Apple va ascunde de Google IP-urile utilizatorilor săi

Apple va ascunde de Google IP-urile utilizatorilor săi
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 12 feb 2021

Începând cu următoarele versiuni de iOS și iPadOS, Apple va folosi un proxy pentru a ascunde de Google IP-urile utilizatorilor care navighează cu Safari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Utilizatorii versiunii beta de iOS 14.5 au descoperit că Safari se conectează acum la o serie de domenii Apple pentru a verifica securitatea site-urilor vizitate și a avertiza utilizatorii atunci când aceștia sunt pe punctul de a intra pe un site care face phishing.

Pentru această funcție, Safari folosește instrumentul "Safe Browsing" al celor de la Google, care ține o listă a site-urilor pe care boții companiei le-au catalogat ca periculoase.

FOTO Apple Maps va avea funcție de raportare a incidentelor CITEȘTE ȘI FOTO Apple Maps va avea funcție de raportare a incidentelor

În mod normal, Google nu poate vedea ce site-uri vizitează utilizatorii Safari, pentru că Apple maschează adresele acestora atunci când le trimite către Google pentru verificarea listei de "Safe Browsing".

Însă, Google putea vedea IP-urile utilizatorilor - un element important în targetarea cu reclame pentru o companie precum Google, care trăiește din reclame.

Începând cu iOS 14.5, când Apple va trece datele utilizatorilor săi prin propriile servere înainte de a le trimite către Google, Google nu va mai vedea IP-urile utilizatorilor de Safari, ci doar pe cele ale serverelor Apple care se vor interpune între utilizatori și Google.

Apple a confirmat modificarea.

La prima vedere, măsura luată de Apple este binevenită, limitând cantitatea de informații personale care ajung la Google. Însă, aceeași decizie poate fi văzută și ca una prin care Apple încearcă să țină doar pentru ea datele propriilor utilizatori.

Nu trebuie uitat că Apple, la rândul ei, vinde reclame și are nevoie de datele personale ale utilizatorilor, chiar dacă în același timp pozează drept un cavaler al protejării intimității.

Apple spune că iOS 14.5 va fi lansat la începutul primăverii, ceea ce ar putea însemna primele săptămâni ale lunii martie.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
safari
google
iphone
ipad