VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei– În continuă expansiune. Și-au consolidat operațiunile pe piața locală, iar acum țintesc să devină un jucător regional în Europa Centrală și de Est

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei– În continuă expansiune. Și-au consolidat operațiunile pe piața locală, iar acum țintesc să devină un jucător regional în Europa Centrală și de Est
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iul 2022

Bittnet Group a devenit una dintre cele mai de succes povești antreprenoriale românești, fiind prima companie din sectorul IT listată la Bursa de Valori București. Planurile celor doi fondatori, Mihai și Cristian Logofătu, arată că nu se vor opri aici. Vor să continue extinderea, să atace noi piețe, să bifeze noi achiziții, pentru a-și îndeplini visul de a construi un imperiu tehnologic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Povestea Bittnet Group a început în 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, focusându-se inițial pe furnizarea de training IT. Însă, Mihai și Cristian Logofătu activau deja de circa 8 ani în proiecte de educație, cu diverse școli și universități, fiind și parte din Cisco Networking Academy, un program global care pregătește studenți pentru o carieră în domeniul rețelelor de comunicații.

“'99, '98, '99-2000 au fost anii în care acest program s-a răspândit foarte mult global. În România, toate centrele universitare mari au aderat la acest proiect. Noi lucram alături de tatăl nostru la Universitatea din București și această universitate a fost unul dintre primele centre din program. Și am prins un pic drag fiind primul program de educație, primul program de e-learning. Deci noi la vremea aia am văzut ce înseamnă un proiect de e-learning, cu învățare bazată pe foarte multă practică, cu video, cu multimedia, adică a fost pentru prima oară când am fost expuși unui astfel de fenomen.

În perioada '99-2006 am fost angrenați în proiecte de educație, cu elevi, cu studenți, cu școli, cu universități. Și tot observam că la aceste cursuri vin si angajati ai companiilor private, care aveau nevoie de această pregătire. Și atunci a început să apară ideea: "dar dacă am face și o firmă care să adreseze doar sectorul privat" și să pregătim specialiștii care sunt deja în câmpul muncii, să-i ducem, practic, la următorul nivel, să ne specializăm în zona asta.

Și, deși am continuat și continuăm și astăzi ca parte din programul academic Cisco, derulând proiecte în spațiul educațional prin acest ONG numit Credis, cu Bittnet ne-am dorit să ne ducem să începem o carieră antreprenorială. Nu aveam prea multe experiențe sau nu am avut atâta consiliere cum există astăzi”, a spus, la emisiunea Poveștile Bursei de la PROFIT NEWS TV, Mihai Logofătu, CEO și co-fondator Bittnet Group.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei– În continuă expansiune. Și-au consolidat operațiunile pe piața locală, iar acum țintesc să devină un jucător regional în Europa Centrală și de Est

El adaugă că, business-ul a pornit cu banii familiei și cu toate “artificiile financiare pe care le-a inventat Cristian în perioada respectivă, astfel încât să poată obține bani de la bănci”.

“La vremea noastră, nu exista nimic. În 2011 am participat la a doua ediție a Venture Connect și, prin intermediul acestui moment, am atras primul investitor, un business angel, în persoana lui Răzvan Căpățînă. La vremea respectivă era singurul setup în care puteai să pitch-uiești o idee și un proiect. Astăzi, există zeci și oameni dispuși să aloce timp, de multe ori neplătit, ca să crească antreprenoriatul. Deci aș îndrăzni să spun că ecosistemul de antreprenoriat, mai ales cel din zona de tehnologie, este vibrant astăzi. E foarte activ! La vremea respectivă, erau firmele vechi, alea care au și fost în presă și încet-încet au disparut. Era prea puțină atenție și posibilitate de a planta semințe și idei noi”, afirmă Mihai Logofătu.

