Bursa din Noua Zeelandă, paralizată de atacuri cibernetice a patra zi consecutiv

Bursa din Noua Zeelandă, paralizată de atacuri cibernetice a patra zi consecutiv
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 aug 2020

Atacuri cibernetice au obligat piața bursieră neozeelandeză (NZX) să întrerupă tranzacțiile a patra zi consecutiv, vineri, și a chemat în ajutor agenția de informații neozeelandeză în lupta împotriva acstor falii de securitate, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

”Ne confruntăm în prezent cu probleme de conexiune care par să fie de același ordin ca cele cauzate de atacuri grave de tip DDoS (atacuri prin negarea serviciului distrubuit) care au avut loc săptămâna trecută, din străinătate”, a anunțat într-un comunicat NZX.Aceste atacuri prin negarea serviciului perturbă rețelele informatice, inundându-le cu trafic. Acest lucru conduce la suspendări temporare ale schimburilor zilnic, de marți, scrie News.ro.

Restricțiile pentru restaurante aduc o criză la KFC și Pizza Hut. Pierdere semestrială de 22 milioane lei pentru compania care deține lanțurile în România CITEȘTE ȘI Restricțiile pentru restaurante aduc o criză la KFC și Pizza Hut. Pierdere semestrială de 22 milioane lei pentru compania care deține lanțurile în România

Vineri, întreruperea tranzacțiilor a avur loc în pofida instituirii de către NZX a unor măsuri suplimentare în vederea menținerii conexiunii înaintea deschiderii pieței.

”NZX a continuat  să acționeze împreună cu furnizorul său de serviciide rețea, Spark, și cu parteneri naționali și interaționali în domeniul securității cibernetice, inclusiv GCSB, pentru a face față acestor atacuri cibernetice recente”, se arată în comunicat.

GCSB este agenția de informații a Noii Zeelande, însărcinată cu protejarea infrastructurilor țării împotriva atacurilor online.

Ministrul Finanțelor Grant Robertson a confirmat în fața presei că GCSB încearcă să oprească amenințarea, anunțând că există limite în ceea ce poate dezvălui despre acțiunea Guvernului, ”din motive de securitate”.

Perturbarea a lovit în toiul anunțării rezultatelor întreprinderilor, una dintre cele mai aglomerate perioade la NZX, care este prea puțin vorbăreață cu privire la cine se află în spatele atacurilor.

Experți au evocat, în presă, penetrări care ar putea fi dirijate de către un stat sau de către activiști anticapitaliști precum Anonymous ori o întreprindere criminală aflată în căutarea unei răscumpărări.

Întrebat despre o eventuală cerere de răscumpărare, ministrul Finanțelor a răspuns că nu este la curent cu asemenea cerere și a trimis către GCSB. Acesta a refuzat să comenteze.

Autoritatea de reglementare a piețellor financiare (FMA) ”în contact strâns cu NZX”, dă asigurări că ”NZX ne-a informat că niciun sistem intern nu a fost compromis și că informațiile comerciale nu au fost încălcate”.

Rizwan Asghar de la Universitatea de Informatică din Auckland, spune că atacuri prin negarea serivciului au loc cu regularitate, dar că ele sunt de obicei blocate de instalațiile de securitate ale țintelor lor.

Sursa acestor atacuri râmâne dificil de identificat, deoarece vinovații sunt capabili să atace prin intermediul unor computere controlate la distanță, fără ca proprietarii acestora să știe, dă el asigurări.

Semnificativ nu este faptul că acest atac vizează sectorul financiar, ”ci faptul că ele ating o țintă de interes național care face parte dintre infrastructuile critice ale țării”, comentează Sean Duca, șeful securității Palo Alto Networks din Sydney.

Din aceste infrastructuri critice fac parte toate serviciile esențiale - și anume rețelele de comunicații, transporturile și furnizarea de electricitate.

”Acest tip de atac sunt un foc de avertisment adresat organizațiilor și poate că acum ele vor hotărî să facă ceva”, preconizează el.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
noua zeelanda
atacuri cibernetice