Meciul din această săptămână din sferturile de finală ale Champions League dintre Paris Saint Germanin (PSG) și Manchester City, încheiat cu scorul de 2-2, a avut și o altă miză decât cea fotbalistică, reprezentând o adevărată remiză a petrodolarilor și a influenței pe care două familii regale din Orientul mijlociu vor să o cumpere în Occident.
Întâlnirea nu a fost numai una între echipe care reprezintă două orașe importante ale Europei, ci a avut și o dimensiune geopolitică, construită pe banii obținuți din petrol de familiilor regale arabe. La nivel de acționari principali a fost o încleștare între Qatar și Abu Djhabi, între familiile al-Thani și al-Nahya.
Potrivit unui expert britanic în politica din Orientul Mijlociu, Christopher Davison, care predă la Durham University, achiziționarea de către bogatele familii arabe a unor cluburi precum PSG sau Manchester City face parte dintr-o strategie “soft” de exprimare a puterii, strategie care contrastează cu cea militară, considerată una “hard”.
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
“Aceste strategii includ achiziționarea unui activ sportiv sau cultural capabil să atragă atenția primei pagini a mass-mediei. Ele nu sunt cumpărate pentru a produce vreun profit, ci doar influență… cu atât mai mult cu cât Abu Dhabi și Qatar încearcă șă-și impună propriile viziuni asupra viitorului Golfului”, a a declarat Davison, citat de The Times.
Întrebat dacă investițiile în PSG și Manchester City s-au dovedit “profitabile”, expertul britanic a afismat că “ambele par a fi avut efectele dorite.
“Ambele proiecte par a fi produs dividendele de putere soft dorite, împreună cu promovarea sectoarelor care nu țin de petrol și gaze ale economiilor lor, precum turismul sau cel imobiliar. Achiziționarea celor două cluburi a produs oportunități publicitare care au ajutat la promovarea imaginii Qatar-ului și Emiratelor Arabe Unite ca destinații investiționale sigure”, a explicat Davison.
În sezonul 2014/2015 cele două cluburi au avut venituri similare, 365,8 milioane lire sterline PSG și 352.6 milioane lire sterline Manchester City. Ele s-au clasat pe locul al patrulea (PSG), respectiv al 6-lea (Manchester City) în topul Football Money League realizat de Deloitte. Potrivit Political Economy of Football, PSG a cheltuit pe achiziționarea de jucători 418 milioane de lire sterline de la preluarea sa de către familia din Qatar, în timp ce Manchester City a investit în transferuri o sumă aproape dublă, 879,5 milioane de lire sterline, însă clubul a intrat în posesia familiei din Abu Dhabi cu trei ani mai devreme decât PSG.