VIDEO PROFIT NEWS TV Mihai Anița, Partener PwC România: Bursa este o rampă de lansare pentru companii. Îți crește instantaneu imaginea CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Mihai Anița, Partener PwC România: Bursa este o rampă de lansare pentru companii. Îți crește instantaneu imaginea

Odată cu atragerea investiției de la Răzvan Căpățînă, Bittnet a reușit să formeze și un advisory board, ceea ce iarăși la vremea respectivă era destul de rar întâlnit în rândul companiilor. În 2015, an în care compania s-a listat pe piața AeRO a BVB, s-a alăturat și Dan Berteanu în cadrul boardului, care a ajuns în prezent să conducă întreaga divizie de educație a grupului Bittnet.

“Deci a fost o istorie de aproape 10 ani de colaborare. Una peste alta, cred că exercițiul board-ului a fost unul din factorii cei mai buni sau deciziile cele mai corecte care ne-au permis să creștem în perioada asta fiindcă am înțeles ce înseamnă companii mai mari, am înțeles care sunt acele lucruri comune în a crește o organizație: de la vânzări, de la procese, operațiuni, de la atragere de capital, de la probleme de oameni.

Și faptul că ei au fost înaintea noastră ca antreprenori, ca manageri, ne-a permis să facem mai puține greșeli, să folosim din experiența lor, din sfaturile lor, să găsim traseele mai optime pentru noi. Mixul de expertiza a lor cu mixul de preocupare pentru piata de capital, cu faptul că industria de tehnologie a căpătat un rol din ce în ce mai important în tot ecosistemul, cred că ne-a adus astăzi aici.

Restul a fost doar niște sute de ore de muncă, dar aia pot să facă și ceilalți, adică nu e ceva ce nu se face, dar îți trebuie și șanse, îți trebuie un context, îți trebuie niște momente sau niște oameni care la un moment dat să le unești și să capete sens această structură”, mai spune Mihai Logofătu.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile bursei – Pariu pe bijuterii. 61 de magazine în două decenii și planuri de a deveni unicorn în lei în următorii 5 ani CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile bursei – Pariu pe bijuterii. 61 de magazine în două decenii și planuri de a deveni unicorn în lei în următorii 5 ani

La câțiva ani de la înființare, Bittnet a introdus și divizia de integrare IT&C, fiind în prezent un grup de servicii IT, listat pe piața principală a Bursei de Valori București din 2020, sub simbolul BNET.

“Ne-am dorit demult să facem o companie de tehnologie românească mișto, în care oamenii să dorească să lucreze, să nu fie doar un loc de muncă. Și pe măsură ce am văzut cum se întâmplă, am început să mărim visul: să listăm compania la bursă, să devină un jucător regional.

Și am început să creștem cumva această ambiție până în punctul în care, în 2020, la momentul trecerii companiei Bittnet pe piața principală, ne-am asumat cel mai mare angajament de până acum față de acționarii noștri: le-am promis că, din 2020 până în 2024, Bittnet va deveni un jucător regional în Europa Centrală și de Est și vom face afaceri de peste 100 de milioane de euro, ceea ce era o creștere semnificativă și muncim activ să atingem acest obiectiv”, povestește Mihai Logofătu.

Unul dintre secretele succesului Bittnet Group, adaugă Cristian Logofătu, co-fondator și Board Member, este că niciunul dintre ei nu știau IT. Mihai absolvise o facultate de management, iar Cristian, finanțe.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei– În continuă expansiune. Și-au consolidat operațiunile pe piața locală, iar acum țintesc să devină un jucător regional în Europa Centrală și de Est

“Majoritatea companiilor antreprenoriale sunt formate în jurul competențelor antreprenorului. Dacă tu ești întotdeauna cel care știe ce e cel mai bine pentru firmă, atunci ea nu poate să crească. Faptul că niciunul dintre noi nu știe IT a fost unul dintre secretele, lucrurile, care ne-au dat șansa să putem construi într-un mod scalabil, pentru că la fiecare etapă de creștere ai de ales persoane care să știe mai bine decât tine lucrurile care sunt necesare în clipa respectivă”, spune Cristian Logofătu.

La rândul lui, Mihai subliniază importanța necesității unui finanțist într-un business.

