VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei - Multiple transformări, multiple câștiguri. Cum a ajuns o companie românească lider peste granițe

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei - Multiple transformări, multiple câștiguri. Cum a ajuns o companie românească lider peste granițe
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 aug 2022

În topul Europei Centrale și de Est ca producție de ambalaje biodegradabile și compostabile, grupul industrial român Promateris, care include și compania de distribuție Biodeck, controlat majoritar de omul de afaceri Florin Pogonaru, a trecut prin ample transformări organizaționale de-a lungul celor 65 de ani de existență pe piața locală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Compania asta era definiția unei companii comuniste la nivel de cultură organizațională și practic cu asta ne-am luptat câțiva ani de zile. Sunt, practic, două povești: e povestea Prodplast - sau anterior Mase Plastice Obor - care a început în 1957 și, practic, anul acesta compania sărbătorește 65 de ani. E o companie care a avut între 1.000 și 2.000 de angajați înainte de 1989. Compania producea foarte multe tipuri de plastice. Era absolut ineficientă, lucru care nu prea conta înainte de '89, dar după 1989 a început să conteze.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei - Multiple transformări, multiple câștiguri. Cum a ajuns o companie românească lider peste granițe

A fost acea perioadă în care activele statului au fost privatizate, iar o primă etapă a fost privatizarea prin MEBO, care înseamnă că angajații companiei au primit cupoane și practic au devenit proprietarii companiei. Timp de câțiva ani, nu au avut ce să facă cu aceste cupoane, astfel încât în 1997 aceeași companie, redenumită ca Prodplast din Mase Plastice, este listată la Bursa de Valori București, având ca principal motiv valorificarea cupoanelor angajaților, primite de la stat”, explică, la emisiunea Poveștile Bursei de la PROFIT NEWS TV, Tudor Georgescu, CEO-ul Promateris.

Tudor Georgescu, care are în prezent o participație de aproape 11,7% din Promateris, a ajuns în companie în 2014, când s-a angajat ca agent de vânzări.

“Eram destul de tânăr și mi se părea că exista această mare problemă: ce facem cu fabrica asta? Prima dată când am fost la Obor, pur și simplu imaginați-vă patru hectare de hale care erau ori goale, ori dărâmate. Patrimoniul din Obor este o chestie extrem de importantă pentru esența acestei companii.  Imaginați-vă că există angajați care au început de la școala profesională, la 16 ani, și au lucrat 44 de ani la noi în firmă.

Noi am petrecut foarte mult timp și în vestul Europei, anticipam schimbări la nivel de atitudine legată de ambalajele de plastic. Și am hotărât să începem un proiect antreprenorial la momentul acela, o companie de distribuție care se numește Biodeck. Și prin Biodeck urma să importăm la început ambalaje "exotice" la acel moment și să vedem dacă există tracțiune în piață, planul, fiind că, dacă există totuși un produs (sacoșe, tacâmuri, caserole), noi să investim cu Prodplast în producție”, mai spune acesta.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Când pregătirea întâlnește oportunitatea. Compania 2Performant a intuit și beneficiat din plin de schimbările în publicitate CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Când pregătirea întâlnește oportunitatea. Compania 2Performant a intuit și beneficiat din plin de schimbările în publicitate

Din 2017, Promateris a început să activeze și în afara granițelor țării, reușind să intre pe piețe din Europa Centrală și de Est, Scandinavia, Țările Baltice și pe alte piețe din vestul Europei. 

“Am preluat ce e mai bun din grupul Prodplast, și anume experiența, R&D-ul, cunoștințele pe care le-au dobândit în atâția ani și am combinat-o cu agilitatea noastră, dorința și aplicabilitatea într-un nou domeniu, cu un impact sustenabil. Și atunci când ai acest mix, se întâmplă miracole. Ceea ce aduce grupul, diferit de ceea ce se vede în vestul Europei, este agilitatea, viteza cu care noi venim din urmă și învățăm. Ca un bebeluș, prindem repede, absorbim toate informațiile și le integrăm pentru că suntem, pur și simplu, mai puțini. E flexibilitatea pe care o ai atunci când ești la început, tânăr. Deși nu suntem un startup, cu siguranță avem aceeași atitudine”, precizează Adrian Georgescu, Board Member în cadrul Promateris.

Maria Desmirean, de asemenea, tot Board Member în cadrul Promateris, spune că “dacă ar fi să descriu povestea companiei într-un cuvânt, aș alege cuvântul transformare”. 

