Schimbarea legii privind scăderea impozitării la sursă de la 10% la 1% și la 3% a determinat o creștere semnificativă a numărului de investitori în fondurile deschise de investiții, spune la emisiunea Educație cu Profit de la Profit.ro TV, Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).
Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri, recomandă celor interesați de a-și diversifica sau crește veniturile prin intermediul fondurilor de investiții în primul rând să economisească, iar abia după ce au acel fond de urgență care să le asigure supraviețuirea în cazuri de forță majoră, precum pierderea locului de muncă.
În ultimii 30 de ani, școala a avut o problemă, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la Profit.ro TV, Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF). Mai exact, adaugă el, n-a reușit să țină pasul cu dezvoltarea vieții în general, aspect care se observă în contextul actual.
Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR) a premiat recent, în cadrul Galei by ARIR 2024, companiile listate care s-au remarcat pentru activitatea în piața de capital și în relația cu investitorii.
Piața de capital locală continuă să crească atât din perspectiva numărului de investitori, care a ajuns la circa 200.000, cât și a companiilor care vin către bursă pentru a se finanța.
În 2023, piața de leasing financiar și operațional a înregistrat o cifră de afaceri de 8,8 miliarde de euro, spune, Profit.ro TV, Valentin Blăjan, manager de dezvoltare 123Credit.ro, fintech-ul de brokeraj care a redefinit piața intermediării de credite.
Internetul abundă de pseudo-soluții cu ”10 pași de îmbogățire rapidă”, însă, de cele mai multe ori, nu este o idee prea bună să le urmezi sau să își faci speranțe nerealiste. Investițiile sunt, însă, o idee bună pentru cei care se gândesc la viitorul finanțelor proprii. Ce faci după ce ai luat decizia să investești? Care sunt riscurile? Ce se află în spatele unei investiții? Ce sume trebuie să ai pentru a fi investitor? Invitații celui de-al nouălea episod al Show-ului „De Toți Banii”, lansat de Banca Transilvania în cadrul inițiativei sale de educație financiară, își povestesc experiențele de investiții și au recomandări pentru cei care au început să se gândească la diverse forme de plasare a banilor.
România ocupă locul 35 din 39 de țări analizate de OECD în ceea ce privește nivelul de educație financiară, arată un studiu realizat recent de către ISF. Și chiar dacă nivelul e încă unul scăzut, se fac pași în această direcție, oamenii fiind tot mai preocupați de această disciplină.
Gabriel Aldea, Head of Brokerage Investimental, cel mai nou broker de pe piața de capital din România, observă o îmbunătățire semnificativă a nivelului de educație financiară în rândul populației, mai ales prin prisma creșterii numărului de investitori de retail de la Bursa de Valori București, care a ajuns la circa 200.000 de la 30-40.000 câți erau în urmă cu 5 ani.
Față de alte țări, în România, guvernanța fiscală e mai puțin întâlnită, chiar și la companiile listate, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la Profit.ro TV, Lucian Dumitru, Tax Partner Forvis Mazars.