“Cred că pentru noi a fost un setup deosebit faptul că am avut un finanțist în prăvălie. Mă uit în multe alte companii cu care discutăm, care sunt pornite în jurul unui antreprenor care mai degrabă avea profilul meu, dar neavând un finanțist, sunt conduse prost. Nu înțeleg finanțare! În cel mai bun caz, au un contabil care își face treaba bine.

Contabil trebuie să aibă toți, dar un contabil care își face treaba bine. Dar nu gândesc finanțare, nu gândesc dezvoltare, nu înțeleg piețe de capital, adică sunt foarte limitați în acest lucru și poate ideile lor sunt mult mai mărețe, dar n-au combustibilul cu care să îl construiască”, afirmă Mihai Logofătu.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală

Fratele său adaugă că o companie de succes “îmbină zona de operațiuni, în care livrezi foarte bine la clienți, alegi cu grijă produsele, serviciile și modul în care tu le ambalezi, în care le produci, în care le livrezi astfel încât să fii profitabil, timp în care combini această aptitudine, această abilitate sau dimensiune cu dimensiunea financiară”.

Cristian Logofătu atrage atenția și că antreprenorii trebuie să folosească într-un mod inteligent capitalul pe care businessul lor îl produce sau în caz contrar să reușească să atragă capital pentru creșterea afacerii.

“Faptul că am avut acces către domeniul financiar, că asta am studiat, am descoperit destul de repede aceste modele de succes legate de piața de capital. Până la urmă, dacă ne uităm la oricare mare companie de succes care ne vine în minte, este o probabilitate mult mai mare ca ea să fie o companie publică listată decât să fie o companie privată de la început până la sfârșit.

Există un număr de companii spectaculoase care sunt private pe toată durata lor de viață, dar mult mai multe au făcut acest pas către Bursă, o listare, a-și deschide porțile către investitori. Asta înseamnă pe de-o parte transparență, pe de altă parte un mod de a interacționa și cu alte procese, și cu alte unelte, și de a avea până la urmă acces la capital”, afirmă Cristian.

VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - General Manager Nordis Hotel Mamaia: Una din cele mai mari provocări a fost prelungirea termenelor de la furnizori. Săptămâna viitoare începem livrări. Când va fi deschis hotelul pentru turiști CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - General Manager Nordis Hotel Mamaia: Una din cele mai mari provocări a fost prelungirea termenelor de la furnizori. Săptămâna viitoare începem livrări. Când va fi deschis hotelul pentru turiști

Cristian Herghelegiu, CEO Dendrio și VP of Technology, spune că “Mihai și Cristian se completează extraordinar de bine, ceea ce creează premisele unui business de succes”.

“Am văzut foarte multe situații în care partenerii mai degrabă se tolerau decât se susțineau reciproc. Nu cred că pentru a crea o companie de tehnologie foarte bună trebuie să fii extraordinar de tehnic. Cred că, dacă ești extraordinar de tehnic, trebuie neapărat să-ți cauți pe cineva care este non tehnic. Tehnologia nu se vinde singură, nu se vinde ușor. Depinde de oameni. De obicei, în zona de tehnologie, oamenii sunt sub formă de talente, deci fiecare are o personalitate puternică, și atunci, abilitatea de a pune acele talente să lucreze pe aceeași direcție ni se pare fundamental”, precizează Cristian Herghelegiu.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei– În continuă expansiune. Și-au consolidat operațiunile pe piața locală, iar acum țintesc să devină un jucător regional în Europa Centrală și de Est

Dendrio Solutions reunește activitățile de integrare IT&C provenite de la Bittnet, Gecad Net și Crescendo International și face parte din pilonul de Infrastructură și Cloud al Diviziei de Tehnologie a Bittnet Group.

Recent, Grupul Bittnet Systems, a vândut aproximativ 12% din capitalul social și din drepturile de vot ale Dendrio, pentru o sumă totală de 7,5 milioane de lei, către fondul de investiții Agista. Odată cu finalizarea tranzacției, evaluarea inițială de piață a Dendrio Solutions va fi de 62,5 milioane de lei.