“Vorbim de o companie care împlinește anul acesta 65 de ani de când e pe piață, care a fost identificată mult timp cu producția de ambalaje de plastic de unică folosință, iar începând din 2017 a trecut printr-un amplu proces de transformare și decarbonizare. Ne-am orientat către produse care să aibă valoare adăugată mai mare. Apoi ne-am uitat la partea de sustenabilitate. Am devenit cu toții mult mai conștienți de pericolul pe care îl are plasticul de unică folosință și am înlocuit aceste produse cu ambalaje care au la bază amidon de porumb, pe care noi îl procurăm local.Am instalat o stație de reciclare care ne-a ajutat să atingem o rată de reciclare de sută la sută a deșeurilor industriale”, afirmă aceasta.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei - Multiple transformări, multiple câștiguri. Cum a ajuns o companie românească lider peste granițe

În anul 2017, adaugă Maria Desmirean, când s-a decis schimbarea direcției de dezvoltare a companiei, “nu exista concurență”.

“Produsele biodegradabile și compostabile erau „exotice“, publicul nu avusese contact cu acest tip de produse. Între timp, datorită și legislației, dar și directivelor europene care au încurajat tranziția către ambalaje cu o amprentă redusă de carbon, au apărut și alți jucători în piață, dar sigur noi, în momentul de față, suntem lider de piață detașat în România, dar și în alte piețe, cum ar fi, de exemplu Grecia, Republica Moldova și alte țări din regiune”, mai precizează aceasta.

Începând cu acest an, Promateris a devenit prima companie din Europa Centrală și de Est care produce granulele din amidon de porumb, adică materia primă pe care o folosește în realizarea produselor. 

“Am investit destul de mult în zona de R&D, de cercetare și dezvoltare de produse noi, am investit în dezvoltarea unui laborator dedicat acestui proiect, dar și perfecționării colegilor noștri din zona de producție. Toate echipamentele noastre sunt noi, vorbim de o investiție strict în echipamente, estimată la 12 milioane de euro. Finanțarea a fost făcută în primul rând prin reinvestirea profitului.

PROFIT NEWS TV Monica Movileanu, Partener PwC România: Pentru a ajunge să facă pasul către o listare, antreprenorul trebuie să parcurgă un drum destul de anevoios. Cu cât te pregătești mai bine în avans, cu atât este mai ușor după listare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Monica Movileanu, Partener PwC România: Pentru a ajunge să facă pasul către o listare, antreprenorul trebuie să parcurgă un drum destul de anevoios. Cu cât te pregătești mai bine în avans, cu atât este mai ușor după listare

Noi am avut un plan foarte clar de creștere, așadar am avut nevoie să reinvestim tot profitul, prin credite bancare și, nu în ultimul rând, prin granturi nerambursabile. Promateris a câștigat trei granturi din partea Norway Grants a statului norvegian pentru dotarea cu echipamente de ultimă generație pentru producția de ambalaje biodegradabile, dar și pentru producția materiei prime, iar acum avem în plan, tot prin aceste granturi, să instalăm și un sistem de panouri fotovoltaice”, afirmă Maria Desmirean.

În 2017, Tudor Georgescu și Adrian Georgescu au înființat și Biodeck, companie care se ocupă cu distribuția de ambalaje de unică folosință sustenabile.

“Suntem specialiști în furnizarea unor astfel de soluții pentru industria HoReCa și retail. Consumatorul este cel care a venit cu exigențele. Practic, publicul a solicitat niște ambalaje care sunt mai responsabile cu mediul. Nu poți să vinzi alimente și să consumi preparatele în cinci minute, iar în urma ta să rămână un morman de plastic. Îți pătează cumva conștiința și atunci noi, ca brand, putem să venim în sprijinul afacerilor din România și nu numai, pentru că exportăm în același timp, și să le furnizăm acea soluție care să meargă mână în mână cu genul de preparat pe care îl au și să fie la fel, natural, organic”, mai spune Adrian Georgescu.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei - Multiple transformări, multiple câștiguri. Cum a ajuns o companie românească lider peste granițe

“Pe noi ne interesa foarte mult și o chestie pe care o vedem destul de rar în România: partea de integrare pe verticală. Și ce înseamnă chestia asta mai exact? Înseamnă că pornești de la client, ceea ce înseamnă o companie de distribuție care are angajați specializați în zona de vânzări, în zona de warehouse, management, logistică, care au ca singur obiectiv să țină costurile cât mai jos pentru client.

