Oana Stan a pus bazele brandului de cosmetice Techir în 2015, ajungând în prezent să cuprindă peste 100 de produse în portofoliu, distribuite atât în marile rețele farmaceutice, cât și în lanțurile de retail, dar și prin intermediul propriului site.
Produsele Techir sunt bazate pe care zona Techirghiol le are, precum apa și nămolul.
“Valorificăm proprietățile apei și ale nămolului saprofelic în compoziția produselor cosmetice și terapeutice. Portofoliul este format din creme, emulsii pentru corp, săpunuri naturale. Avem o gamă foarte complexă și completă de săpunuri manufacturate prin metoda la rece, așa cum făceau bunicile noastre, cu leșie.
Producem și comercializăm și uleiuri de masaj, săruri de baie, odorizante de cameră, iar în pandemie, evident, pentru că aveam toată linia de producție și fabrica la dispoziție, ne-am apucat de producțiile de dezinfectanți, pe care i-am păstrat în portofoliu, pentru că e nevoie și de un astfel de produs când vine vorba de îngrijirea și curățarea pielii”, spune, la Profit.ro TV, Oana Stan, fondatoare Techir.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Compania a finalizat 2024 cu o cifră de afaceri de circa 500.000 de euro, circa 10% din vânzări fiind realizate prin intermediul canalului online.
“Anul acesta obiectivul nostru este să creștem profitabilitatea, nu neapărat cifra de afaceri. Este un an de analiză pentru mine și nu neapărat un an de boom și de creștere, ci mai degrabă de a analiza atât portofoliu de produse, cât și fiecare categorie de client astfel încât să putem să luăm decizii cât mai strategice pentru următorii 10 ani”, mai spune aceasta.
Produsele Techir sunt realizate în fabrica de la Techirghiol, unde lucrează 8 angajați.
“Avem furnizori atât din România, dar majoritatea materiilor prime sunt la nivel de Europa, unele dintre ele chiar și din Asia. Dar mereu focusul meu a fost să găsesc câți mai mulți furnizori locali, tocmai ca să susținem economia țării, dar în același timp și să diminuăm tot ce înseamnă costurile de transport și timpul de livrare”, precizează Oana Stan.

Despre extinderea brandului și în afara granițelor țării, aceasta afirmă că “la un moment dat va apărea și această oportunitate a internaționalizării și a exportului”, neavând însă momentan planuri concrete în acest sens.
“Eu am intrat în lumea antreprenoriatului foarte optimistă cu o strategie de internaționalizare, Dar până acum nu mi-am făcut încă curajul de a începe să gândesc modelul de business pentru a externaliza produsele și pentru a le exporta.
La un moment dat va apărea și această oportunitate a internaționalizării și a exportului. Cred că primul pas o să fie totuși să introducem pe site posibilitatea de livrare internațională către diaspora. Aș viza în primul rând diaspora, tocmai din perspectiva nostalgiei produsului românesc.
Iar mai apoi pe export către retail internațional, care sunt sigură că necesită un model de business foarte bine pus la punct. Și cu siguranță aș face-o cu un specialist, nu m-aș avânta singură într-un business în care poți să pierzi foarte mulți bani dacă nu îți faci de la început o strategie și un plan corect”, mai spune fondatoarea Techir.

Planurile viitoare ale companiei vizează și deschiderea de centre SPA sub brandul Techir.
“Planul de creștere principal este să cresc brand-ul, să-l duc foarte mult și în zona aceasta de educare, de îngrijire holistică. Asta poate să atragă după sine și un centru SPA propriu.
Și, de ce nu, poate peste 10-15 ani, poate și un exit, fie că ar însemna vânzarea către un fond de investiții sau să fie preluat de un alt brand internațional de produse cosmetice, cum s-a întâmplat și cu alte brand-uri românești.
Sunt deschisă la orice oportunitate, dar până atunci rămân loială obiectivului meu de a crește brand-ul cât mai mult și de a fi prezent la raft în cât mai multe locații. De asemenea și o posibilă extensie de brand prin eventuale centre SPA, locale sau în alte locații în țară”, afirmă ea.