de a-i primi pe cei doi lideri în capitala lituaniană, în ajunul summitului NATO.

Erdogan și Kristersson au părut relaxați înaintea întâlnirii, liderul suedez glumind pe seama parcării avionului său lângă aeronava turcească, mai mare, de pe aeroportul din Vilnius. Cei trei au intrat apoi în discuții care au durat mai bine de două ore, înainte de a lua o pauză, apoi s-au reunit pentru o nouă rundă de negocieri.

La încheiarea acestora, NATO a publicat pe site o declarație de presă în șapte puncte, la finalul căreia se spune că "având în vedere imperativele de descurajare și apărare a zonei euro-atlantice, Turcia va transmite Protocolul de aderare a Suediei către Marea Adunare Națională și va colabora îndeaproape cu aceasta pentru a asigura ratificarea".

Rubla nu se oprește din scădere CITEȘTE ȘI Rubla nu se oprește din scădere

Comunicatul nu are detalii suplimentare și nu precizează niciun orizont de timp pentru acest demers, însă anunță crearea unor grupuri de lucru ministeriale între Suedia și Turcia, urmând ca Suedia să prezinte o Foaie de parcurs cu măsurile pe care intenționează să le ia pentru a satisface condițiile Ankarei în materia de luptă antiterorism.

Comunicatul mai anunță că NATO va crea în premieră, pentru a răspunde preocupărilor Turciei, un post de coordonator special pentru combaterea terorismului.

"Sunt bucuros să anunț (...) că președintele Erdogan a fost de acord să transmită protocolul de aderare a Suediei către Marea Adunare Națională cât mai curând posibil și să lucreze îndeaproape cu Adunarea pentru a asigura ratificarea", a declarat ulterior Stoltenberg într-o conferință de presă, potrivit Reuters. Stoltenberg a refuzat însă să dea o dată pentru momentul în care aderarea Suediei va fi ratificată de parlamentul turc.

După ce amână de luni de zile ratificarea aderării Suediei la NATO, reproșându-i că adăpostește pe teritoriul său militanți PKK, pe care Turcia îi consideră teroriști, Erdogan a părut luni să ridice și mai mult miza, sugerând că Uniunea Europeană ar trebui să deschidă calea pentru aderarea Ankarei la blocul comunitar înainte ca parlamentul turc să aprobe aderarea Suediei la NATO.

Comunicatul NATO transmis după întâlnirea de luni seară a celor trei oficiali precizează, între altele, că Suedia va sprijini în mod activ eforturile de "revigorare a procesului de aderare a Turciei la UE, inclusiv modernizarea uniunii vamale UE-Turcia și liberalizarea vizelor".

Lukașenko a semnat o lege care interzice presa străină \ CITEȘTE ȘI Lukașenko a semnat o lege care interzice presa străină "neprietenoasă" în Belarus

Președintele american Joe Biden urmează, la rândul său, să poarte discuții față în față cu președintele turc Erdogan în timpul summitului de la Vilnius.

Suedia și Finlanda au solicitat să adere la NATO anul trecut, lăsând deoparte politicile de nealiniere militară pe care le-au avut de-a lungul deceniilor de Război Rece, întrucât invazia Rusiei în Ucraina a reformulat considerentele de securitate. Cererile de aderare la alianță trebuie să fie aprobate de toți membrii NATO și, în timp ce cererea Finlandei a primit undă verde în aprilie, Turcia și Ungaria au amânat aprobarea candidaturii Suediei.

Stockholmul s-a străduit să obțină aprobarea candidaturii sale înainte de summitul NATO de la Vilnius, lucrând împreună cu Statele Unite și aliații și încercând să facă Turcia să renunțe la opoziția sa.

Erdogan a spus că Suedia adăpostește membri ai unor grupuri militante, în principal susținători ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care îi acuză de organizarea de demonstrații și de finanțarea grupurilor teroriste, în timp ce protestele anti-turce din Stockholm i-au stârnit, de asemenea, furia. Între timp, Suedia a declarat că a îndeplinit toate cererile convenite în negocierile cu Turcia de anul trecut, inclusiv introducerea unui nou proiect de lege care face ilegală apartenența la o organizație teroristă, și a subliniat că libertatea de exprimare este protejată prin Constituția sa.