După care, în funcție de ce spune clientul, investești în producție, pornind de la nevoia pe care ne-o cere compania pe care o deținem în distribuție, iar ulterior produsele pe care le facem trebuie să fie realizate dintr-o materie primă. Deci, practic, ne interesează să producem și acea materie primă, lucru pe care am început să îl facem prin acest prim proiect de ambalaje compostabile în care, pornind de la nevoia unui supermarket, venim cu Promateris care produce acele produse, urmând ca prin brandul Biomateris să producem materia primă ce are la bază amidon de porumb”, adaugă Tudor Georgescu.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Miza pe branduri internaționale. A început cu un restaurant, iar în prezent a ajuns cea mai mare companie de food service de pe piața locală, cu peste 170 de locații CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Miza pe branduri internaționale. A început cu un restaurant, iar în prezent a ajuns cea mai mare companie de food service de pe piața locală, cu peste 170 de locații

În completare, el spune că, pentru grup, “devine strategic și urgent să dezvoltăm un proiect asemănător în zona de reciclare, ceea ce înseamnă că începem să avem acces la deșeuri pe care le considerăm resurse, deșeuri pe care le vom procesa, le vom spăla, le vom recicla și le vom refolosi la produse noi. Prin urmare, ceea ce am reușit să facem pentru piața de ambalaje compostabile vrem să replicăm și în zona de alte tipuri de ambalaje”.

Grupul a dezvoltat și diverse campanii cu ONG-urile locale pentru educarea consumatorilor cu privire la practicile corecte de colectare separată a deșeurilor. Începând cu acest an, Promateris este și parte a UN Global Compact, o organizație la nivel mondial care îndrumă companiile și certifică faptul că acestea sunt într-adevăr responsabile și față de mediu, dar și față de partea socială.

“Cred că Promateris este un exemplu bun de afacere, de business care adoptă principiile European Green Deal și care demonstrează că aceste lucruri pot fi benefice și pot fi chiar și profitabile dacă ții cont de aspecte de sustenabilitate. Preconcepția generală este că, de obicei, partea de sustenabilitate e asociată cu un cost și nu neapărat cu un beneficiu pe care poate să-l aducă companiei. Or, din experiența noastră și din studiul de caz al Promateris, cred că reiese destul de clar că pot să existe și afaceri sustenabile, care în același timp să fie și profitabile”, mai precizează Maria Desmirean.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei– În continuă expansiune. Și-au consolidat operațiunile pe piața locală, iar acum țintesc să devină un jucător regional în Europa Centrală și de Est CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei– În continuă expansiune. Și-au consolidat operațiunile pe piața locală, iar acum țintesc să devină un jucător regional în Europa Centrală și de Est

Compania estimează pentru anul curent venituri de 236,1 milioane de lei și un profit net de 21,5 milioane de lei. Anul trecut, Promateris a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 187,5 milioane de lei, plus 62% față de 2020 și un profit net cu 405% mai mare, de 18,7 milioane de lei.

“Când am preluat compania și până în 2018, prețul acțiunii era undeva la 2 lei sau poate sub 2 lei. Prețul de astăzi al acțiunii este de 14 lei, ceea ce înseamnă o creștere de șapte ori în aproape patru ani. Noi am vrut, ca echipă, să resetăm cumva și relația cu Bursa. Sunt lucruri pe care în continuare trebuie să le îmbunătățim pentru că lichiditatea, numărul de tranzacții ce există în acest mod pe Bursă nu este la nivelul la care ne-am dori noi. Deci, am vrea să creștem firma și suntem în proces de a majora capitalul acestei firme și să invităm și alți acționari în interiorul companiei. Lucrul ăsta se va întâmpla în următoarea perioadă”, spune Tudor Georgescu.

Planurile grupului sunt ca, până în 2025, să atingă venituri de 100 de milioane de euro.

“Visul meu este să ajungă o companie care să devină un lider ce domină regiunea Europei Centrale și de Est. Credem că este o piață în care există potențial de a scala businessul, și organic, dar și prin achiziții de alte companii. Avem un plan ca în 2025, la nivel de grup, să ajungem la 100 de milioane de euro. Anul trecut am făcut aproape 40, anul acesta vom depăși 40 și practic suntem în acest moment în diverse scenarii de a vedea cât de repede și în ce direcție ne ducem, păstrând exact aceleași valori, același interes pentru materiale sustenabile și același interes pentru a crea companii care sunt preocupate de mai mult decât profit, adică impact în comunitate, impact pentru mediu, impact pentru toți cei care sunt implicați, acționari și alți stakeholderi”, precizează CEO-ul Promateris.

viewscnt
Afla mai multe despre
promateris
biodeck
tudor georgescu
florin pogonaru