ASF vrea să introducă și plată eșalonată, pe cel mult 5 ani, la pensiile private și facultative

ASF vrea să introducă și plată eșalonată, pe cel mult 5 ani, la pensiile private și facultative
scris 11 aug 2017

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să modifice normele care reglementează modalitățile de plată a activului net acumulat de participanți la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) și facultative (Pilonul III). Astfel, dacă în prezent transferul activului către participanții care îndeplinesc condițiile legale este realizat integral, printr-o plată unică, Autoritatea vrea să introducă și posibilitatea plăților eșalonate în rate, pe o perioadă de cel mult 5 ani.

Astfel, viitorii pensionari nu vor mai primi obligatoriu toți bani din pensia privată într-o singură tranșă, ci vor avea posibilitatea să ceară plata eșalonată, în rate, a banilor, virați astfel în maximum 5 ani.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, absolvit de răspundere de către ASF pentru declarațiile privind desființarea fondurilor de pensii: nu a fost manipulare a pieței CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, absolvit de răspundere de către ASF pentru declarațiile privind desființarea fondurilor de pensii: nu a fost manipulare a pieței

“Necesitatea emiterii acestui act normativ este ca urmare a trecerii la o nouă etapă în ceea ce privește plata activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat, respectiv o plată unică sau plăti eșalonate în rate, pe o durată de maximum 5 ani, precum și ca urmare a solicitărilor primite din partea participanților, discuțiilor din cadrul ședințelor de lucru, a corespondenței primite din partea administratorilor de fonduri de pensii administrate privat prin care se semnalează unele aspecte privind utilizarea activului personal net în caz de pensionare pentru limită de vârstă, invaliditate și în caz de deces”, arată ASF.

O explicație asemănătoare se regăsește și în cazul proiectului aferent Pilonului III.

La finele lunii iunie, Pilonul II avea peste 6,9 milioane de participanți, iar Pilonul III număra circa 428.000 de contributori.

Administratorii pensiilor private: Viitorii pensionari ar fi avut în plus în conturi 4,2 miliarde de lei dacă statul ar fi respectat calendarul majorării contribuției la Pilonul II CITEȘTE ȘI Administratorii pensiilor private: Viitorii pensionari ar fi avut în plus în conturi 4,2 miliarde de lei dacă statul ar fi respectat calendarul majorării contribuției la Pilonul II

Activele pe Pilonul II totalizau 36,08 miliarde de lei, iar pe Pilonul III – 1,67 miliarde de lei.

Anul trecut, potrivit datelor ASF, administratorii au realizat plăți ale activului net către 4.165 participanți la Pilonul II în sumă totală de 17,97 milioane de lei, cu 144,6% mai mult față de 2015.

Pe Pilonul III, administratorii au achitat către 5.079 de participanți suma totală de 25,75 milioane de lei, cu 21,5% mai mult față 2015.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
asf
pensii private
pensii faculative
plata esalonata