PROFIT NEWS TV Gabriel Blăniță, Associate Director Colliers România: Ne așteptăm să scadă cererea de locuințe pe fondul creșterii costului cu împrumuturile. Cei care au deja un credit luat înainte de 2019 au mai mult de suferit

PROFIT NEWS TV Gabriel Blăniță, Associate Director Colliers România: Ne așteptăm să scadă cererea de locuințe pe fondul creșterii costului cu împrumuturile. Cei care au deja un credit luat înainte de 2019 au mai mult de suferit
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 aug 2022

Gabriel Blăniță, Associate Director al companiei de consultanță imobiliară Colliers România, spune, la PROFIT NEWS TV, că majorarea dobânzilor din ultimele luni a dus la o scădere a apetitului românilor pentru achiziția de locuințe noi, trend care va continua și în perioada următoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

„Așa cum spunea și guvernatorul BNR, perioada dobânzilor mici s-a cam terminat, iar asta înseamnă că cei care își permiteau să-și cumpere o locuință doar cu credit își vor permite fie o locuință mai mică, fie una într-o zonă metropolitană - nu în oraș - sau nu își vor mai putea permite. Asta înseamnă că ne așteptăm să scadă cererea pe fondul creșterii costului cu împrumuturile. Cei care au deja un credit luat înainte de 2019 au mai mult de suferit în această perioadă, pentru că au văzut ratele lor crescând cu o viteză mult mai mare, în timp ce persoanele care s-au împrumutat în primele șase luni ale anului au putut să o facă la un cost mult mai mic”, mai spune acesta.

PROFIT NEWS TV Constantin Sebeșanu, CEO Impact Developer & Contractor: Credem că, în perioada asta de criză, optim este să construiești ca să poți să ieși în piață când va fi o revenire. Primul trimestru a fost ca un „roller coaster”, perspectivele nu sun CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Constantin Sebeșanu, CEO Impact Developer & Contractor: Credem că, în perioada asta de criză, optim este să construiești ca să poți să ieși în piață când va fi o revenire. Primul trimestru a fost ca un „roller coaster”, perspectivele nu sun

El adaugă că, la nivel național, numărul de tranzacții cu apartamente înregistrează fluctuații puternice de la o lună la alta. 

„Faptul că am avut foarte mulți factori care au acționat asupra pieței, de la acele lockdown-uri până la mutatul lucrului de la birou acasă, a introdus aceste schimbări mari în piață și vedem aceste evoluții. Ce mai putem observa este că, dacă până în luna martie trendul era mai degrabă de creștere raportat la ce am văzut anul trecut, din martie, de când avem un război la graniță, a apărut acest factor suplimentar al incertitudinii.

Pe lângă factorii economici, acum avem și o incertitudine politică și militară. Asta a făcut ca oamenii să fie și mai sensibili la știri atât pozitive, cât și negative și, atunci când aceste știri și factori se cumulează, vedem aceste evoluții foarte puternice în sus și în jos. Este parte din efectul pe care îl vedem, însă, trendul este descrescător, vedem mai puține tranzacții”, precizează Gabriel Blăniță.

PROFIT NEWS TV Gabriel Blăniță, Associate Director Colliers România: Ne așteptăm să scadă cererea de locuințe pe fondul creșterii costului cu împrumuturile. Cei care au deja un credit luat înainte de 2019 au mai mult de suferit

Directorul Colliers România afirmă că Bucureștiul este singurul oraș mare în care a observat o creștere a numărului de tranzacții în prima jumătate a anului față de aceeași perioadă din 2021.

„Dacă ne uitam la nivel național acest lucru nu mai este valabil. În orașe precum Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, numărul de tranzacții este mai mic decât cel înregistrat anul trecut. Este clar pentru Cluj-Napoca că anul nu a început la fel de puternic cum a început în București și vedem o tendință de echilibrare a raportului dintre cerere și ofertă.

Dacă până la începutul anului cererea era mult mai mare decât oferta, vedem acum că, pe măsură ce cererea încetinește, se reechilibrează raportul de forțe între cumpărători și vânzători și ne așteptăm ca creșterile de preț pe care le-am văzut de la final de 2020 până la începutul acestui an să se tempereze, ne așteptăm chiar și la o stagnare a prețului în perioada următoare și, localizat, vom vedea și acele scăderi de preț”, continuă el, adăugând că Iașiul și Timișoara au înregistrat evoluții similare precum Clujul.

EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Listarea Hidroelectrica la bursă, cel mai probabil amânată până în februarie 2023: Fondul Proprietatea a chemat cele mai mari bănci din lume. Dacă va fi o listare doar la BVB, pachetul de acțiuni ofertat va fi redimensionat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Listarea Hidroelectrica la bursă, cel mai probabil amânată până în februarie 2023: Fondul Proprietatea a chemat cele mai mari bănci din lume. Dacă va fi o listare doar la BVB, pachetul de acțiuni ofertat va fi redimensionat

Pe termen scurt, Gabriel Blăniță observă că livrarile de locuințe vor accelera și că, până la finalul anului, piața rezidențială locală va ajunge la un nou maxim de livrări.

„În general, cererea este mult mai elastică decât oferta. Oferta are nevoie de o perioadă de 1-2 ani pentru a se acomoda cu acest nivel al cererii. În 2020, spre final, am avut o cerere foarte mare, care s-a tradus într-un număr de autorizări mult mai mare și mai multe șantiere care au început, dezvoltatori care s-au grăbit să livreze acele locuințe. Ce vedem din luna martie a acestui an este că, pe măsură ce cererea s-a diminuat, s-au diminuat și acele autorizații.

În schimb, oferta de anul acesta și din prima jumătate a anului viitor este încă legată de autorizările din trecut. Deci vedem că, pe măsură ce cererea încetinește, vom vedea o ofertă mai mare anul acesta și ăsta e și motivul principal pentru care ne așteptăm și la acea echilibrare între cerere și ofertă și la o evoluție a prețului mult mai puțin dinamică decât până acum”, mai spun acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
tranzactii apartamente 2022
piata rezidentiala bucuresti
cerere apartamente