Croația a fost inclusă pe o ”listă gri” a țărilor supravegheate pentru criminalitate financiară CITEȘTE ȘI Croația a fost inclusă pe o ”listă gri” a țărilor supravegheate pentru criminalitate financiară

Șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a declarat joi că Budapesta nu va bloca ratificarea aderării Suediei la NATO.

DECLARAȚIA DE PRESĂ A NATO

Prezentăm integral declarația de presă a NATO, după discuțiile de luni seară între secretarul general Jen Stoltenberg cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și premierul Suediei, Ulf Kristersson:

"La 10 iulie 2023, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoǧan, premierul suedez Ulf Kristersson și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au întâlnit la summitul NATO de la Vilnius.

De la ultimul summit NATO, Suedia și Turcia au colaborat îndeaproape pentru a aborda preocupările legitime ale Turciei în materie de securitate. Ca parte a acestui proces, Suedia și-a modificat Constituția, și-a schimbat legile, și-a extins în mod semnificativ cooperarea în domeniul combaterii terorismului împotriva PKK și a reluat exporturile de arme către Turcia, toate aceste măsuri fiind prevăzute în Memorandumul trilateral convenit în 2022.

Turcia crește salariul minim cu 34% CITEȘTE ȘI Turcia crește salariul minim cu 34%

Suedia și Turcia convin astăzi să își continue cooperarea atât în cadrul Mecanismului comun permanent trilateral instituit la Summitul NATO de la Madrid din 2022, cât și în cadrul unui nou Pact de securitate bilateral, care se va reuni anual la nivel ministerial și va crea grupuri de lucru, după caz. La prima reuniune a acestui Pact de securitate, Suedia va prezenta o foaie de parcurs ca bază a continuării luptei sale împotriva terorismului în toate formele și manifestările sale, în vederea punerii în aplicare depline a tuturor elementelor Memorandumului trilateral, inclusiv a articolului 4. Suedia reiterează faptul că nu va oferi sprijin YPG/PYD (grupare a militanților kurzi - n.r.)și organizației descrise ca FETÖ în Turcia (organizația pe care Ankara o consideră responsaiblă de lovitura de stat eșuată din 2016 - n.r.).

Atât Suedia, cât și Turcia au convenit că în domeniul combaterii terorismului, cooperarea este un efort pe termen lung, care va continua și după aderarea Suediei la NATO. Secretarul general Stoltenberg a reconfirmat, de asemenea, că NATO condamnă categoric terorismul în toate formele și manifestările sale. NATO își va intensifica în mod semnificativ activitatea în acest domeniu, inclusiv prin înființarea de către secretarul general, pentru prima dată în cadrul NATO, a postului de coordonator special pentru combaterea terorismului.

Ne angajăm să respectăm principiul conform căruia nu ar trebui să existe restricții, bariere sau sancțiuni în ceea ce privește comerțul și investițiile în domeniul apărării între aliați. Vom depune eforturi pentru a elimina astfel de obstacole.

Suedia și Turcia au convenit, de asemenea, să intensifice cooperarea economică, prin intermediul Comitetului mixt economic și comercial Turcia-Suedia (JETCO). Atât Turcia, cât și Suedia vor căuta să maximizeze oportunitățile de creștere a comerțului și investițiilor bilaterale. Suedia va sprijini în mod activ eforturile de revigorare a procesului de aderare a Turciei la UE, inclusiv modernizarea uniunii vamale UE-Turcia și liberalizarea vizelor.

Pe această bază, și având în vedere imperativele de descurajare și apărare a zonei euro-atlantice, Turcia va transmite Protocolul de aderare a Suediei către Marea Adunare Națională și va colabora îndeaproape cu aceasta pentru a asigura ratificarea”.

viewscnt
Afla mai multe despre
nato
turcia
ue