VIDEO Armata română suplimentează comenzile de blindate performante Piranha 5

VIDEO Armata română suplimentează comenzile de blindate performante Piranha 5
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 feb 2023

Având încă în exploatare blindate de tip sovietic de care vrea să scape, Ministerul Apărării Naționale suplimentează cu 150 până la 377 numărul de blindate performante comandate asocierii joint venture între Uzina Mecanică București și General Dynamics.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Având încă în dotare sute de blindate de concepție sovietică, fabricate și în anii ’80, Armata Română a decis să-și suplimenteze comenzile de blindate Piranha 5. Astfel, dacă inițial a comandat 227 de astfel de mașini de luptă, Ministerul Apărării Naționale (MApN) cere Parlamentului României aprobarea pentru suplimentarea comenzii cu încă 150 de blindate, scrie Adevarul.

FOTO ANUNȚ Când ajunge la Făurei primul tren produs de Alstom pentru România CITEȘTE ȘI FOTO ANUNȚ Când ajunge la Făurei primul tren produs de Alstom pentru România

Acestea vor fi fabricate la Uzina Mecanică București (UMB) împreună cu gigantul american General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania). Costurile, pentru care se estimează un plafon financiar de 674 milioane de dolari, sunt calculate pe baza datelor de fundamentare disponibile la acest moment, actualizate în condițiile OUG 126/2022, prețurile reale putând varia în funcție de condițiile economice existente la momentul semnării contractului de achiziție, menționează MApN în scrisoarea trimisă Parlamentului.

Conform unor surse militare, necesarul de astfel de blindate al MApN ar fi de 600 de unități și este posibil ca după livrarea celor 150 de unități din acest lot suplimentar să mai existe și o a treia fază a tranzacției.

Mai multe variante constructive

Oricum, ca și în primul lot de 227 de blindate, mașinile de luptă 8X8 Piranha 5 vor fi, majoritatea, dotate cu turele automate UT-30 Mk.II cu tun de 30 de mm și mitralieră produse de Elbit, dar vor exista și blindate în alte variante constructive, cu turelă mai mică (mitralieră de 12,7 mm), MEDEVAC, punct de comandă sau aruncător de 120 mm. Conform unor surse militare, ulterior, blindatele pot fi dotate și cu performantele sisteme de rachete antitanc ghidate Spike. Acestea pot distruge cu mare precizie blindate sau tancuri inamice aflate la o distanță cuprinsă între 200 și 4.000 de metri. Viteza rachetei este între 130 și 180 m/s, iar ținta poate fi observată și angajată atât pe timp de zi, cât și noaptea sau în condiții meteo nefavorabile.

Blindatele Piranha 5 achiziționate de România au o greutate de 33 de tone și nu sunt amfibii. Au un sistem de direcție pe patru axe, iar nivelul de protecție STANAG 4569 este 4/4a/4b și la nevoie poate trece la un upgrade de nivel 5. Capacitatea transportatorului Piranha V este de 3 membri ai echipajului și 8 militari total echipați. Blindatul este pus în mișcare de un motor Scania de 600 de cai-putere care este cuplat la o cutie de viteze automată. Are o rază operațională de 1.000 de kilometri, iar viteza maximă se ridică la 100 de kilometri pe oră. În plus, Piranha 5 dispune de un complex sistem de management al luptei, de comunicații la standard Aliat, dar și de o serie de obiective de zi și termice, care permit conducerea luptei pe timp de noapte sau ceață. Având același producător, General Dynamics, blindatele Piranha 5 sunt înrudite cu celebrele mașini de luptă americane Stryker.

viewscnt
Afla mai multe despre
piranha 5
blindate