Ion Țiriac cere demisia șefului suprem din tenis. Scandal cu Pique și un gigant japonez pentru Cupa Davis

Ion Țiriac cere demisia șefului suprem din tenis. Scandal cu Pique și un gigant japonez pentru Cupa Davis
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 ian 2023

Președintele de onoare al Federației Române de tenis, Ion Țiriac, îi cere demisia lui Dave Haggerty din funcția de președinte al Federației Internaționale de tenis (ITF), după ce forul mondial a reziliat contractul cu compania Kosmos Tennis, pentru organizarea Cupei Davis.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

''Ca președinte de onoare al Federației Române de Tenis, membru fondator al Federației Internaționale de Tenis din 1913, triplă finalistă a Cupei Davis, vă aduc aminte că în urmă cu patru ani, în fața a 600 de reprezentanți ai tenisului mondial, v-ați luat următorul angajament: 'de a crește vizibilitatea, notorietatea și situația financiară a briliantului lumii tenisului, Cupa Davis, prin parteneriatul cu Kosmos Tennis (parteneriat de 25 de ani)''', afirmă Țiriac în scrisoarea deschisă adresată lui Haggerty, scrie Agerpres.

FOTO Dacia lansează o nouă versiune Spring, cu motor mai puternic și preț mai mare CITEȘTE ȘI FOTO Dacia lansează o nouă versiune Spring, cu motor mai puternic și preț mai mare

''La acel moment v-am avertizat că acest parteneriat va distruge cea mai importantă competiție din tenisul mondial și nu va dura mai mult de 2-3 ani. Astăzi ați anunțat finalul acestei colaborări. Am avut dreptate. Așa că sper că veți avea decența de a demisiona'', a concluzionat Ion Țiriac.

Federația internațională de tenis (ITF) a deci să pună capăt parteneriatului cu Kosmos și să recâștige controlul asupra organizării Cupei Davis, la cinci ani de la semnarea înțelegerii cu compania condusă de fostul fotbalist spaniol Gerard Pique, informează AFP.

"ITF confirmă că parteneriatul său cu Kosmos Tennis pentru Cupa Davis se încheie în al cincilea an", a anunțat forul internațional într-un comunicat, precizând că va prelua organizarea competiției începând cu ediția 2023.

După ce a ratificat în august 2018 o schimbare a formulei de desfășurare a Cupei Davis, ITF încredințase pentru trei miliarde de dolari și o durată de 25 de ani organizarea evenimentului (începând din 2019) grupului de investiții Kosmos condus de fostul fundaș al lui FC Barcelona și al selecționatei Spaniei.

FOTO Cristiano Ronaldo, contract pe final de carieră cu un club surpriză, pe un salariu uriaș CITEȘTE ȘI FOTO Cristiano Ronaldo, contract pe final de carieră cu un club surpriză, pe un salariu uriaș

În 2017, Pique a fondat această companie împreună cu un responsabil al gigantului japonez de comerț electronic Rakuten, întâlnit la o cină organizată pentru a apropia investitorii niponi de clubul FC Barcelona. Prima sa lovitură de maestru a fost achiziționarea Cupei Davis, în anul următor.

Dar, departe de cei 25 de ani anunțați, parteneriatul dintre ITF și Kosmos s-a încheiat brusc joi, iar o sursă bine informată a explicat că cele două părți nu au reușit să ajungă la un acord financiar.

Odată cu preluarea controlului de către ITF, se pune acum problema menținerii noii formule de derulare a Cupei Davis, condamnată încă de la lansare și care nu reușește să convingă.

Dorind să revitalizeze o competiție veche de mai bine de un secol și să o facă mai atractivă din punct de vedere mediatic, Kosmos a revizuit formatul, nu fără a stârni numeroase critici, Pique și firma sa fiind acuzați că au denaturat venerabila instituție.

FOTO Messi a dormit cu trofeul Cupa Mondială. Aproape un milion de ”like-uri” în mai puțin de o oră CITEȘTE ȘI FOTO Messi a dormit cu trofeul Cupa Mondială. Aproape un milion de ”like-uri” în mai puțin de o oră

Desfășurată anterior în patru tururi, care se întindeau din februarie până în decembrie, cu meciuri în cinci seturi și dueluri între națiuni, pe terenul uneia dintre adversare, într-o atmosferă electrizantă, Cupa Davis a trecut la o fază finală de o săptămână, în același oraș, o formulă care a evoluat de atunci de la un prim tur preliminar la o fază cu grupe în patru orașe și un turneu final, cu sferturi, semifinale și finală într-un singur loc (la Malaga).

Dar departe de a relansa evenimentul, noul format se luptă să atragă cei mai buni jucători. Spectatorii, nemulțumiți de format și de prețul ridicat al biletelor, ocolesc competiția, așa cum au demonstrat tribunele aproape goale din faza grupelor de anul trecut.

În comunicatul său de presă, Federația internațională de tenis nu precizează dacă ar putea reveni la formatul inițial al Cupei Davis începând de anul viitor.

Între timp, ediția din 2023 se va desfășura "așa cum a fost planificat", indică ITF, care subliniază că va organiza "calificările și etapele finale ale ediție din 2023, cu faza finală de opt echipe organizată la Malaga, în Spania, în luna noiembrie".

Președintele Federației franceze de tenis, Gilles Moretton, a salutat decizia ITF de a prelua controlul competiției. "Întotdeauna am luptat împotriva acestui nou format al Cupei Davis, o instituție în sportul nostru. Aceasta este o mare victorie pentru tenis", a scris el într-un mesaj transmis mass-media.

viewscnt
Afla mai multe despre
ion țiriac
itf