Ați văzut corporatiști relaxați? E posibil să fi dansat aseară

Ați văzut corporatiști relaxați? E posibil să fi dansat aseară
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 28 apr 2017

Ca să se relaxeze după serviciu, din ce în ce mai mulți corporatiști, ale căror zile de lucru seamănă perfect una cu cealaltă, intră în studiourile de dans, își dau jos cravatele și pentru o oră și jumătate uită de target-uri și de șefi. Marius și Ana, un cuplu de dansatori, și-au deschis de un an un studio de dans contemporan, unde angajații multinaționalelor se mișcă pe ritmuri afro și latino.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La începutul cursurilor, femeile dansează mai bine, dar după un timp evoluția lor stagnează, iar bărbații le prind din urmă și chiar le depășesc, povestește Marius Ioniță, proprietarul studioului. La început e mai greu pentru bărbați, care trebuie să-și asume inițiativa și controlul în cuplu, dar după o vreme își intră în rol și se descurcă mult mai bine.

La scară mică, dansul este o proiecție a vieții de zi cu zi, crede Marius. Te deconectează de la rutina zilnică și de la probleme, te face să îți înțelegi energia proprie și te ajută să devii mai creativ și să iei decizii mai repede. La studioul deschis de el și iubita lui în urmă cu un an, în apropiere de Piața Victoriei din București, vin în jur de 60 de persoane pentru dans și 20 pentru yoga. Spațiul ar putea suporta de trei ori mai mult, iar Marius speră ca în viitor să atingă capacitatea maximă și să mai deschidă un studio. 

Cursurile de dans se adresează oricărui adult, însă el a constatat că majoritatea celor care vin sunt angajați ai companiilor mari multinaționale. Deși prețurile nu sunt mari, încep de la 100 de lei pe lună și nu depășesc 300 de lei, la cursuri nu vin bugetari, studenți sau pensionarii, ci angajați, în general, din firme de IT și bănci cu vârste de la 22 de ani până la 40-50 de ani. O ședință durează o oră jumătate pe zi, iar cursuri se fac de două ori pe săptămână.

Foarte mulți dintre ei preferă kizomba, un stil de dans african, din Angola. Este un dans de societate pentru cupluri, numit și tangoul african, pentru că seamănă oarcecum. După el, corporatiștii preferă salsa și bachata. Foarte puțini sunt interesați de dansuri tradiționale românești, preferând stilurile mai soft, astfel că după ce au plecat de la birou să nu fie nevoiți să se schimbe prea mult., cum se întâmplă la fitness sau la aerobic. "La aceste dansuri nu transpiri și nu te agiți prea tare",  spune Marius.

Cei care vor să se agite și mai puțin pot merge la cursurile de yoga, care se fac la Good Mood Dance Studio în fiecare dimineață de la 7:30 la 10. Aici nu vin corporatiști, ci oameni cu profesii mai liberale, creativi, mai relaxați: studenți, designeri, dj etc. O ședință de o oră și jumătate costă 50 de lei.

Revenind la dansuri, acestea sunt din ce în ce mai bine văzute de către cei care au o activitate de rutină la serviciu și un program asemănător de la o zi la alta. Cei care lucrează în vânzări sau în alte domenii unde se tot plimbă toată ziua prin oraș, cum au terminat treaba fug acasă, povestește Marius. În schimb, corporatiștii care stau toată ziua la un birou, caută ca după program să mai meargă și în alte părți. Plus că vin să cunoască și alți oameni. Unii au ajuns la dansuri cu gândul să-și găsească iubite, dar după câteva cursuri își dau seama că singurul mod prin care pot face ceva în comunitatea asta e să se țină de dans și să evolueze. "Sunt unii bărbați insistenți sau femei care vin după despărțiri sau divorțuri și vor să cunoască...", adaugă el.

Ați văzut corporatiști relaxați? E posibil să fi dansat aseară

Majoritatea cursanților sunt pe poziții de middle management, oameni care nu mai sunt disperați să avanseze, ci au ajuns deja la un anumit nivel și vor să facă și lucruri pentru ei. Ca să învețe un stil de dans destul de bine poate dura cam o lună.

În afara cursurilor, care-i consumă patru ore din zi, Marius lucrează "de dimineața până seara" pentru studio: se ocupă de administratrea lui, de curățenie, aprovizionare, comunicare, materiale foto, video și promovare. Această piață nu e saturată, dar nici goală. În București sunt în jur de zece business-uri asemănătoare, dar Marius crede că e loc de mai mult. Atuu-urile Good Mood Dance Studio sunt, după părerea lui, experiența instructorilor și felul în care arată studioul în sine, care nu mai are nevoie de nicio investiție. Acum, principalul său obiectiv este să caute mai mulți cursanți și companii care să organizeze evenimente în studioul său. S-a înscris și la Academia Minților Creative, programul de educație financiară și antreprenorială al UniCredit Bank, prin care aceasta dorește să-i susțină pe toți cei care îndrăznesc să facă "business altfel".

Dansul, crede Marius, este o activitate pe care toți oamenii ar trebui să încerce să o facă și să vadă măcar dacă li se potrivește "Înveți să socializezi și să interacționezi mai bine cu ceilalți. Când știi să dansezi corect cu o femeie, știi și să o abordezi și ce să-i spui și ce să nu-i spui...", consideră el.

Din păcate pentru corporatiști, deocamdată nimeni nu te învață cum să dansezi și cu șefii.

“Săptămâna minților creative” este un proiect editorial dezvoltat de Profit.ro împreună cu UniCredit Bank

viewscnt
Afla mai multe despre
dansatori
kizomba
good mood dance studio
unicredit
academia mintilor creative