FOTO Primul hotel Marriott din Brașov. Dezvoltatorul investește 120 milioane euro într-un complex multifuncțional care va cuprinde hotelul, cel mai înalt bloc din oraș și o clădire de birouri CITEȘTE ȘI FOTO Primul hotel Marriott din Brașov. Dezvoltatorul investește 120 milioane euro într-un complex multifuncțional care va cuprinde hotelul, cel mai înalt bloc din oraș și o clădire de birouri

În 2021, Dendrio Solutions a realizat o cifră de afaceri de 87 de milioane de lei și un profit operațional de 5,41 milioane de lei. În primul trimestru al anului 2022, compania a înregistrat venituri de 28,5 milioane de lei, în creștere cu aproximativ 60% față de T1 2021.

“Oferim pe piață soluții de tehnologie, simplificând lucrurile. Tehnologia tinde să fie complicată de obicei, iar discuțiile în tehnologie nu sunt cele mai plăcute. Noi suntem o companie care poate fi comparată cu o farmacie. Vindem doar două medicamente, vitamine si analgezice. Vitaminele te ajuta să crești, iar analgezicele îți rezolvă o durere pe care o ai în mod curent. Iar cele două puse împreună rezolvă cam 99,99% din ce au nevoie companiile din România și din regiune din punct de vedere tehnologie. Mai există un alt ingredient care aș zice că dă unicitate modelului Bittnet. Businessul nostru este un business de transfer de cunoștințe. Tot ce facem noi este să transferăm cunoștințe”, spune Cristian Herghelegiu.

Pe lângă atragerea de finanțare, cel mai important aspect într-un business sunt oamenii, adică capacitatea antreprenorilor de a atrage resurse umane.

“În 2015 am avut un exod, e un cuvânt care se referă la cifre, la numere mai mari decât avem noi astăzi. Dar s-a văzut semnificativ cum angajații din industria de IT au plecat de la diverse firme și au venit către Bittnet tocmai pentru că avem acum siguranța că firma asta e diferită și facem lucrurile altfel. Este o problemă semnificativă identificarea, atragerea și retenția de resurse umane ca să poți livra serviciile pe care le ai de livrat, acest avantaj este unul extraordinar: faptul că poți transmite "suntem diferiți".

Oamenii pot ușor să înțeleagă despre ce e compania pentru că ai o comunicare foarte puternică și ai instrumente cu care să adresezi cea mai mare problemă reală sau inventată a zilelor noastre: inegalitatea.

Faptul că ai o companie listată, în care poți recompensa persoanele care alocă timp, care muncesc, cu acțiuni, care deci reprezintă câștigul pe care îl au capitaliștii către factorul muncă, tocmai ce-ți aliniază interesele și poți să rezolvi această problemă a inegalității care este în mințile oamenilor în zilele noastre”, explică Cristian Logofătu.

Diana Rosetka, CEO Equatorial, un al brand din grupul Bittnet, spune despre Mihai și Cristian Logofătu că nu sunt “doar niște oameni care învață, ci niște modele din punctul ăsta de vedere”.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei– În continuă expansiune. Și-au consolidat operațiunile pe piața locală, iar acum țintesc să devină un jucător regional în Europa Centrală și de Est

Cristina Rațiu, CEO Bittnet Training, subliniază faptul că există libertate în cadrul angajaților companiei.

“Nu există urmărire în felul ăla clasic. Adică fiecare e responsabil pe ce are de făcut, are o autoritate anume în ceea ce are de făcut, e liber să ia decizii și să gândească proiecte și atunci se transformă totul într-o dinamică foarte creativă”, afirmă Cristina Rațiu.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei– În continuă expansiune. Și-au consolidat operațiunile pe piața locală, iar acum țintesc să devină un jucător regional în Europa Centrală și de Est

viewscnt
Afla mai multe despre
bittnet group
cristian logofătu
mihai logofătu