PROFIT NEWS TV Anamaria Greu, CEO Acces Finance: Chiar dacă au crescut dobânzile, oamenii solicită în continuare credite. E un moment bun și pentru a investi. Nu simțim recesiune

PROFIT NEWS TV Anamaria Greu, CEO Acces Finance: Chiar dacă au crescut dobânzile, oamenii solicită în continuare credite. E un moment bun și pentru a investi. Nu simțim recesiune
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 ian 2023

În pofida inflației și a dobânzilor mari, numărul de credite ipotecare continuă să crească și în 2023, spune, la PROFIT NEWS TV, Anamaria Greu, CEO Acces Finance. Unul dintre motive este că și salariile au crescut, astfel că accesibilitatea rămâne constantă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

„Băncile au reacționat destul de bine la tot ce se întâmplă și au venit cu oferte relativ ok. Într-adevăr au crescut dobânzile, dar băncile au venit cu soluții de creditare, în special pe euro. Observăm o tendință de creștere a creditelor și a solicitărilor de finanțare în euro. De asemenea, a crescut și procentul de refinanțări.

Oamenii sunt un pic mai preocupați acum să-și îmbunătățească sau să-și echilibreze situația financiară. Cei care au avut un dezechilibru pe zona de creștere a ROBOR-ului au căutat soluții de refinanțare și, cu siguranță, a avut un impact pozitiv asupra numărului de solicitări”, spune aceasta.

Ea adaugă că, în pofida creșterilor de dobânzi, oamenii în continuare solicită credite. 

„Și observăm și un interes foarte mare al celor care vor să investească. Cred că e un moment bun și pentru a investi pentru că perspectivele viitorului sunt destul de incerte în materie de creștere a prețurilor și atunci anumite persoane care au înțeles asta se gândesc să investească. Prețurile probabil vor crește la imobile și cred că influențează și asta decizia de a face o cumpărare acum”, afirmă Anamaria Greu.

PROFIT NEWS TV Daniela Șerban, președinte ARIR: La nivel de percepție și de piață s-a văzut o creștere generalizată a calității comunicării cu investitorii. Proiectul VEKTOR - unul de referință CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Daniela Șerban, președinte ARIR: La nivel de percepție și de piață s-a văzut o creștere generalizată a calității comunicării cu investitorii. Proiectul VEKTOR - unul de referință

Creșterile spectaculoase ale ROBOR și IRCC au determinat ca oamenii să solicite în principal credite cu dobânzi fixe.

„Ofertele de dobândă fixă au venit într-o manieră spectaculoasă și din partea băncilor. În 2020 nici nu existau dobânzi fixe la toate băncile. Acum, toate au oferte de dobândă fixă. E foarte important că există și apetit de finanțare și de creditare din partea băncilor. Unele bănci au văzut o oportunitate în asta și au luat cotă de piață. Există în momentul ăsta niște mutări destul de importante de la o bancă la alta”, precizează CEO Acces Finance, care consideră că în momentul de față dobânda fixă este clar cea mai solicitată și există foarte puțini oameni care mai vor dobândă variabilă.

„Acum ROBOR a început să scadă. Avem o scădere de 1 procent față de octombrie 2022. Asta spune că tendința ar fi de scădere. Cu toate acestea, tot dobânda fixă preferă clienții și cred că va dura o perioadă până vom trece de această trauma a creșterilor de dobânzi. Nu simțim recesiune”, completează ea.

Cea mai mică dobândă la lei la ora actuală este de 6,95% pe 3 ani și poate ajunge până la 10%.

„Tendința cred că va fi de scădere, poate nu atât de bruscă cum au crescut. Dar cred că e foarte corect să te îndatorezi în momentul ăsta la un nivel mare al dobânzilor. Dacă te îndatorezi la un nivel mic al dobânzilor cu o dobândă variabilă și te duci pe un grad maxim de îndatorare, ai un risc destul de mare de a te dezechilibra dacă tu nu ai perspectiva de creștere a venitului pe familie. Deci, în mod normal, acum e momentul să ne luăm un credit la un grad de îndatorare maximă”, mai spune aceasta. 

viewscnt
Afla mai multe despre
acces finance
credite ipotecare
dobanzi credite
robor
ircc