Cotația aurului a depășit pragul de 2.000 de dolari uncia pe fondul cererii de valori de refugiu

Cotația aurului a depășit pragul de 2.000 de dolari uncia pe fondul cererii de valori de refugiu
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mar 2023

Cotația aurului, propulsată de îngrijorările în creștere cu privire la sectorul bancar după preluarea la un preț redus a gigantului elvețian Credit Suisse, a depășit pragul simbolic de 2.000 de dolari uncia, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În condițiile în care acțiunile marilor bănci s-au prăbușit luni la bursă, după preluarea Credit Suisse de către UBS, investitorii se tem de o posibilă reacție în lanț în sectorul bancar și se îndreaptă spre aur, valoare de refugiu tradițională în perioade de turbulențe, scrie Agerpres.

Photon Energy se împrumută pentru proiecte din România CITEȘTE ȘI Photon Energy se împrumută pentru proiecte din România

Luni dimineața, cotația metalului galben era în creștere cu 0,33% până la 1.995 dolari uncia, după ce anterior a urcat până la 2.009,73 dolari.

De la falimentul băncii americane Silicon Valley Bank (SVB), în urmă cu zece zile, prețul aurului pe piețele financiare a crescut cu aproape 9%.

Cotația aurului a depășit pragul de 2.000 de dolari uncia în doar două ocazii: în luna august 2000, în plină pandemie de Covid-19, și în luna martie 2022, în primele săptămâni de la debutul invaziei rusești în Ucraina.

Analiștii subliniază că modul în care va evolua dolarul american va influența și cotația aurului. Un dolar mai puternic este un factor negativ pentru mărfuri precum aurul, care este cotat în moneda americană.

"Credem că dolarul american este o valoare de refugiu mai puternică decât aurul. Asta înseamnă că, în situații în care evenimentele de risc sunt suficient de mari, vedem în mod obișnuit cum piețele migrează de la aur spre dolarul american", susține Vivek Dhar, analist la Commonwealth Bank of Australia.

viewscnt
Afla mai multe despre
aur
uncie