Sezonul de schi din Europa, perturbat de temperaturile excepțional de blânde

Sezonul de schi din Europa, perturbat de temperaturile excepțional de blânde
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 ian 2023

Temperaturile extrem de blânde de la începutul anului în Europa au forțat stațiunile montane din Franța, Italia, Elveția și Austria să își închidă o parte sau toate pistele de schi din lipsa zăpezii, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În Austria, zeci de stațiuni de schi au tras cortina în timp ce altele au fost nevoite să își reducă activitatea. Pentru moment, situația rezervărilor rezistă cu bine în contextul crizei, potrivit președintelui asociației hoteliere Walter Veit, care reprezintă în principal hotelurile din segmentul de top. Cu toate acestea, sursa citată atrage atenția asupra unui posibil recul în luna ianuarie. Este de remarcat de asemenea o scădere a numărului schiorilor care vin la schi pentru o singură zi, descurajați de lipsa zăpezii, scrie Agerpres.

CONFIRMARE FOTO Beneva a început să preia sub propriul brand farmacii Belladonna CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Beneva a început să preia sub propriul brand farmacii Belladonna

În Franța, potrivit asociației Domaines skiables de France (DSF), organismul care reprezintă firmele care exploatează aproximativ 250 de stațiuni de schi, mai puțin de jumătate din piste erau deschise săptămâna trecută. Condițiile meteo au impus anularea anumitor competiții, precum cea de a patra etapă a cursei auto E-Trophée Andros, care trebuia să se desfășoare la Tignes (Savoia) în perioada 13-14 ianuarie. De asemenea, cea de 39-a ediție a cursei de sănii trase de câini numită Retordica care urma să aibă loc în weekend a fost anulată, în timp ce Cupa Mondiala Telemark este posibil să fie amânată pentru februarie.

În Elveția, aproape jumătate din cele 240 de domenii schiabile au fost obligate să își oprească sau să își reduc activitatea. Dacă stațiunile aflate la altitudini de peste 2.000 de metri profită de frigul de la începutul sezonului, stațiunile aflate la o altitudine mai mică au de suferit, cu o scădere de 10% a trecerilor prin instalațiile de transport pe cablu în perioada cuprins între sfârșitul lunii noiembrie și sfârșitul lunii decembrie.

"Turiștii elvețieni nu doresc să meargă la munte din cauza ploilor, a temperaturilor de primăvară și a lipsei zăpezii", susține organismul Suisse Tourisme în primul său bilanț.

În Italia, stațiunile din Dolomiți, nordul țării, au putut rămâne deschise grație ninsorilor din decembrie și utilizării tunurilor de zăpadă. În schimb, stațiunile din Apenini, centru, porțile au rămas închise din cauza climei prea blânde care a împiedicat utilizarea zăpezii artificiale.

Anularea rezervărilor la hotel, monitori de schi care nu au de lucru: operatorii turistici din acest regiuni au lăsat săptămâna de lucru un apel pentru a fi ajutați.

viewscnt
Afla mai multe despre
schi
europa