Sectorul de ecommerce va continua să crească, indiferent de context, ponderea acestuia în piața de retail fiind încă destul de mică, de circa 10%, a spus, la PROFIT NEWS TV, Cristi Movilă, General Manager VTEX. Mai este loc de dezvoltare.
„Și chiar dacă nu va crește consumul overall în piață, partea de ecommerce tot va crește. Dar nu cred că piața va crește cu mai mult de 20% în acest an. Această lipsă de predictibilitate ne face să fim mai rezervați un pic”, spune acesta.
Comerțul online pe piața locală este încă într-o perioadă de consolidare, de maturizare, astfel că mai este loc de creștere, cel puțin încă pe atât.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

„Încă suntem în drum spre maturizare. Sunt niște etape pe care nu le putem arde și să ajungem foarte rapid la dimensiunea UK, a piețelor din vest sau din estul îndepărtat, precum Asia, unde ponderea e mult mai mare, chiar și față de SUA. Suntem într-o continuă dezvoltare. E o perioadă de identificare a liderilor pe fiecare sector și de investiții masive”, precizează Cristi Movilă, adăugând că piața nu este suficient de matură și nici nu are destul de mulți jucători de încredere pe toate verticalele, astfel că oamenii sunt încă reticenți față de cumpărăturile online, deși există niște legi super clare în acest sens.

Ce a mai observat General Manager-ul VTEX este că, în piața de ecommerce, sectorul alimentar are încă o pondere foarte mică, de 1-2%, dar estimează că va crește foarte mult în perioada următoare.
„Au intrat foarte mulți clienți online pentru prima dată. E clar că sunt din ce în ce mai mulți oameni care cumpără online, care descoperă beneficiile achizițiilor online, și atunci devine foarte interesant pentru toate business-urile să activeze și să investească în acest domeniu. De asemenea, observ tendințe și o creștere destul de accelerată a comerțului conversațional, cumva a avea un canal deschis și o comunicare umană între ecommerce și clientul final”, mai spune acesta.

Deși piața de ecommerce va continua să crească, chiar și cu un război la graniță, nu a scăpat de efectele acestuia. Traficul pe site-urile din România deja a scăzut cu până la 30%.
„În momentul în care a început războiul au fost companii care au suferit destul de mult pentru că aveau relații de business cu țările respective sau cu alte companii de acolo. S-a schimbat și comportamentul de consum al românilor.
Am observat o scădere a cererilor și a solicitărilor pentru locuințe, mașini sau cumpărături de bunuri de folosință îndelungată, precum telefoane, televizoare, laptopuri. Pe de altă parte am observat o creștere de consum pentru produse de camping, independență energetică și, probabil, există o creștere foarte mare pentru produse de autoapărare și pază și protecție”, afirmă Cristi Movilă.